roladki - 9750 przepisów (strona:229/650)

Strudel jabłkowy 110

Strudel jest jednym z bardziej znanych węgierskich deserów. Można go kupić w większości cukierni jak i w małych budkach z jedzeniem na wynos. Strudel to rodzaj rolady z ciasta, wypełnionej nadzieniem z sera białego, wiśni bądź jabłek. Ciasto, z którym ja najczęściej spotkałam się w strudlu to ciasto filo. Przepis na strudel jabłkowy , który znajdziecie poniżej jest na bazie ciasta(...)drugim, wyłożyć jabłka. Jabłka ułożyć przy krawędzi dłuższego boku, pozostawiając 3-y centymetry puste wydłuż wszystkich brzegów. Krótsze boki ciasta założyć odrobinę na nadzienie i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto włożyć do prostokątnej formy do pieczenia lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Po wierzchu ciasto posmarować topionym masłem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza

MeCooks
ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI 136

Rolada biszkoptowa to błyskawiczne, pyszne, wilgotne, a zarazem dietetyczne ciasto do kawy. Ciasto bez dodatku mleka, bez cukru (tylko ksylitol), posypane pudrem z mielonego ksylitolu. U mnie wersja orkiszowa, ale może być również pszenna. Można również dodać cynamon- ja niestety zapomniałam... 😒 Moje dziecię nie było tym zachwycone- uwielbia cynamon... 😊Polecam do kawki na już, gdy nie ma w domu(...)piekarnika i odwracamy całość do góry nogami. Następnie zdejmujemy blaszkę, na której piekło się ciasto, odrywamy też delikatnie papier.  Przy pomocy papieru na którym leży ciasto zwijamy ciasno roladę. Przekładamy na talerz, przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kolorowe Barbecue z kurczakiem 98

Każdy płat mięsa solimy i cienko smarujemy sosem barbecue. 4.    Połowę mięsa układamy w podłużnej formie, przykrywając dno oraz boki. 5.    Z pozostałego mięsa robimy roladki zawijając w środku po trzy pomidorki. 6.    Roladki układamy na dnie formy, smarujemy mięso serek śmietankowym. 7.    Następnie układamy brokuł i przykrywamy wierzch mięsem

Kulinarna Chwila
Ciasto francuskie z serem feta 115

mieszamy ze sobą. 3 Wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto francuskie. Zwijamy całość w roladę - zaczynamy od zwijania dłuższego boku ciasta, aby wyszło więcej ślimaczków. Kroimy w około 2 cm roladki. 4 Roladki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 220 stopni - termoobieg. Pieczemy do zrumienienia, na około 10-12 minut. Artykuł Ciasto francuskie z serem feta

Kuchnia Bazylii
Wieniec drożdżowy z jabłkami 101

wyrabiamy je jeszcze minutkę. Teraz składanie wieńców. Najpierw ciasto dzielimy na 2 części na dwa wieńce. Potem każdą lekko rozwałkowujemy na prostokąt. Prostokąt smarujemy jabłkami prażonymi i zwijamy w roladę. Następnie roladę przecinamy wzdłuż na pół tak by uzyskać dwa długie kawałki. Oba kawałki zawijamy wokół siebie by uzyskać coś na kształt „warkocza”. Oba końce łączymy ze sobą uzyskując warkocz

Dorota Smakuje
Ciasto z biszkoptowych roladek z nadzieniem owocowym 121

Niezwykłe ciasto, bo połączenie kilkunastu biszkoptowych roladek, które stworzyły wyjątkowy deser. Niestety ciasto jest też pracochłonne i wymaga trochę czasu, skupienia i cierpliwości. Ale efekt zapewniam wart jest tego poświęcenia. Do środka możecie użyć obojętnie jakich owoców, chociaż mi najbardziej pasują owoce leśne, jagodowe lub porzeczki. Nadają kwaskowaty smak dość słodkim biszkoptom i kremowi. Przypominam, że proporcje na biszkopt(...)mniej więcej 6 roladek, a do ciasta potrzeba przynajmniej ich 18. Więc pamiętajcie, że musicie potroić składniki na biszkopty. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Paprykowe roladki z kabanosami 124

Paprykowe roladki nadziewane kabanosami. Proste w przygotowaniu i do tego smaczne. Możecie użyć dowolnych cienkich kiełbasek. Można jeść na ciepło ale też na zimno. 2 piersi z kurczaka 100 g kabanosów paprykowych sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej przyprawa do kurczaka olej rzepakowy Piersi z kurczaka rozcinam tak żeby uzyskać jeden większy płat. Delikatnie rozbijam. Posypuje solą, pieprzem, przyprawą(...)kurczaka, papryką wędzoną. Kabanosy docinam do długości płatów mięsa. Układam kiełbaski w odstępach i zwijam w roladę. Spinam wykałaczką, i owiązuję nitką dodatkowo. Obtaczam roladki w papryce  wędzonej. Na patelni rozgrzewam olej i na wolnym ogniu smażę z każdej strony aż mięso dojdzie. Około 20 minut. Przed podaniem kroję

wesoła kuchnia
Kurkowe roladki 136

wyciągamy do miseczki bez nadmiaru masła z patelni. Kotlety rozbijamy dosyć cienko i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na kotlety dzielimy po równo przygotowane wcześniej kurki i zawijamy w roladki. Dobrze je ścisnąć na koniec aby pozbyć się nadmiaru powietrza ze środka. Przygotowane roladki panierujemy tylko w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym, dobrze do tego wykorzystać

Mechanik w kuchni
Przekładaniec lub trifle z brzoskwiniami i nutą cytryny 202

cytryny w postaci skórki, soku oraz gotowego ciasta cytrynowego. Borówki to piękny kontrast kolorystyczny – musicie przyznać, że deser wygląda zjawiskowo. Składniki (na dużą miskę, około 6 porcji): opakowanie rolady cytrynowej z kremem lub babki cytrynowej pudełko sera mascarpone 330ml śmietanki kremówki sok i skórka otarta z małej cytryny 4 dojrzałe brzoskwinie 2 garści borówek amerykańskich 3 łyżki prażonych płatków(...)cytrynową. Następnie, delikatnie łączymy mascarpone z kremówką – dodajemy najpierw 2 łyżki ubitej śmietany, delikatnie łączymy z serkiem, po czym dodajemy już całość i delikatnie ale dokładnie mieszamy.   Roladę ciasta dzielimy na pół, a następnie każdy kawałek na 6 plastrów – u mnie tyle było potrzeba aby pokryć spód misy, w której przygotowywałam deser. Można też pokroić

Smaczna Strona
Zakręcone bułeczki z truskawkami 133

się zagęszczą, wystudzić. Przygotowanie ciasta: Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdy wyłożyć po połowie musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu. Każdą roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy gdyż jeszcze podrosną w czasie

W garach u Gosi
Pszenny chleb codzienny / Everyday Wheat Bread 152

pół - wtedy otrzymuję trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach . Chleb powszedni to chleb bez formy . Aby ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie pieczywo z ziarnami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do ciasta drożdżowego trochę słonecznika, sezamu, siemienia czy innej mieszanki pestek. Ziarnami możecie też obsypać skórkę chleba(...)minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Posmarować mlekiem. Piec w 220 około 35 minut. Lekko zmodyfikowany przepis ze strony bbcgoodfood.com

Lekcje w kuchni
Śniadaniowe rollsy z chleba tostowego z grilla 208

według uznania Wykonanie pysznego śniadania: 1. Chleb tostowy wałkujemy, smarujemy ketchupem, układamy plasterki wędliny i sera i zawijamy w ruloniki.  2. Jajka roztrzepujemy z przyprawami, zanurzamy w nich roladki i od razu układamy na rozgrzanym grillu. 3. Następnie zamykamy grill i grillujemy przez kilka minut aż roladki będą ładnie zrumienione z obu stron. 4. Gotowe podajemy. Smacznego życzę. Moje

Izabelawkuchni
Jagodzianki rolls! Idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady 184

wykładamy całe nasze nadzienie. Łagodnie równamy po całej powierzchni, ale zostawiając 2 cm marginesu. Ciasto zwijamy od dłuższego boku. Odkrawamy 2-3 cm od boków powstałej rolady, bo w tamtych miejscach zazwyczaj nie ma nadzienia. Roladę kroimy ostrym nożem na 12 równych części tak, aby otrzymalibyśmy ślimaczki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasno układamy powstałe bułeczki w formie do pieczenia. Odstawiamy

Kuchnia Łukasza
Dyniowe bułeczki z serem 140

dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy farszem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor

słodki bratek