ryba smażona - 4845 przepisów (strona:3/323)

Smażona ryba z frytkami 173

Fish and chips, czyli SMAŻONA RYBA Z FRYTKAMI z sosem... Artykuł Smażona ryba z frytkami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 173

patelni ułożyć odrobinę masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć na dnie patelni i ponownie dodać na górę masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry, polewając od góry roztopionym masłem.Cukinia: Cukinię pokroić w plastry wzdłuż warzywa (można obieraczką) i zblanszować (przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą). Posiekać czosnek(...)ręcznikiem i smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temp. 140°C, aż chipsy będą chrupkie.Prezentacja: Wszystko podajmy najlepiej w głębokim talerzu: na dno puree z selera, następnie smażona ryba z sosem. Oprzeć smażone zwinięte w tubki cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki.Zwycięzcy konkursu - Igor Antoszewski i Michał Wester z Wrocławia:Filet z pstrąga na puree z selera

Poezja smaku
Pieprz 184

żne sałatki z surowych i gotowanych składników Potrawy z jaj jajecznica, jajko sadzone, omlety omlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety     Ryby ryby gotowane, duszone i smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach

Pomysłowa kuchnia
Piccata z dorsza z kaparami 256

Piccata z dorsza z kaparami to szybki pomysł na inną wersję smażonej ryby. Ja użyłam dorsza, ale nada się także halibut, sola, okoń morski lub nilowy, flądra, turbot albo po prostu mintaj. Piccata to włoski sposób przygotowywania potraw, polegający na smażeniu, następnie zdjęciu głównego składnika z patelni i wlaniu odrobiny wina, które zbierze całe smaki. Do dań w stylu piccata(...)dodaje się często kapary, cytrynę, pietruszkę i masło. Jako, że rybę smażymy na maśle, nie dodawałam dodatkowej porcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej

Poezja smaku
Liebster Blog Award 140

pierwsza i każda kolejna.:) Poniżej pytania od Autorki Słodkiej Strony i moje odpowiedzi:1. Jakie było Twoje pierwsze udane danie/deser? - Faworki.                                                                                  2. Jakie danie obiadowe jest Twoim ulubionym?  -Smażona ryba z frytkami.3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną.                                                                                           4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe.5. Jaki jest Twój smak

mojewypiekiinietylko
Ryba po meksykańsku 112

towarzyszy nam w święta i znika w mgnieniu oka! Dlatego właśnie musiałam zrobić zdjęcie bardzo szybko, bo mogłoby się okazać żę cała ryba została zjedzona przez domowników. Składniki na rybę 1 kg filetów z mintaja, morszczuka lub dorsza (co kto lubi ) 2 średniej wielkości cebule Pół słoika ogórków konserwowych 1 papryka Puszka kukurydzy Mąka Składniki na zalewę Pół szklanki oleju(...)kulki ziela angielskiego Sól do smaku Krok po Kroku 1 Filety rybne kroimy na 3 części, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Podczas smażenia ryby należy pamiętać o tym aby tłuszcz był dobrze rozgrzany ponieważ ryba w zbyt zimnym zamiast smażyć się będzie „piła” tłuszcz i stracimy smak pysznej soczystej ryby. 2 Wszystkie składniki

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Surówka do ryby smażonej 884

Surówka do ryby smażonej lub pieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną surówkę(...)cukrem, pieprzem, wlewamy oliwę i mieszamy. My sporo posiekanego koperku, delikatnie mieszamy surówkę. Ta surówka jest doskonałym dodatkiem do ryb np. do smażonej miruny. Polecam! The post Surówka do ryby smażonej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz smażony 146

sporą szczyptę kurkumy, wtedy panierka zyskuje pięknego, złotego koloru. Taka ryba jest również punktem wyjścia do ryby po grecku czy ryby po japońsku. Jakie są wasze triki na idealną smażoną rybę? PRZEPIS NA DORSZA SMAŻONEGO Składniki na dorsza smażonego: filety dorsza świeżego lub mrożonego (wcześniej odmrożonego) sól pieprz mąka bułka tarta spora szczypta kurkumy – opcjonalnie 1-2 jajka olej(...)zrobić dorsza smażonego: Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. By ryba się udała musi być sucha! Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami z obu stron. W jednym talerzu roztrzepujemy jajka, na drugi sypiemy mąkę i mieszamy ja z kurkumą, na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię – tutaj warto

Dorota Smakuje
Ryba w cieście piwnym 292

Uwielbiamy z Piotrem ryby, zwłaszcza te smażone, a najbardziej smakują na ryby smażone w cieście piwnym. Niektórzy smażą ryby w cieście naleśnikowym, ale ja wolę zastąpić mleko świeżo otwartym piwem. Należy jednak pamiętać, aby filety rybne przed zanurzeniem w cieście piwnym były dokładnie odsączone i wytarte z wszelakiego płynu, oraz obtoczone w mące, mamy wtedy gwarancję, że ciasto będzie się(...)uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego. Ciasto powinno być gęste, tak aby można było w niej zanurzać kawałki ryby. W razie gdy ciasto jest za gęste dolewamy piwo. Filety rybne maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.Usmażone ryby odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Podajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiąca smażona ryba – szybki sposób 54612

