Twarogowe pierożki z tuńczykiem...Złociste, twarogowe ciasto.Nadzienie z tuńczyka i jajek.Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki:Ciasto:250 g chudego twarogu;250 g mąki pszennej
Gospodyni MiejskaPasty kanapkowe są tak pyszne że sięgam po nie często kiedy nie mam pomysłu na kolację, oraz wtedy gdy w mojej lodówce zostają resztki ryby lub warzyw, które do past idealnie się nadają. Polecam Wam także kilka przepisów na pasty: – pasta jajeczna – pasta z dyni i koziego sera – pasta z wędzonego kurczaka – pasta z awokado i jajka(...)czarnych oliwek – tapenada pasta z tuńczyka Przygotowanie : 10 minut Składniki: – 50-100 g białego sera – 1 ząbek czosnku – 2 puszki tuńczyka w oliwie lub w sosie własnym, odsączonego (po ok 170 g każda) – ewentualnie 2-3 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Do blendera dodaj ser biały, odsączonego z zalewy tuńczyka i czosnek. Blenduj. Jeśli pasta
nietylkopasta.plUwielbiam sałatki te z mięsem, warzywne, owocowe, z rybą . Dziś zapraszam na sałatkę łatwą i szybką w przygotowaniu . Sałatka jest lekka na jogurcie naturalnym a kurczak jest gotowany. Połączenie smaku mięsa i owoców nadaje jej fajnego "pazura" polecam. SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 🍴 2 Filety z Kurczaka 🍴150 g Ananasa z syropu lub świeżego ( kostka) 🍴4 łyżki(...)Rodzynek 🍴 1/2 Czerwonej Cebulki 🍴3 łyżki Natki pietruszki drobno siekanej 🍴 15 dag sera żółtego tartego 🍴8 łyżek Ryżu ugotowanego może być biały SOS: 🍴 4 Łyżki Jogurtu Naturalnego 🍴 1 Łyżka przyprawy Curry 🍴 sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka myję, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie ok 25 minut. 2. Mięso studzę. Dodaję do miski
Gotowanie Patkijednym ze swoich programów Gordon Ramsay podał takie pory do ryby pieczonej w solnej Składniki: młode pory masło białe wino sól pieprz oliwa tymianek orzechy laskowe natka pietruszki kilka ząbków czosnku Pory umyć, pokroić na kawałki około 10 cm (białe części). Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pory, dodać gałązki tymianku, czosnek – nieobrany, tylko zgnieciony nożem – obsmażyć pory(...)brązowo z każdej strony. Dodać łyżkę masła, kiedy się rozpuści, wlać białe wino, dodać jeszcze ze dwie łyżki masła. Pory polewać powstałym sosem, patelnię przykryć, ale niezbyt szczelnie, dusić około 10 – 15 minut. Kiedy pory będą gotowe, przełożyć na półmisek, posypać grubo posiekaną natką pietruszki i pokruszonymi orzechami laskowymi
stajnia gołębie od kuchniMakrela,niewielka ryba o smacznym i tlustym miesie,szczegolnie wedzona cieszy sie w Polsce najwiekszym powodzeniem.Nic dziwnego,mozna z niej przygotowac na wiele sposobow pyszne pasty do kanapek.Dzsiejsza jest idealnie kremowa.Jesli tylko lubicie wedzona makrele,ten pasztet bedzie z pewnoscia Wam smakowal.Do tego swiezy domowy chleb i...wlasciwie pasuje do niego wszystko co tylko lubicie.Swienie smakuje z truskawkami i roszponka.Skladniki:2(...)wedzone makrele (400-450g)200 g twarozku2 lyzki sosu sojowego2 lyzki soku z jablekpieprz z mlynkakapary-opcjonalnieszczypiorekWYKONANIE: rybe obrac ze skory i osci.Dodac twarozek,sos sojowy,sok z jablek.Zblendowac na gladki krem posiekac szczypiorek,dodac do pasztetuprzed podaniem schlodzic w lodowce.Przybrac kaparami UWAGI: jesli nie liczycie kalorii czesc serka mozna zastapic stopionym maslem.Pasztet bedzie mial bardziej stala konsystencje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!głów czy krewetkowych pancerzy, żeby zrobić z nich wywar jak należy, więc podrabiam go- do bulionu na włoszczyźnie dodając łyżkę mocnej włoskiej oliwy extra vergine i 2 pełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję(...)krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco. Do ryżu wlewamy partiami odcedzony bulion z przyprawami- po około60ml- czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej do chwili, gdy ryż
