ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:200/358)

Ryż do sushi 143

przygotowywana z ugotowanego ryżu, najczęściej zawinięta w liście wodorostów (nori) wraz z dodatkiem ryb jak i owoców morza. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was na samą myśl o surowych rybach może mieć wstręt do sushi. Nic bardziej mylnego – sushi możecie przygotować, np. z wędzonym łososiem jak i paluszkami krabowymi.   Niestety ryżu do sushi nie można zastąpić zwykłym ryżem, basmati(...)Ugotowany ryż powinien być lekko klejący, jednak nie rozgotowany! Najlepiej przygotować go dosłownie 1-2 godziny przed przygotowywaniem sushi.  Składniki (proporcja 1:2): ryż do sushi  woda sos do ryżu (na 0,4 kg surowego ryżu) 7 łyżek octu ryżowego  (lub gotowego dressingu do sushi) 4 łyżki zwykłego cukru sól do smaku Na samym początku ryż wsypać

Ugotować
Pasta z wędzonego tofu 144

Prezentowaliśmy już różne pasty, ale tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu.  Pasta z wędzonego tofu  Przepis na 200g pasty(...)kanapki Potrzebujemy: 180 g wędzonego tofu 1 średniej wielkości cebulę 2 łyżki łagodnej musztardy 1-2 łyżki oliwy (opcjonalnie) sól lub łyżka sosu sojowego - aby stworzyć bardziej słoną pastę (opcjonalnie) pieprz, łyżeczka chilli lub czosnku granulowanego  - aby stworzyć bardziej ostrą pastę Wykonanie: 1. Kroimy lub rwiemy tofu na mniejsze części i wrzucamy do słoika blendera. 2. Następnie kroimy cebulę

Bananowe Pole
Kotlety z łososia z kaparami i oliwkami 138

ryby usuwamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem mielimy. Kapary i oliwki siekamy lub miksujemy dosyć drobno. Dodajemy do mielonej masy. Doprawiamy solą i pieprzem, pamiętając, że kapary są słone i oliwki również. Formujemy kotlety ( gdy się lepią, ręce zwilżamy wodą ). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Do kotletów warto zrobić sos

Smaki Ewy
Grillowany łosoś z salsą z mango, pomidorów i ogórka 176

Rybę podałam na słodko-kwaśno, z salsą z mango, pomidorów i ogórka. Składniki: 4 filety z łososia sól, pieprz sok i skórka starta z limonki rukola do podania Salsa: 1 długi ogórek 1 owoc mango 2 pomidory malinowe pól szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka płynnego miodu kilka łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej 1 łyżka sosu

Czerwień i błękit
Ryba zapiekana z pieczarkami 337

kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.W kostkę kroimy nóżki pieczarek, i cebulę. Posypujemy przyprawą warzywną.Kroimy też szczypiorek.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy rybę, dodajemy cebulkę a kiedy się zeszkli dokładamy pieczarki.   Przez chwilę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia.  W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczypiorek, ser i mąkę.Przyprawiamy(...)naczyniu żaroodpornym układamy pieczarki.Wypełniamy je przygotowanym farszem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.   Zapiekanka jest gotowa.Dobrze smakuje z sosem pomidorowym.Smacznego

Maminek kulinarny
Salsa ananasowo-paprykowo-nektarynkowa do mięs 206

Znakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z winegretem. Składniki: ½ świeżego ananasa (bez zgrubiałej części) 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia - 2-3 łyżki szczypta imbiru 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska słodkiej papryki w proszku(...)łyżki białego octu winnego 1/3 szklanki słodkiego sosu chili 3 łyżki keczupu sól i czarny pieprz lub pieprz kajeński do smaku Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę pokrojone w kostkę i razem chwilę dusić. Dodać obrane i pokrojone na duże kawałki nektarynki (brzoskwinie) oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce nieco zmiękną

