ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:82/234)

Oliwa z oliwek - co powinniśmy o niej wiedzieć 230

polifenoli (substancji działających jak antyoksydanty) oraz innych cennych substancji zdrowotnych. To przygoda dla prawdziwych smakoszy, którzy docenią połączenie gęstej oliwy z sałatami, bruschettą, wędlinami, pieczonymi ziemniakami, bądź w marynatach do grillowanych mięs, warzyw i ryb. Po szóste, pamiętajcie o prawidłowym przechowywaniu oliwy. Oliwa to nic innego jak sok z owoców oliwek i jak każdy świeży sok ma określony termin(...)otwórzcie się na niuanse smakowe . Oliwa z oliwek z najwcześniejszych zbiorów, o nieco gorzkawym, zdecydowanym aromacie zachwyci prawdziwych sympatyków i koneserów oliwy, lubiących nieco poeksperymentować w kuchni, którym lekkie pieczenie w gardle, odczuwalne po przełknięciu oliwy, zupełnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Oliwy zebrane w późniejszym terminie, o łagodniejszym, mniej cierpkim smaku, będą dobre dla początkujących jako przyprawa lub baza

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 154

razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadów z jasnym mięsem i rybą w roli głównej – albo do zjedzenia samodzielnie, po mojemu – z pitą i nieśmiertelnym jajkiem w koszulce. Przy szykowaniu szpinaku ważne jest, żeby zachować jego żywy kolor i strukturę – nikt poza niemowlakami(...)zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku.   Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze odrobiną startego Pecorino. Pasuje do wszystkich jasnych mięs (do pieczonego, smażonego, duszonego lub gotowanego kurczaka labo indyka) i do ryb, np. do tak przyrządzonego filetu z łososia. U nas, jako bezmięsny obiad, szpinak dostał do towarzystwa jajko w koszulce i chlebki pita

Karo in the Kitchen
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 241

kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić wegański majonez!     Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu w życiu nie odmówię

W kuchni Karmel-itki
Dorsz w porach w cieście francuskim 197

pieprzem, dodać startą skórkę z cytryny i posiekany koperek i wymieszać. 3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim jeden arkusz ciasta francuskiego (jeżeli mamy ciasto w bloku to należy je najpierw rozwałkować) Na ciasto wykładamy dorsza. Rybę smarujemy olejem czosnkowym Kujawskim. Na dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części tak, aby nacięcia(...)były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko 2-3 cm brzegu. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Porada: Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki około

UgotujmyTo.pl
Pstrągi pieczone z warzywami 226

Aromatyczny pstrąg pieczony w foli z dodatkiem ziół i cytryny smakuje wyśmienicie. Pieczony z korzeniowymi warzywami jest sycącym i bardzo zdrowym daniem. 1/2 kg ziemniaków 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 główka czosnku 1 cebula 1/4 oliwy z oliwek pieprz czarny sól papryka słodka PSTRĄGI: 2 całe pstrągi 1 cytryna 1/2 sok, a druga połówka w plasterki(...)całość sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i zawinąć ryby w folię aluminiową. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą, ale jednakowej wielkości kostkę. Cebulę posiekać w piórka, a ząbki czosnku obrać z łupinek i lekko zgnieść płaską stroną noża. Wszystkie warzywa przełożyć na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Wymieszać i między warzywami

https:KKuchniaMniam
Tatar ze śledzia 1084

Na świątecznych stołach pojawiają się różnego rodzaju potrawy z ryb. Ja polecam Wam zrobić tatar ze śledzi. Jednak by ładnie to wyglądało zróbcie go warstwowo. Wymieszane

Ala piecze i gotuje
Kulebiak z rybą i kapustą 142

kilka minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, na ciasto wyłożyć farsz, a następnie kawałek ryby. Ciasto skleić (krok 13.) i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie. Każdy kulebiak wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 45 minut w 170 stopniach. Krok po kroku

KuchniaWeDwoje.pl
Ziemniaki pieczone po szwedzku 327

wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi. Ale o tym – nastepnym razem. Smacznego. Ps. Podczas pieczenia nie ma potrzeby obracania ziemniaków. Jeżeli

mojewypiekiinietylko
Pstrąg Mojito Lime 259

Nie wiem jak Wy ale ja lubię wracać do sprawdzonych przepisów. Jeśli coś mi smakowało to czemu nie zrobić jeszcze raz. A może da się jeszcze

Mama z miasta
Ahoj, marynarzu! Pieczone kotleciki z tuńczyka. 157

zmęczone kończyny. Bosymi stopami biegałabym po ciepłym piasku. Wieczorem ognisko pod gołym niebem, skwierczące nad paleniskiem świeżo złowione ryby. Wesoły śmiech, brzmiące szanty, rozdzierające ciszę panującą w około. Ach! Ale dziś, zamiast wyprawy, serwuję kotleciki z tuńczyka.Ahoj, marynarzu! PIECZONE KOTLECIKI Z TUŃCZYKA.(autorskie;)2 puszki tuńczyka w sosie własnympęczek szczypiorku1 jajko bułka tartapieprz, sól,2 ząbki czosnkuodrobina soku