Karo in the KitchenWielbiciele buraków nie będą zawiedzeni. Smakosze połączenia burak-śledź będą wołać o dokładkę. Składniki 500 g buraków 2 jajka 2 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej
R'n'G Kitchenzapiekany pod beszamelem łosoś Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru. Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej
Miód i pieprzTuńczyk z puszki ostatnio wszędzie mnie "prześladował" więc musiało powstać jakieś danie z jego udziałem;) Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane
Symfonia smakowaLeniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A
W kuchni Karmel-itkiczyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy(...)kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź
Ola la LCHFMiska gorącej fasoli w gęstym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem wędzonej kiełbasy i aromatycznych przypraw to idealne danie, kiedy pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu. To taki comfort food, po którym robi się cieplej na ciele i duszy. Takie treściwe, rozgrzewające potrawy jednogarnkowe najlepiej smakują jesienią i zimą. Bo doskonale rozgrzewają, zaspokajają głód i dodają energii. F asolka(...)bretońsku, wbrew logice, wcale nie wywodzi się z Bretanii, a z Francją ma prawdopodobnie tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją. Jest natomiast wielce prawdopodobne, że nasza bretońska fasolka to siostra brytyjskiej potrawy o nazwie "baked beans". Choć tak naprawdę brytyjska i polska fasolka bardzo się od siebie różnią. Brytyjska jest słodka i podaje się ją na śniadanie
Smakowity Blog Kulinarnysosem bolognese – zamówiliśmy „połówkę”, nie zapiekane, a robione na patelni, mniejsza porcja, bo dla dziecka Sander Di Mare, sandacz duszony w piecu z duszonymi warzywami, sos winny, ryż Poprosiliśmy, aby dania główne podać niezależnie od przystawek. Zupę i krewetki otrzymaliśmy po ok. 40 minutach do złożenia zamówienia. Oba dania były bardzo gorące. Krewetki zapiekane, więc prosto(...)przystawkach. Danie ciepłe, nie gorące. Po przebiciu panierki płyn strzelał poza talerz, brudząc stół i nas. Dania główne podano po 80 minutach od zamówienia. Pierwsze podano… ryż do ryby. Następnie spaghetti bolognese. Bez sera. Kolejne – spaghetti carbonara. Danie mogłoby być bardziej ciepłe. Następnie podano rybę, prosto z pieca. Ryba była gorąca, a ryż ciepły. Na danie składały się
Kucharzycaprzygotowałam na kolację, co pewnie widać po zdjęciach ;) tarta koniecznie do powtórzenia! Więc i nowe zdjęcia będą :) W tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście(...)paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej 250 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g) 100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej
Kolorowy Przepisownikdrugie dania nie czekaliśmy długo – i to kolejna zaleta tego miejsca. Zamówienia trafiają na stół naprawdę w dobrym czasie. Moje drugie danie to poliki wołowe w aromatycznym winno-korzennym sosie. Pyszne, rozpływające się w ustach. Niestety, nie przewidziałam dodatku cynamonu, na który jestem uczulona. Opłaciłam więc to szaleństwo kilkugodzinnym katarem. Mąż chwalił łososia z grilla podanego z leniwymi pierożkami(...)maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki dobrane zostały doskonale – gotowane chrupiące szparagi do ryby, pieczony seler do wołowych polików. Jedzenie zgodnie oceniliśmy bardzo wysoko. Na pewno wybierzemy się tu na kolejną degustację. Nieco gorzej wypadła obsługa, przy której odnosiliśmy wrażenie, że moglibyśmy sobie już
Smaki Ewy