Czerwień i błękit
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 118

wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy, anyżkowo-lukrecjowy i świeży. Bulwa traci te aromaty po podgrzaniu – przy zapiekaniu, gotowaniu i grillowaniu fenkuł gubi lotne olejki odpowiadające za ten smak(...)drugą połową bulwy i jabłkiem – tniemy tak samo, bez gniazda nasiennego, ale skórkę na jabłku zostawiamy. W miseczce mieszamy miód z octem jabłkowym i oliwą, zalewamy takim prostym sosem pocięte ingrediencje, dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie z grubsza siekamy na desce i posypujemy nimi surówkę. Możecie użyć zwykłych orzechów – świeżo wyłuskanych, ale dla pełniejszego aromatu i kruchości warto je podprażyć przez

Karo in the Kitchen
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 223

wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy, anyżkowo-lukrecjowy i świeży. Bulwa traci te aromaty po podgrzaniu – przy zapiekaniu, gotowaniu i grillowaniu fenkuł gubi lotne olejki odpowiadające za ten smak(...)drugą połową bulwy i jabłkiem – tniemy tak samo, bez gniazda nasiennego, ale skórkę na jabłku zostawiamy. W miseczce mieszamy miód z octem jabłkowym i oliwą, zalewamy takim prostym sosem pocięte ingrediencje, dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie z grubsza siekamy na desce i posypujemy nimi surówkę. Możecie użyć zwykłych orzechów – świeżo wyłuskanych, ale dla pełniejszego aromatu i kruchości warto je podprażyć przez

Karo in the Kitchen
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 109

składniki, ustawić czas i włączyć urządzenie. W ten sposób przygotujemy też bitą śmietanę, kremy do tortów i pianę z białek. Jeśli dodatkowo uruchomimy funkcję podgrzewania możemy przyrządzić ulubione gorące sosy do mięs. Na zdjęciu poniżej domowe masło śmietankowe – według przepisu z książki dołączonej do Kohersen Mycook. W tym miejscu mała ciekawostka - w zależności od użytej śmietany czasy ubijania masła(...)piętro do gotowania na parze o pojemności 3,5 litra – pozwalają na przyrządzanie w tym samym czasie kilku różnych potraw np. w trakcie gotowania ziemniaków możemy równocześnie przygotować warzywa, rybę lub mięso na parze.   Waga – o zaletach zintegrowanej wagi nikogo przekonywać nie trzeba. Pozwala zważyć każdy kolejny dodawany do naczynia głównego składnik.    Samoostrzące się noże – to kolejna

Cztery Fajery
Łosoś ze szparagami 210

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Curry rybne z groszkiem cukrowym 191

Składniki: 400-500 g fileta z pstrąga łososiowego 100 g groszku cukrowego 1/2 puszki kukurydzy 4 pomidory 1-2 cebule 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy

czarrna od kuchni
ŚLEDZIE Z POREM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 104

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ( + 3 GODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe

JejKuchnia
Makaron z tuńczykiem 125

Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Porcja makaronu z rybą uwieńczona włoskimi dodatkami to prosty sposób na szybki, zdrowy, smaczny, aromatyczny obiad w śródziemnomorskim stylu. Wielokrotnie ratuje mnie z opresji, gdy czasu niewiele, w lodówce pusto, a w brzuchu burczy. Dodatkowo to idealna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje(...)puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 200 g makaronu spaghetti parmezan do podania Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2) Cebulę pokroić

Fitsweet.me
Makaron z tuńczykiem 152

Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Porcja makaronu z rybą uwieńczona włoskimi dodatkami to prosty sposób na szybki, zdrowy, smaczny, aromatyczny obiad w śródziemnomorskim stylu. Wielokrotnie ratuje mnie z opresji, gdy czasu niewiele, w lodówce pusto, a w brzuchu burczy. Dodatkowo to idalna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje(...)puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 200 g makaronu spaghetti parmezan do podania Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2) Cebulę pokroić

Fitsweet.me
Przepis na śledzie dla leniwych :p – śledzie z czosnkiem i śledzie w sosie jogurtowo-koperkowym 157

Przepisy na śledzie na wigilię polecam tym, którym zawsze brakuje czasu pod koniec przygotowywania kolacji wigilijnej, a chcieliby mieć na stole jeszcze jakieś dodatkowe potrawy Wykonanie

Eat me! Fit me!

Proponowane wyszukiwania