W kuchni Karmel-itki
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA RYBNA ZE SZPINAKIEM 121

Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera

Kuchnia MagdaLeny
Dorsz na pieczarkowym risotto 147

łyżki oleju rzepakowego mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Rybę płuczemy , osuszamy na papierowym ręczniku.Składniki na marynatę łączymy ze sobą dokładnie mieszając ,zalewamy rybę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny przed pieczeniem. Risotto 100 g ryżu 0k. 250 g pieczarek 1 mała cebula ok.300 ml bulionu szczypta pieprzu 3 łyżki śmietanki słodkiej zielona pietruszka 1 łyżka

Andzia Pichci
Miruna pieczona w pomidorach z czarnym ryżem i kaszą bulgur 134

sosu z kaszą i ryżem, ułożyć połowę filetów z miruny. Następnie wyłożyć resztę sosu z kaszą i ryżem oraz na wierzchu ułożyć resztę kawałków ryby. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Podawać posypaną natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
10 zdrowych przepisów na dobry początek 134

sałatki, a sałatka cobb jest moją ulubioną pożywną sałatką. Do sałatki można wykorzystać obiadowe resztki jak pieczony kurczak i wzbogacić o niskowęglowodanowe warzywa. Pieczony łosoś z batatami Przynajmniej dwa razy w tygodniu jem ryby. Ryby są zdrowe! Zawieraj kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin i minerałów. Ulubioną rybą jest łosoś, ale przyrządzam chętnie i inne ryby. Kalafior zamiast

codojedzenia
Ryż cytrynowy – na dodatek nie tylko do ryby 311

razu podajemy. My zjedliśmy tak naszykowany ryż do bakłażanów smażonych po chińsku . Spróbujcie go do szparagów z krewetkami albo do smażonej białej ryby . Świetnie uzupełni też łososia w sosie cytrynowym i soczystą pieczoną pierś kurczaka . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek 200g ryżu długoziarnistego (niepełna szklanka) 4 lub 5 szklanek wody sól do gotowania, ½ łyżeczki 2-3 łyżki oleju ryżowego

Karo in the Kitchen
Ryba (dorsz) w cieście kokosowym 170

Pomysł na piątkowy obiad - dorsz w cieście kokosowym podany z pieczonymi fioletowymi ziemniakami i gotowanymi warzywami. Panierka idealnie przylega do ryby, więc usmażony dorsz będzie soczysty w środku. Jeżeli szukacie innych pomysłów na rybne dania to zajrzyjcie TUTAJ .  Składniki na 4 porcje: 2 filety dorsza bez skóry (wagowo około 0,5 kg) sól, pieprz przyprawa do ryb olej

Ugotować
Ryba z warzywami 134

Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach masła do czasu aż zmiękną. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i curry. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła. Wkładamy rybę. Przykrywamy warzywami. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny

Pobite gary Barbary
Pieczona Dorada w cytrynie 133

posypujemy solą. Blaszkę wykładamy folia aluminiowa i smarujemy oliwą wykładamy cytrynę 4-5 plastrów i na nią kładziemy rybę wcześniej posypana naszą mieszanką. Smarujemy rybę  oliwą i nacinamy pod skos wkładając w nacięcia cytryny. Pieczemy 30-35 minut w 180°C Smacznego

Viola cooks with passion
Dorsz z koperkiem pieczony w folii 151

wierzchu. Na grzbiet ryby nałożyłam pokrojone w kosteczkę masełko, zawinęłam w folię. Zapiekałam przez 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Żeby ryba mi nie przywarła na dół folii położyłam papier do pieczenia

Darcia w kuchni
Ryba pieczona w foli z suszonymi pomidorami 179

cienkie płatki. Na rybie układamy kilka kawałków suszonych pomidorów i płatki czosnku. Oliwę pomidorową łączymy z solą, pieprzem ziarnistym i ziołami prowansalskimi. Na każdej rybie rozsmarowujemy oliwę z przyprawami.  Zawijamy folię i grillujemy lub pieczemy w 180stopniach C przez około 20 minut

Pyry na Gaz
Duszony pstrąg z pieczarkami na winie + film 145

posmarowanego tłuszczem a na wierzch nakładamy podsmażone pieczarki  z cebulką i natką pietruszki . Całość polewamy hiszpańskim winem Celebro i posypujemy startym żółtym serem. Ryby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 15 minut

Smakowite Dania
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 249

układam kilka listków laurowych, kilka gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut.SOS:Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok.Do miseczki daję żółtka, skórkę(...)gorącej wodzie. Zblanszowane szparagi przekładam na sito i przelewam zimna wodą. Układam na liściach sałaty rzymskiej i posypuję cebulą pokrojoną w piórka. Całość polewam sosem winegre. Całośc podaję z pieczonymi ziemniaczkami

Magiczna kuchnia Darii
Jajka z sałatką rybno warzywną 228

Kombinacji na farsze do jajek jest bardzo dużo i ja się z tego bardzo cieszę. Tak się składa, że jajka bardzo lubimy i często goszczą na

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania