chyba nikogo z Was nie muszę o tym przekonywać. Jednak na naszych stołach najczęściej ląduje filet w panierce lub po prostu ryba smażona, no i może jeszcze jakiś śledzik. No dobra, jeszcze łosoś albo pstrąg pieczony . Nie są złe a dobrze przyrządzone mogą być nawet wyjątkowym przysmakiem, ale większość osób po prostu nie bardzo wie jak inaczej mogliby rybę
Smaczna PyzaDanie rybne nie musi być nudne, z rybą można kombinować na wiele sposobów tak jak z kurczakiem. Tą wzbogaciłam porem, który nadał trochę ostrości i mozzarellą. Podałam je z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką colesław. Składniki: 5 filetów rybnych 1 por (biała część) duża kulka mozzarelli łyżka masła jajko bułka tarta mąka sól(...)pieprz olej do smażenia Pora pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle i doprawić pieprzem. Mozzarellę pokroić na plasterki. Rybę natrzeć solą i pieprzem. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Szybko obsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce pora i plasterek mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSurówka z kiszonej czerwonej kapusty z dodatkiem prażonych ziaren Piekło Niebo od Ziarenkowo . Taka surówka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu, szczególnie mięsa duszonego lub ryby. Składniki: 0,5 kilograma czerwonej kapusty kiszonej 1 cebula cukrowa 1 jabłko 2-3 łyżki prażonych ziaren Piekło Niebo od Ziarenkowo Pół pęczka natki pietruszki Oliwa
Bajeczna Kuchniasteka, przykryć sianem, skropić oliwą. Podpalić siano – ja to robię na balkonie, z daleka od materiałów łatwopalnych. Gdy siano się wypali, rybę oczyścić z pozostałości siana, nie usuwając popiołu. Na dnie rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, wlać 2 – 3 łyżki oliwy. Ułożyć steka, smażyć dwie minuty, odwrócić na drugą stronę, smażyć 2 minuty. Odwrócić jeszcze raz rybę, włożyć
królestwo garówSame ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i
Ala piecze i gotujePaprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to
Ala piecze i gotujezdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3 razy w tygodniu. Tym razem chciałbym Wam polecić i pokazać jak smaczny może być łosoś w słodkiej marynacie. Łosoś będzie pieczony w piekarniku aby uniknąć nadmiaru tłuszczu. Podamy go z mieszanką warzyw gotowanych w wodzie. Składniki filet
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło lub na zimno
Miód i pieprzgrubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło lub na zimno
Miód i pieprznawet o ziemniakach z ogniska tylko o ziemniakach pieczonych w piekarniku. A wielka szkoda, gdyż ziemniaki przygotowane w taki sposób smakują cudownie. Pieczone ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs czy to ryb. Warto zatem i po tę formę ziemniaka sięgnąć od czasu do czasu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się
mecooksmąkę, doprawić solą, pieprzem, gałką oraz tymiankiem – wszystko ze sobą połączyć mieszając do czasu zagotowania. Następnie polać szaszłyki gęstym sosem. Piec 40 minut w 190 stopniach. Krok po kroku: 1. Przygotować rybę 2. Przygotować farsz 3. Nafaszerować rybę i nadziać na patyczki 4. Przygotować sos 5. Szaszłyki polać sosem Pobierz wersję
KuchniaWeDwoje.pldanie przestaje być dietetyczne, ale nadal jest przepyszne. :-) Serowy smak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym smakiem pieczonego, cytrynowego łososia. 2 filety łososia sok z cytryny sól pieprz 3 łyżki masła 3/4 szklanki mleka szklanka startego żółtego sera duży pomidor 1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy połową ilością podanego masła. Rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem(...)masło roztapiamy w rondlu, wsypujemy mąkę, mieszamy i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. 3. Rybę posypujemy startym serem, następnie na ser układamy pokrojonego w plasterki pomidora. 4. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchniChrupiące, słodkie pieczone rzodkiewki i jędrne pieczone krewetki al dente. Doskonały duet. Również kolorystyczny. Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek – smakuje doskonale
Niedzielny kucharzRyba, bakłażan i ziemniaki zapiekane w piekarniku. Pod koniec pieczenia dorzucam pomidory koktajlowe. Całość podaję na mieszance sałat, posypane fetą i liśćmi bazylii. Dietetyczne danie w stylu nieco śródziemnomorskim. Ziemniaki