Chrupiąca smażona ryba – szybki sposób Moi drodzy na Waszą prośbę podaję Wam szybki sposób na chrupiącą smażoną rybę. Cały sekret tkwi w dodaniu jednego składnika. Przyprawy możecie dobrać według własnych upodobań. Spróbujcie. Wesołych Świąt Składniki: (ilości przykładowe, zależą od ilości ryby) płaty z mintaja lub innej ulubionej ryby jajka mąka pszenna bułka tarta + tyle samo mąki kukurydzianej przyprawa(...)świeżo mielony pieprz i sól słodka czerwona papryka olej do smażenia – u mnie Woj-len Przygotowanie: Ryby należy wcześniej rozmrozić, ja swoje zostawiłam na noc. Ryby osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (około małej szczypty na płat). Płaty dzielimy na pół. Szykujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą i mąkę kukurydzianą (pół na pół

Słodkie okruszki
Patelnia z powłoką Teflon™ Platinum Plus w mojej kuchni 163

oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażenie np. większej ilości kotletów schabowych też przebiegłoby sprawnie i szybko :) Ułożyłabym na patelni co najmniej 3 sztuki równocześnie. Umycie patelni po smażeniu ryb nie sprawiło mi żadnego kłopotu. Nie wiem czy postąpiłam dobrze, ale wpierw wytarłam pozostały tłuszcz ręcznikiem papierowym, a potem umyłam patelnię jedynie wrzątkiem. Po takim "zabiegu" była znów lśniąca(...)pozostał na niej żaden ślad użytkowania.  W czasie smażenia ryb nic nie przywarło, ani się nie przypaliło. Używałam wtedy łopatki drewnianej.  Patelnia z powłoką  Teflon™ Platinum Plus sprawdziła się tu w 100 % Pogoda nad morzem była również świetna. Nic dodać, nic ująć.  Więcej fotek już było

Proste Potrawy
Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – chaufa de pescado 170

Smażony ryż z rybą po peruwiańsku czyli chaufa de pescado to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Peru. Smażony ryż z dodatkami Peruwiańczycy przejęli i zaadaptowali z kuchni chińskiej. W zależności od ich humoru taki ryż może być bardzo prostym albo bardzo wyszukanym daniem. Zwykle jednak składa się ono z resztek ryżu, mięs lub ryb i warzyw, które są pod ręką(...)Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – lub z innymi dodatkami – jest bardzo kolorowy i przepyszny. Jednak podstawą chaufa czyli smażonego ryżu z rybą po peruwiańsku (lub innym dodatkiem) są – oprócz ryżu i ryby – sos sojowy, czosnek, imbir i jajka. Podajemy Wam najprostszy przepis na smażony ryż z rybą po peruwiańsku – w wersji bardziej wyszukanej, rybę

Pociąg Do Kuchni
Surówka z kiszonej kapusty w zalewie 168

Surówka z kiszonej kapusty w zalewie... Nitki białej, kiszonej kapusty. Wiórki soczystej marchewki. Pióra ostrej cebuli. Całość zatopiona w zalewie. Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby. Polecam! Składniki: 500 g kiszonej kapusty; 1 średnia marchewka; 1 średnia cebula;  Zalewa: 2 łyżki octu spirytusowego 10 %; 100 ml wody; 100 ml oleju; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; Dodatkowo: Pieprz(...)Gorącą, zagotowaną zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą i dokładnie wymieszać. Surówkę odstawić do wystygnięcia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać wystudzoną. Surówka najlepiej smakuje ze smażoną rybą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do zalewy można dodać kilka ziaren pieprzu, aby była bardziej aromatyczna. Surówka nie można stać zbyt długo w lodówce (nawet szczelnie zamknięta), gdyż zmienia smak

Gospodyni Miejska
Łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem 190

jeszcze takie kolorowe i zdrowe. Mój talerz musi cieszyć i oko i kubki smakowe. Kalafiorowe puree to świetna alternatywa do ziemniaków, a na dodatek kalafior fajnie smakuje ze smażoną rybą i szpinakiem. Uwielbiam to warzywo i jem je bardzo często! Obiad z kalafiorem to szybki obiad, bo różyczki kalafiora gotują się szybko. Ryba, kalafior i szpinak…zapamiętajcie to danie(...)wodzie. 20 minut powinno wystarczyć. Odcedź kalafior z wody i odparuj. Następnie zmiksuj kalafior z łyżką masła. Rybę oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą i zacznij smażyć rybę od strony skórki. Obok połóż plastry cytryny. Smaż w wysokiej temperaturze przez 3 minuty, po czym odwróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Czas jest

codojedzenia
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 199

ułożyć część masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć na dnie patelni i ponownie dodać na górę odrobinę masła klarowanego. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry.  Sos:  Ocet z białego wina wlać do rondelka i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Ocet z ziołami redukować o połowę objętości. Śmietanę(...)dodawać śmietanę z gotowania na gładką konsystencję. Przyprawić solą i przetrzeć przez sito. Prezentacja:  Wszystko podajemy najlepiej w głębokim talerzu na dno wykładamy puree z selera, a następnie smażona ryba. Oprzeć smażoną zwiniętą w tubę cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki. Łosoś a’la Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki:  300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania