rozetki karnawałowe - 8 przepisów

Rozetki karnawałowe 1047

Nasze babcie miały tajemnicze przyrządy, dzięki którym potrafiły wyczarować prawdziwe cuda. Na przykład rozetki – delikatne i bardzo chrupiące ciasteczka, przypominające wyglądem płatki śniegu. Rozetki karnawałowe smaży się w głębokim tłuszczu, a ich receptura jest niezwykle tania i prosta – to zwykłe ciasto naleśnikowe. W smaku są bardzo kruche i faworkowe – doskonałe na karnawał i tłusty czwartek. Aby przygotować(...)metalowe stemple o różnorakich kształtach – same w sobie są urocze. Z podanej porcji ciasta wychodzi bardzo dużo rozetek – jeśli nie zużyjecie całego, można przygotować na kolację naleśniki. Rozetki karnawałowe: 2,5 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej (lub piwa) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki spirytusu, wódki lub octu (aby nie chłonęły tłuszczu

Poezja smaku
Rozetki karnawałowe 154

Rozetki karnawałowe Ciasteczka smażone, które obok pączków, czy faworków,  mogą zagościć na karnawałowych stołach. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, jednak do ich przygotowania konieczne są foremki z rączką. Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki z lekką górką 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder

My sweet a life
Płatki śniegu czyli smażone ciasteczka - rozetki 171

roku, ku wielkiej uciesze mojego taty, który po ponad dwudziestu latach mógł sobie przypomnieć smak tych ciasteczek, które smażyła kiedyś jego mama, a moja babcia. Nie przepadam specjalnie za karnawałowymi wypiekami. Głownie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu oraz poświęcony im czas. Gdy byłam dzieckiem mama często w okolicach Tłustego Czwartku smażyła pączki, faworki czy oponki. Jednak z biegiem(...)powinno przypominać to naleśnikowe, z tym że ma być bardziej gęste. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Tłuszcz rozgrzać do temperatury 190 stopni (ja smażyłam na smalcu). Foremki do rozetek włożyć na kilka minut do gorącego tłuszczu aby się nagrzały. Następnie zanurzać w cieście do połowy i natychmiast włożyć do tłuszczu. Smażyć aż ciasteczka się zezłocą. Wówczas należy je przenieść

My simple kitchen
Babeczki czekoladowo-piernikowe z bitą śmietaną i truskawkamki 127

Dzisiaj zapraszam na babeczki, które robiłam w Sylwestra. Karnawał w pełni, a takie małe słodkości idealnie pasuja na karnawałowe przyjęcia z przyjaciólmi. To zresztą moje ulubione połączenie...truskawki, maliny, śmietana i czekolada, tworzą kompletna całość, Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyzeczki czekolady(...)wyciać z babeczek środki, uważajac aby dno pozostawić w całości, posypać cukrem pudrem. Powstałe otwory w babeczkach napełnić bitą smietaną oraz udekorować babeczki po wierzchu. Na koniec na śmietanowych rozetkach ułożyć truskawki, maliny, listki mięty, gwiazdki i snieżynki.  Smacznego

Gosia gotuje
Tort z Wiśniami i Advokatem 239

Witajcie Kochani! Dzisiaj w Małej Cukierence wspaniała propozycja sylwestrowo – karnawałowa przygotowana razem z marką Krupnik. Powstał pyszny tort z wiśniami i likierem jajecznym Krupnik Advokat Premium. Likier przygotowany jest na bazie naturalnych żółtek, jest smaczny i kremowy. Przygotowałam więc tort aromatyczny, kwaskowaty od owoców, z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, który wspaniale smakuje ze śmietanowym kremem advokat , pycha! Tort nie jest trudny(...)podzielić na dwie część. Do jednej dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego, wymieszać. Każdą śmietankę przełożyć do osobnego rękawa cukierniczego z metalową końcówką (użyłam tylki Wilton M1) i wyciskać podłużne rozetki na torcie, zaczynając od jego brzegu ( patrz FILM ), na przemian jeden i drugi kolor. Tort wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 14. Marcepan zagnieść z zielonym

Mała Cukierenka