ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:82/234)

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 167

towarzystwie ziemniaczków. Pomieszane smaki słodko - kwaśne z dodatkiem jabłka. Pyszny dodatek do obiadów - pasuje do gulaszów, kotletów schabowych, kotletów mielonych, pieczeni, pyz, kopytek czy klusek śląskich. Jadamy ją także do przekąsek ze śledzi i wędzonych ryb, np. makreli. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 jabłko lekko słodkie i twarde 2 marchewki 3,5 łyżki drobnego

Zasmakuj Kuchni
Pieczone pierogi z pstrągiem 140

Mamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł od szefa kuchni Pomysł(...)placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. I gotowe! Artykuł Pieczone pierogi z pstrągiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 131

oczywiście ryba mrożona, której ilość zmniejsza się przy rozmrożeniu. Gospodyni spotkania, która przygotowywałą właśnie to danie, zwróciła uwagę, że przepis zakładał gotowanie ryby w garnku zamiast dużo prostszego w przygotowaniu i przy podaniu gościom pieczenia w piekarniku. Były też zastrzeżenia do rozwadniania tahini wodą przez co sezamowa tahina była mało wyrazista w smaku. Jak dla mnie sos chili mógłby być(...)naprawdę wymyślił danie na taką rybę (z rodzynkami, piniolami i zieleniną). Co bym jeszcze ugotowała z Ottolenghi. Prosto? Na zdjęciu wyżej widać confitowane pomidorki z czosnkiem, które Ottolenghi zapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone pomidorki z jogurtem, zupa z soczewicy

Ugotowane pozamiatane
Dorada pieczona 109

soczyste. Świeżą, całą doradę bez większych trudności kupicie w markecie. Na blogu pojawił się już przepis na doradę grillowaną, dziś proponuję pieczoną. Dzięki minimalnej ilości dodatków można w pełni cieszyć się naturalnym smakiem tej pysznej ryby. Idealnym dodatkiem do tej ryby będą smażone ziemniaczki, na które przepis znajdziecie oczywiście na blogu

Milion Smaków
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 165

Były ostatnio w Biedronce filety z dorsza. Na smażone czy pieczone filety ochoty nie było, ale na krokiety z dorsza, w portugalskim kraju często spotykane, jak najbardziej. Oryginalne zwykle robione z dorsza suszonego, ale i świeży sprawdził się znakomicie i wspomnienia letnie przywrócił. Przepis znalazłam tutajskładnikiok 500g  filetów świeżego dorsza2 łyżki oliwy z oliwek extra virginSól(...)dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać  z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 10 do 15 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić  (nie używać robota kuchennego.)Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków,  umieścić  w dużej misce

Stare Gary
PIECZONY MORSZCZUK W SOSIE KOPERKOWYM 125

kopru suszonego Sos koperkowy 250 ml bulionu warzywnego 100 ml Śmietany 18 % 1 pęczek kopru przyprawy : Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Rybę odmrażam. Filety myję a następnie dokładnie przyprawiam. Wkładam do woreczka. Zamykam.  Piekę ok 20min w 180 stopniach.  Międzyczasie przygotowuję sos. Do garnka wlewam bulion zagotowuję.  Koper myję a następnie drobno siekam.  Dodaję

Gotowanie Patki
Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem 118

przyprawy do ryby (gotowa mieszanka lub Wasze ulubione) oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Rozpoczynamy od upieczenia łososia. Rybę myjemy i usuwamy ewentualne ości. Następnie doprawiamy ją przyprawą i solą. Lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200°C z termoobiegiem. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Fetę kroimy w długie, kwadratowe paski. Następnie rozwijamy(...)pastą wasabi. Ilość zależy od tego jak pikantne dania lubicie . Później układamy poszarpaną rybę, a na niej paski sera. Na koniec całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ciasto delikatnie zwijamy tworząc roladę. Następnie delikatnie sklejamy końce i kroimy ją w plastry. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy 180°C z termoobiegiem przez około 30 minut, aż ładnie

PatiGotuje
Żeberka w coli z grilla 159

Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Poniedziałek: Sałatka Mad dog z pieczonym awokado 116

Sałatka z psem niewiele ma wspólnego, ale lekko szalona jest na pewno. Bo kto by brał się za pieczenie awokado? Wierzcie, że warto. Ta sałatka ma

Niedzielny kucharz
Łosoś w cieście francuskim 121

wbijam dwie kulki pieprzu. KROK 5: Przenoszę na papier do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 20 minut, do zrumienienia. Można odgrzewać w piekarniku. Smacznego. Do ryby proponuję lekkie białe wino. I ciasteczka dziecka

Z notatnika
DORSZ POD TAJEMNICZĄ PIERZYNKĄ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 214

Układamy na całości kawałki usmażonej ryby. Majonez i śmietanę łączymy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony koperek. Mieszamy. Sosem polewamy rybę. Na wierzch ser mozzarella. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut, aż sos i ser zarumieni się.  ~~Dekoracja~~ ocet balsamiczny 3 łyżki miód 1 łyżka olej rzepakowy Wielkopolski 2 łyżki

Kuchnia Paulettes
Oliwa z oliwek - co powinniśmy o niej wiedzieć 205

polifenoli (substancji działających jak antyoksydanty) oraz innych cennych substancji zdrowotnych. To przygoda dla prawdziwych smakoszy, którzy docenią połączenie gęstej oliwy z sałatami, bruschettą, wędlinami, pieczonymi ziemniakami, bądź w marynatach do grillowanych mięs, warzyw i ryb. Po szóste, pamiętajcie o prawidłowym przechowywaniu oliwy. Oliwa to nic innego jak sok z owoców oliwek i jak każdy świeży sok ma określony termin(...)otwórzcie się na niuanse smakowe . Oliwa z oliwek z najwcześniejszych zbiorów, o nieco gorzkawym, zdecydowanym aromacie zachwyci prawdziwych sympatyków i koneserów oliwy, lubiących nieco poeksperymentować w kuchni, którym lekkie pieczenie w gardle, odczuwalne po przełknięciu oliwy, zupełnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Oliwy zebrane w późniejszym terminie, o łagodniejszym, mniej cierpkim smaku, będą dobre dla początkujących jako przyprawa lub baza

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 133

razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadów z jasnym mięsem i rybą w roli głównej – albo do zjedzenia samodzielnie, po mojemu – z pitą i nieśmiertelnym jajkiem w koszulce. Przy szykowaniu szpinaku ważne jest, żeby zachować jego żywy kolor i strukturę – nikt poza niemowlakami(...)zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku.   Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze odrobiną startego Pecorino. Pasuje do wszystkich jasnych mięs (do pieczonego, smażonego, duszonego lub gotowanego kurczaka labo indyka) i do ryb, np. do tak przyrządzonego filetu z łososia. U nas, jako bezmięsny obiad, szpinak dostał do towarzystwa jajko w koszulce i chlebki pita

Karo in the Kitchen
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 225

kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić wegański majonez!     Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu w życiu nie odmówię

W kuchni Karmel-itki
Dorsz w porach w cieście francuskim 171

pieprzem, dodać startą skórkę z cytryny i posiekany koperek i wymieszać. 3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim jeden arkusz ciasta francuskiego (jeżeli mamy ciasto w bloku to należy je najpierw rozwałkować) Na ciasto wykładamy dorsza. Rybę smarujemy olejem czosnkowym Kujawskim. Na dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części tak, aby nacięcia(...)były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko 2-3 cm brzegu. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Porada: Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki około

UgotujmyTo.pl