Ciasto francuskie należy do moich ulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut
mojewypiekiinietylkomoże pozostać miejscami surowe, ponieważ pamiętajmy, że ryba będzie się jeszcze piekła w piekarniku, a zbyt "wysuszony" łosoś nie jest smaczny. Łososia smażymy jedynie do momentu gdy mięso będzie się "rozwarstwiać", tak aby można było je podzielić na kawałki i ułożyć na pizzy (warto przeczytać => wskazówki dotyczące smażenia łososia ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części
Słodka StronaCiasto francuskie należy do moich ulubionych. Moim zdaniem, jego twórca zasługuje na kulinarnego Nobla. To ciasto daje ogromne możliwości do wykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami. Składniki na 8 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego 375g
mojewypiekiinietylkodzięki czemu smaki gładko przechodzą między sobą. Pycha! Co będzie nam potrzebne? 2 korzenie fenkułu 200 g wędzonego łososia w kawałku (lub innej ulubionej ryby) 1 gruszka łyżka masła 3 łyżki cukru trzcinowego Na kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli morskiej Do zalania: 4 jajka 80 ml kwaśnej śmietany garść koperku szczypta
Food Squaregęsty pęczek koperku 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki anchois 100g pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć. Przygotować farsz. Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem
SzczyptaSmaQŚniadanie nie musi być nudne. Ostatnio przyznam, że trochę zaniedbałam śniadania. Nawet pomyślałam o diecie pudełkowej ... pytanie czy warto?? Pośpiech i dużo pracy, a do tego
Niezły MłynekJabłecznik z budyniem. Thermomix przepisy. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g cukru pudru 200 g masła 2 łyżki
Themo przepisykoperek, szczypiorek, sól, pieprz i odrobinę cytryny. Zamarynować. Odstawić na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik (u mnie góra-dół) do 200 stopni. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty lub kwadraty. Na każdym ułożyć rybę, zakleić, posmarować żółtkiem. Piec ok 20-25 minut do zarumienienia. Podawać z rukolą, mieszanką sałat lub świeżym szpinakiem. Pysznie komponują się też z frytkami. Smacznego
TrufelkowoDziś przepis na nietypowe pizzerinki...bo ze śledziem i suszoną żurawiną. Podejrzewam, że większość z Was w tym momencie wykrzywiła się z myślą, że to nie
Kuchnia MagdaLenyChrupiące na zewnątrz, miękkie i aksamitne w środku. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników . Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte i dobrze się formuje. Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, kleiste
cool and mintypodzieliła się z Wami ponad 20 przepisami na zdrowe i smaczne dania, które jak wierzymy – każdy może przygotować we własnej ciasnej kuchni Były ryby, było czerwone mięso, był drób oraz coś na deser – ciasta. To wszytko zostało zebrane i zaprezentowane w postaci krótkich filmów, które możecie pooglądać na kanale Ciasnej Kuchni na Youtube . Nie pomyślcie sobie, że chcemy
Ciasna Kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Poduszeczki smakują wyśmienicie i doskonale nadają się na samodzielną przekąskę oraz jako przystawka do większych posiłków
Di gotujecytryny oraz olejem pistacjowym – mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Wersja „robocza” kuskus jest gotowa. W takiej formie możemy już ją podać do mięs, ryb… i nie tylko (ja podałam do pstrąga łososiowego w cieście piwnym). Do wersji „wyjściowej” – u mnie Walentynkowej – kuskus można podać nakładając do foremek w kształcie serc (najzwyklejsze foremki do ciastek). Na wierzch nakładamy pesto
mojewypiekiinietylkoKolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki: 1 duża makrela obrana 1
Niezły Młynekkuchni. Gotowanie na parze bardzo mi się spodobało. Z jedzenia nie wypłukuje się ani smak, ani odżywcze składniki. Parowar przyda się szczególnie do ryb i warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka
W kuchni wieczorem