BullioZdecydowanie za rzadko jemy ryby. Dziś prezentuję łososia w bardzo klasycznej wersji, bo pieczonego w folii, w piekarniku. Łososia możemy upiec razem z ziemniakami, mamy wtedy szybki, smaczny obiad:). 2 filety z łososia 1 cytryna 1 pęczek koperku sól, pieprz 1. Filety posypujemy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy plastrami cytryny. Zawijamy dokładnie
Szefowa kuchnipieczenia i smaruję odrobiną oleju, by skóra się nie przykleiła. Kładę filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To z czym podacie pstrąga, to już Wasza decyzja. U mnie był w towarzystwie ziemniaków i gotowanego na parze
Karczma HonoriettyRyby są pyszne przygotowane na wiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 1 świeży stek z tuńczyka około 300 g sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy
Kulinarne Fantazje Mariolioprószyć solą i pieprzem. Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie sos. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika - pieczemy przez 20 minut (lub 25 minut, jeżeli rybne kawałki są grube) w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem (bez przykrycia). Zajadamy jeszcze ciepłe. Smacznej
Poezja Smaków - blog kulinarnykażdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę. Dorzucam trochę chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa. W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki. Pasta
Codziennik Kuchennyumierać! Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa – najczęściej właśnie wołowiny w postaci soczystego steka – i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Steki które kupiłam mają po 2cm grubości i do takiej grubości
Karo in the Kitchenodrobina masła na każdy kawałek ryby Sposób wykonania: 1. Rybę posolić, posypać pieprzem cytrynowym i koperkiem. Na wierzch ułożyć kawałek masła i gałązkę selera. 2. Rybę zawinąć w folię aluminiową, wyłożyć na blaszkę i piec w 180 st. C przez ok 30 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniJeśli jeszcze nie znudziły Wam się śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a
Ala piecze i gotujeSurf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można
Karo in the KitchenCzas na łososia. Obecnie dostępny w wielu sklepach i bardzo dobrze, bo to smaczna i zdrowa ryba. Ogólnie ryby są zdrowe, można je nie tylko smażyć, ale piec, gotować w wodzie, i na parze. Dzisiaj łosoś trochę inaczej, upieczony w rękawie foliowym. Składniki: Łosoś (kawałki ) 1 por Pieprz cytrynowy Sól Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym. Pora kroimy
Smaki Ewypółplasterki cytryny oraz kilka gałązek koperku. Na wierzchu ryby układamy 2 kawałki masła i jedną połówkę cytryny. Pieczemy w temp. ok. 200 o C przez 15 min. Po tym czasie włączamy w piekarniku termoobieg i pieczemy jeszcze 5 min. Skórka pstrągów stanie się lekko chrupiąca. Pstrągi można podawać z pieczonymi ziemniaczkami. Pstrąg z piekarnika
Pyza i Surówkaminimum godzinę (ja włożyłam na całą noc) do środka ryby wkładamy natkę pietruszki, 2 plastry cytryny, przekrojony na pół ząbek czosnku (ja czosnek pominęłam) przekładamy rybę do żaroodpornego naczynia i przykrywamy górę folią aluminiową pieczemy przez około 35 minut w temp. 200 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwszelakich przypraw do ryb, jednak najbardziej smakuje nam przyprawiona delikatem), skrapiamy sokiem z cytryny. Kawałki ryby mrozimy przełożone plastrami cebuli. Na dzień przed Wigilią wyciągamy rybę do odmrożenia, w dzień Wigilii przygotowujemy ją do pieczenia według poniższego przepisu. Składniki 2 kg karpia 3 łyżki mąki 2 jajka 15 dag bułki tartej sól pieprz przyprawa delikat do mięs
Kuchenne aromatymieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym. Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych gatunków mięsa i ryb. Trzeba jednak bardzo uważać, aby nie przypalić podczas pieczenia, dlatego Małżonce Mej Aleksandrze najbardziej odpowiada do dań z parowaru. Przyprawa doskonale komponuje się też z serem paneer (przepis na paneer dostanę niebawem od Dinesha) Podobnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataupieczeniu. 2/ Skrapiamy mięso pstrąga cytryną, dodajemy przyprawy i zamykamy (odstawiamy do przegryzienia się lub przygotowujemy od razu). Z dodaną odrobiną masełka w środku wkładamy ryby do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni i pieczemy na folii aluminiowej do miękkości (ok. 15 minut) 3/ Wyjmujemy z piekarnika i podajemy na talerzu z ziemniakami z wody z pietruszką oraz kiścią świeżych
Kuchnia PROzdrowotna