ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:88/188)

Nie żałuj sobie przypraw ! 127

zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne  * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw  * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy(...)nalot świadczy o najlepszej jakości przyprawy  * wanilię dodajemy do ciast, budyniów, kremów czy lodów  * do napojów albo sosów deserowych tę samą całą laskę możesz wkładać do czterech razy - trzeba po każdym wyjęciu dobrze ją wysuszyć  ZIELE ANGIELSKIE   * to niedojrzałe owoce drzewa korzennika lekarskiego * po wysuszeniu są brązowe i trochę większe od ziarenka pieprzu * mają korzenny zapach

Magiczne Życie Marty
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 187

Najlepsza w tym daniu jest różnorodność smaków! Łosoś jest mięciutki, łagodny, bardzo delikatny. Szpinak porządnie przyprawiony czosnkiem, solą i ostrą papryczką, a ciasto posypane płatkami migdałowymi

Kulinarne Inspiracje
Ciasto jogurtowe z czerwonymi pomarańczami 138

minut. Upieczone ciasto odstaw w formie na 10 minut, po czym zdejmij rant formy i pozostaw do ostygnięcia. 6.  Kiedy ciasto stygnie, zrób karmel. Ostrym nożem (ja używam takiego giętkiego do filetowania ryb) odkrój z pomarańczy skórkę razem z albedo (tą białą częścią) a miąższ pokrój na plasterki. Postaw rondel z grubym dnem na średni ogień (upewnij się(...)plastry z 2 pomarańczy (pozostałe zostaw do ozdoby). Karmel się spieni, więc uważaj. Przy pomocy drewnianej łyżki rozgnieć nieco pomarańcze i wymieszaj z karmelem. Tak uzyskanym sosem polej wierzch ciasta. Na koniec udekoruj plastrami pomarańczy. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 173

używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut

mojewypiekiinietylko
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 195

używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut

mojewypiekiinietylko
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 174

możliwe warunki zbliżone do warunków naturalnych. Ryba charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, brakiem ostrego, charakterystycznego dla ryb zapachu i brakiem drobnych ości. Sporo osób unika ryb własnie z powodu ości. W przypadku tilapii nie grozi nam mało apetyczne wydłubywanie z ust ości ;) śliczne te rybki, prawda? ;) Z tilapią spotkałam się pierwszy raz, ale już wiem, że nie ostatni. Postanowiłam(...)makaron. Dziś były to szersze wstążeczki :) Pokrojone przełożyłam na bawełnianą czystą ściereczkę  żeby podeschły. Wszystkie czynności (łącznie z "odpoczywaniem ciasta") zajęły mi około 40 minut.  podsuszony makaron w oczekiwaniu na gotowanie Rybę kupiłam wypatroszoną, więc pozostało mi tylko wyfiletowanie jej. Byłam pozytywnie zaskoczona brakiem ości poza tymi, które odchodziły od kręgosłupa :) Filety opłukałam, osuszyłam papierowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaczana rolada z rybą 230

Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek

https:KKuchniaMniam
Placuszki z pastą rybną z suma 116

Pyszne placuszki z domową pastą rybną. Użyłam  suma wędzonego, i jestem zachwycona ta rybą. Bardzo mięsista, idealna do past to fajnie się rozsmarowuje. Placuszki  mogą być na kolację, możemy zrobić je dla gości. Zapewniam że na jednym nie poprzestaniecie. przepis na 10 placków placki: 1 dkg drożdży szczypta cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka masła(...)białka którą ubiłam na sztywno i mieszam już łyżką. Ciasto odstawiam na 90 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam łyżką ciasto. Placuszki urosną więc robię nieduże porcje. Smażę z każdej strony. Pasta: Rybę obieram ze skóry i ości, kawałek odkładam do dekoracji. Do ryby dodaję ser, łyżkę majonezu, jogurt, pieprz, pomidor suszony, i miksuję blenderem. Na placuszki

wesoła kuchnia
Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie 166

tylko eksperymentuję z rodzajami mąk i dodatkami. Do ciast na wytrawnie dodaję czasem suszone zioła albo starty żółty ser, do ciasta na słodkie często dodaję zmielone orzechy. Do środka to co fantazja podpowie, warzywa, resztki mięs, ryby, sery no i oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie na bazie jajek i śmietany, czasem dodaje jakiś kremowy serek a do wytrawnych często

Cooking for Emily
Zupa meksykańska z grillowaną kukurydzą + KONKURS 128

też jest ekspresowy, ale warto dać się ponieść wyobraźni i przyrządzić coś innego. A Wy jak wykorzystalibyście gotowy sos? Ostra zupa z sosem chińskim, ryba w sosie słodko-kwaśnym czy sos boloński zapiekany w cieście francuskim? Możecie wykazać się w konkursie “Uwielbiam potrawy z sosem” w serwisie uwielbiam.pl przygotowując niebanalną potrawę. Wystarczy dołączyć do serwisu uwielbiam.pl, przygotować niebanalną

Mienta blog
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 180

pikantnymi papryczkami i oliwkami. W tym roku zachwycił mnie smak suszonych na słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem, jagnięcina, owoce morza, ryba panierowana, królik w sosie cytrynowym, duszona wieprzowina. Zachwycały przesłodkie desery: ciasto czekoladowe w syropie, baklava, pudding, świeże oraz kandyzowane i suszone owoce. Cudownie smakowała oliwa, feta – zupełnie inna niż nasza, ser halloumi, tzatziki z jogurtem greckim

W mojej kuchni
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 165

maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze - Pollocka (dorsza) w cieście piwnym - Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym - Chrupiącego łososia Gordona Ramsaya - Dogfish z patelni - Mielone kotlety rybne - Tuńczyka w papirusie, w marynacie grejpfrutowej - Łososia

mojewypiekiinietylko
śledzie smażone w zalewie octowej 125

wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Śledzie oczyścić, wyciągnąć grzbiety i boczne ości posypać cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Z jajek mleka i mąki przygotować ciasto do panierowania, ciasto musi być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Należy pamiętać by do ciasta dodać proszek do pieczenia, odrobinę soli, pieprzu i wegety

Darcia w kuchni
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 144

ostygnięcia. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia. Na środku ułożyć szpinak, na nim położyć kawałki osolonego i popieprzonego łososia. Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego na ok 180-200*C piekarnika i piec około 30-40 minut. Podawać i na gorąco

Jemy Pijemy
Placuszki z tuńczykiem - zdrowa przekąska dla małych i dużych;) 202

pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową. na koniec dodać żółty ser, trochę soli i pieprzu

Kulinarne Inspiracje