roladki - 9750 przepisów (strona:232/650)

Golonka po litewsku - rolada lazdijajska 76

Golonka po litewsku, czyli rolada lazdijajska jest to wyrób pochodzenia litewskiego, przyrządzony z wytrybowanej golonki wieprzowej, wędzony i parzony w skórze ze zdjętej z golonki. Zgodnie z oryginalnym przepisem mięso powinno być pokrojone w kostkę i w takiej postaci umieszczone w skórze - ja natomiast zmieliłam na szarpaku. Dzięki temu rolada ładnie się skleiła i sprasowała. Korzystałam z przepisu Roberta . Serdecznie

Kocham..lubię..gotuję..
Zraziki Simby 92

Zraziki Simby Roladki wieprzowe w sosie musztardowym, łatwy szybki sposób na obiad. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        4 łyżki musztardy sarepskiej ·        1 kg pieczarek ·        cebula ·        Sól(...)rozgrzanym oleju 3.   Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki 4.   Każdy kawałek mięsa smarujemy cienko musztardą i nakładamy po łyżce grzybów 5.   Zwijamy robią roladki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju 6.   Podlewamy wodą i prużymy na chwili, kiedy będą miękkie 7.   Następnie łączymy z grzybami i zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką

Kulinarna Chwila
Bułeczki serowe z suszonymi pomidorami 93

czasie odsączyć pomidory z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm, posypać pokrojonymi pomidorami i zawinąć w roladę. Roladę pokroić na kawałki/bułeczki o grubości około 2-2,5cm, włożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarnami. Piec w piekarniku

Smaki Armine
Drożdżowy kwiat z jagodami i twarogiem 49

Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką. Na ciasto wykładam masę jagodową i zwijam całość w roladę. Końce rolady sklejam (można posmarować mlekiem). Formuję w miarę równy okrąg. Następnie tnę okrąg co 3 cm na 2/3 głębokości. Każdy kawałek obracam o 90 stopni. Całość smaruję mlekiem i wstawiam

Słodki sentyment
Grillowane bakłażany z fetą 101

przypomina mi klimaty błogiego lenistwa w Grecji i typowo greckie smaki takie jak ser feta, mięta, cytryna… Grillowanego bakłażana podaję z sosem jogurtowym , który fantastycznie pasuje do roladek! Roladki polecam jako przystawkę przed daniem głównym lub z dodatkiem sałatki jako danie obiadowe. Grillowane bakłażany będą super na wieczornego grilla przy lampce białego wina w miłym towarzystwie najbliższych i przyjaciół

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekanka ziemniaczana 75

Keyword kozi ser, ziemniaki Prep Time 10 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 50 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 600 g ziemniaków 100 g sera koziego typu rolada 50 g sera koziego twardego 5 sztuk filecików anchois 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy 1 duża cebula 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 średnie jajka sól do smaku czarny(...)Instructions Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i osuszyć, pokroić na plasterki.  Twardy ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach, ser typu rolada i cebulę pokroić w cienkie krążki. W misce wymieszać jajka i śmietanę z dodatkiem sporej ilości soli i odrobiny czarnego pieprzu. Ceramiczne naczynie wysmarować olejem , na dno naczynia położyć warstwę

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z karmelizowanym czosnkiem 67

Czosnek jest najważniejszym składnikiem tego przepisu, ale koniecznym akcentem są również kozie sery. Przyda się twardy ser typu gouda oraz miękki serek na przykład do smarowania lub serek typu rolada. Tartę można podać na obiad lub kolację, z dodatkiem sałatki najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna. Oryginalny przepis znalazłam w książce „Obfitość” zmieniłam(...)łyżka cukru trzcinowego lub miód 150 ml wody 2 duże jajka 150 g serka mascarpone 125 g sera koziego - miękki może być serek do smarowania lub ser typu rolada 60 g koziego sera twardego 100 ml śmietany kremówki sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka świeżego rozmarynu - siekany 1 łyżeczka tymianku świeży posiekany Instructions Piekarnik rozgrzać

SprawdzonaKuchnia.pl
Ala gołąbkowe dewolaje 109

oraz pieprzem 4.   Ser kroimy w podłużne słupki i po jednym słupku układamy na mięsie i posypujemy posiekanym szczypiorkiem 5.   Zawijamy brzegi mięsa z kapustą i robimy roladki 6.   Obtaczamy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor 7.   Roladki gotowe 8.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Pleciony chlebek z serem i pesto bazyliowym 96

zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm, posmarować pesto i posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach. Ciasto zawinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę przekroić ostrym nożem przez środek, zostawiając około 1,5cm u nasady, ciasto rozłożyć tak, aby na wierzchu była widoczna powierzchnia cięcia i następnie przepleść

Smaki Armine
Strucla z dżemem 111

zazwyczaj znajdują się w kuchni. Ciasto kruche samo w sobie bez żadnych dodatków raczej nie jest podawane, więc postanowiłam zwinąć je z dżemem w coś na kształt strucli czy rolady. Ciasto wyszło naprawdę fenomenalnie, choć trochę kruszy się/łamie przy krojeniu. Mi to jednak nie przeszkadzało. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku(...)kleiło. Zagniecione ciasto przełożyłam na blat posypany mąką i rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm i grubości ok. 0,5cm. Rozwałkowane ciasto posmarowałam równomiernie dżemem i zwinęłam w roladę. Zwinięte ciasto przełożyłam do prostokątnej formy keksówki o wymiarach 30x12cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam 50 minut w 180 stopniach

Waniliowe Improwizacje
MIELONE ZAWIJASY A'LA ZRAZY 160

majerankiem. Masę dokładnie wyrobić.  Łyżką nakładać na dłoń , na  masę nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w bułce tartej.  Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy kolor.  Możemy również podlać je bulionem i dusić na małym

Walijskie Pichcenie
Rolada biszkoptowa z kremem z mango 90

Puchata, delikatna rolada biszkoptowa z kremem z mango to moja propozycja na weekendowe ciasto. Biszkopt tradycyjnie w zdrowszej wersji, bo upieczony z mąki orkiszowej jest idealny. Nie pęka przy zwijaniu, ciasto jest elastyczne. Delikatny biszkopt wypełnia krem z mango. Dla podkreślenia smaku mango zdobi również wierzch rolady z pokruszononymi kawałeczkami słodkiej bezy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paluszki francuskie z powidłami 129

Ciasto francuskie to produkt tani i uniwersalny, zawsze mam w lodówce opakowanie ciasta. Miłośnikom takich szybkich wypieków z ciasta francuskiego polecam słodkie francuskie rożki z jabłkami , przepis na słodkie roladki z powidłami. a dla miłośników wytrawnych przekąsek: pikantne roladki z ciasta francuskiego i parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska z ciasta francuskiego na słodko . Te francuskie paluszki robi się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zawijaniec drożdżowy z białym makiem. 123

nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt.  Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć mak.  Następnie zawinąć w roladę.  Przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.   Następnie  rozciąć roladę nożem wzdłuż, ale końcówkę z jednej strony,  zostawić nierozciętą.  Przeplatać na przemian, tak, żeby

Agusiowe smakołyki
Bułeczki drożdżowe z orzechami i cynamonem 84

cukrem i cynamonem. Każdą kulkę rozwałkować tak, aby uzyskać owalny płat ciasta, posmarować miękkim masłem, posypać nadzieniem, ostrym nożem zrobić nacięcia w środku placka i zawinąć na ukos w roladkę. Roladkę zawinąć w ślimaka i wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki odstawić na kolejne 25 minut, następnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym

Smaki Armine