ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:199/358)

Salsa ananasowo-paprykowo-nektarynkowa do mięs 233

Znakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z winegretem. Składniki: ½ świeżego ananasa (bez zgrubiałej części) 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia - 2-3 łyżki szczypta imbiru 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska słodkiej papryki w proszku(...)łyżki białego octu winnego 1/3 szklanki słodkiego sosu chili 3 łyżki keczupu sól i czarny pieprz lub pieprz kajeński do smaku Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę pokrojone w kostkę i razem chwilę dusić. Dodać obrane i pokrojone na duże kawałki nektarynki (brzoskwinie) oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce nieco zmiękną

Czerwień i błękit
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 132

wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy, anyżkowo-lukrecjowy i świeży. Bulwa traci te aromaty po podgrzaniu – przy zapiekaniu, gotowaniu i grillowaniu fenkuł gubi lotne olejki odpowiadające za ten smak(...)drugą połową bulwy i jabłkiem – tniemy tak samo, bez gniazda nasiennego, ale skórkę na jabłku zostawiamy. W miseczce mieszamy miód z octem jabłkowym i oliwą, zalewamy takim prostym sosem pocięte ingrediencje, dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie z grubsza siekamy na desce i posypujemy nimi surówkę. Możecie użyć zwykłych orzechów – świeżo wyłuskanych, ale dla pełniejszego aromatu i kruchości warto je podprażyć przez

Karo in the Kitchen
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 244

wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy, anyżkowo-lukrecjowy i świeży. Bulwa traci te aromaty po podgrzaniu – przy zapiekaniu, gotowaniu i grillowaniu fenkuł gubi lotne olejki odpowiadające za ten smak(...)drugą połową bulwy i jabłkiem – tniemy tak samo, bez gniazda nasiennego, ale skórkę na jabłku zostawiamy. W miseczce mieszamy miód z octem jabłkowym i oliwą, zalewamy takim prostym sosem pocięte ingrediencje, dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie z grubsza siekamy na desce i posypujemy nimi surówkę. Możecie użyć zwykłych orzechów – świeżo wyłuskanych, ale dla pełniejszego aromatu i kruchości warto je podprażyć przez

Karo in the Kitchen
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 121

składniki, ustawić czas i włączyć urządzenie. W ten sposób przygotujemy też bitą śmietanę, kremy do tortów i pianę z białek. Jeśli dodatkowo uruchomimy funkcję podgrzewania możemy przyrządzić ulubione gorące sosy do mięs. Na zdjęciu poniżej domowe masło śmietankowe – według przepisu z książki dołączonej do Kohersen Mycook. W tym miejscu mała ciekawostka - w zależności od użytej śmietany czasy ubijania masła(...)piętro do gotowania na parze o pojemności 3,5 litra – pozwalają na przyrządzanie w tym samym czasie kilku różnych potraw np. w trakcie gotowania ziemniaków możemy równocześnie przygotować warzywa, rybę lub mięso na parze.   Waga – o zaletach zintegrowanej wagi nikogo przekonywać nie trzeba. Pozwala zważyć każdy kolejny dodawany do naczynia głównego składnik.    Samoostrzące się noże – to kolejna

Cztery Fajery
Łosoś ze szparagami 220

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Curry rybne z groszkiem cukrowym 214

Składniki: 400-500 g fileta z pstrąga łososiowego 100 g groszku cukrowego 1/2 puszki kukurydzy 4 pomidory 1-2 cebule 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy

czarrna od kuchni
ŚLEDZIE Z POREM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 118

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ( + 3 GODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe

JejKuchnia
Makaron z tuńczykiem 133

Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Porcja makaronu z rybą uwieńczona włoskimi dodatkami to prosty sposób na szybki, zdrowy, smaczny, aromatyczny obiad w śródziemnomorskim stylu. Wielokrotnie ratuje mnie z opresji, gdy czasu niewiele, w lodówce pusto, a w brzuchu burczy. Dodatkowo to idealna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje(...)puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 200 g makaronu spaghetti parmezan do podania Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2) Cebulę pokroić

Fitsweet.me
Makaron z tuńczykiem 166

Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Porcja makaronu z rybą uwieńczona włoskimi dodatkami to prosty sposób na szybki, zdrowy, smaczny, aromatyczny obiad w śródziemnomorskim stylu. Wielokrotnie ratuje mnie z opresji, gdy czasu niewiele, w lodówce pusto, a w brzuchu burczy. Dodatkowo to idalna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje(...)puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 200 g makaronu spaghetti parmezan do podania Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2) Cebulę pokroić

Fitsweet.me
Przepis na śledzie dla leniwych :p – śledzie z czosnkiem i śledzie w sosie jogurtowo-koperkowym 173

Przepisy na śledzie na wigilię polecam tym, którym zawsze brakuje czasu pod koniec przygotowywania kolacji wigilijnej, a chcieliby mieć na stole jeszcze jakieś dodatkowe potrawy Wykonanie

Eat me! Fit me!
Sandacz w sosie paprykowym 234

Składniki: 1 tusza z sandacza, u mnie ok. 70 dkg mąka, sól i pieprz 2 szalotki 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki śmietany, u mnie 18% sól

czarrna od kuchni
bób z cukinią w miodowo sojowym sosie 170

warzyw (lub noża) skrajamy z niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii  możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski(...)wrzucamy bób, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy do cukinii, mieszamy i od razu podajemy  jako samodzielne danie, lub jako dodatek do  potraw z drobiu czy ryb

Miód i pieprz
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 224

Szybkie danie obiadowe lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Makaron wcale nie musi być tuczący, oczywiście jeśli będzie to makaron pełnoziarnisty lub z mąki

Kuchcik gotuje
Restaurant Week w Vivian - lekko, pysznie i z klasą 126

cudownie odchodzącymi blaszkami ryba przypominała mi poznanego niedawno dorsza skrei. Jej łagodny smak nie był w tym daniu niczym zakłócany. Purée ze szpinaku było równie łagodne, jak sama ryba, a dodatkowy element ekscytacji stanowiła czarna soczewica, na której molwa była podana. Danie proste, smaczne, nieprzegadane i pięknie podane. Drugim daniem głównym była kaczka przyrządzona również wspomnianą metodą gotowania w próżni(...)Soczysta, z chrupiącą skórką i przede wszystkim różowiąca się na talerzu, piękna! Kaczkę podano w akompaniamencie p urée  z fioletowej marchwi o cudownym słodkim smaku, polentą i wybornym sosem z wina madera. Kompozycja, radosna, wiosenna i niezwykle apetyczna. Jedyną uwagę mam do samej polenty, której brakowało polotu. Zdecydowanie przydałoby się jej trochę więcej masła i parmezanu. Jednak sądzę

Food Square
,,Tarta dyniowa z boczkiem’’ 130

jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC. Do wykonania tarty wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę do tarty z wyjmowanym dnem. Blacha będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych(...)tart. W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma wykonana została z wysokiej jakości stali węglowej. Blaszka do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania