roladki - 9750 przepisów (strona:230/650)

Najlepsze ciasta z makiem na święta 114

inne bakalie. Czasami gdy używam kupnej masy makowej dodaję do niej kaszę mannę i ubite na sztywno białka, dzięki temu masa jest bardziej zwarta. Jeśli po upieczeniu powierzchnia rolady makowej pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zawijać roladę makową przed pieczeniem w papier do pieczenia co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Najlepsze ciasta z makiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie podane inaczej – 10 oryginalnych pomysłów 132

wędzoną makrelą przepis na: Słodki Zakątek Kasi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Śledzie w cieście francuskim przepis na: Moje Menu 3. Tatar ze śledzia przepis na: Kasia Testuje 4. Roladki ze śledziem przepis na: Niebo Na Talerzu 5. Śledzie ze śliwką i pomarańczą przepis na: Wrząca Kuchnia 6. Naleśnikowe roladki ze śledziem przepis na: Ostra na Słodko 7. Koreczki śledziowe przepis

BabskiePorady.pl - Przepisy
Rolada bezowa z kremem śmietankowym i frużeliną malinową 84

Rolada czy Pavlova ? zawsze mam dylemat gdy zostaje mi nadmiar białek po pieczeniu kruchych ciast czy ciasteczek. Jedno i drugie smakuje obłędnie i jest gotowe do zjedzenia od razu po przełożeniu. Choć rolada bezowa nie jest łatwym wypiekiem to warto się skusić, jeśli dobrze ubijemy białka i damy drobny cukier do przygotowania nie ma opcji by nie wyszła. Smak słodyczy

Wanilia i Kardamon
MAKOWIEC ZAWIJANY 85

wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, przy pomocy drewnianego wałka rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości około 4-5 mm. Na ciasto wysmarować równomiernie masę makową. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzegi ciasta zawinąć pod spód. Makowiec przełożyć na papier do pieczenia, zawinąć go w podwójną warstwę papieru, zostawiając około 1 cm luz między ciastem a papierem. Makowce(...)odłożyć na około 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 40 minut. Po upieczeniu wyjąć roladę z papieru, polać lukrem, udekorować skórką pomarańczową

Zrób to smacznie
Norweskie bułeczki cynamonowe 82

Pozostałą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 25 cm. Wymieszaj składniki nadzienia w misce i rozsmaruj masę na cieście, przykrywając całą powierzchnię. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Podziel roladę na 20 równych części. Ułóż ślimaczki w równych odstępach w formie do pieczenia. Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. Wstaw

Na-talerzu.pl
Rolada drobiowa z serem i szpinakiem 41

Rolada drobiowa z serem i szpinakiem to prosta propozycja na pyszny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: filet z kurczaka 1/2 serka ,,mój ulubiony” 1/3 paczki szpinaku mrożonego masło czosnek przyprawy do mięsa Sposób przygotowania: Filety rozbić i przyprawić. Na patelni rozgrzać trochę masła i wrzucić 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego, chwilę podusić i wrzucić szpinak, posolić, popieprzyć. Po wystudzeniu(...)wymieszać z serkiem i nadziewać filety. Opanierować i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Autor przepisu: Brygida Zubin Artykuł Rolada drobiowa z serem i szpinakiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Przepisy na Boże Narodzenie 76

Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Sernik z brzoskwiniami Śnieżny puch Ciasto orzechowe (orzechowiec) Keks Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Popapraniec Porzeczkowiec Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada czekoladowa CIASTECZKA Pierniczki Ciasteczka (kocie oczka). Kruche ciasteczka Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych ŚLEDZIE Śledzie w sosie tatarskim. Śledzie w pomidorach z rodzynkami. Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź(...)Sałatka śledziowa Kolorowa sałatka śledziowa Sałatka śledziowa z jajkiem Śledzie ze śliwką Sałatka śledziowa z buraczkami WĘDLINY, PASZTETY Pasztet z żurawiną Pasztet z cielęciny Szynka peklowana domowa Schab gotowany Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem INNE Ryba po grecku. Bigos Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Barszcz czerwony Jak zrobić kwas buraczany. Ciasto na pierogi z dodatkiem masła – Jak zrobić ciasto

To co lubię - gotuję i polecam
Paszteciki z Kapustą i Suszonymi Grzybami 83

ściereczką i odstawić na 1 – 1,5 h. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto rozwałkować dość cienko. Na brzegu ciasta umieścić farsz w linii i zwinąć w roladę. Odciąć od pozostałej części ciasta. Czynność powtarzać aż wyrobimy cały farsz i ciasto. Roladę pokroić na części, łącznie wyszło mi 24 paszteciki (3 paseczki pocięte na 8 sztuk każdy). Paszteciki

Przepiski.pl
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 86

podsmażamy. Następnie dodajemy wyciśniętą i pokrojoną kapustę, dalej podsmażamy.  Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.  Rozkładamy na nim farsz i zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dekorujemy według uznania kawałkami ciasta. Pozostawiamy ja na 15 minut aby wyrosła.  Pieczemy 35 minut w temperaturze 170 - 190 % C, temperaturę na początku(...)zmniejszamy i podkręcamy jak rolada będzie rosła.  Kulebiak studzimy i podajemy z barszczykiem. Smacznego.                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówki z blachy z musem śliwkowym 60

czasie wykładamy ją na blat obficie posypany mąką, zagniatamy szybko i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Wykładamy mus śliwkowy, równo rozsmarowujemy po całej powierzchni i zwijamy roladę. Ciasto jest bardzo delikatne, wiec do krojenia rolady na ślimakowe plastry grubości 3 cm potrzebny będzie ostry nóż. Kroimy wspomniane plastry i układamy w wyłożonej papierem blaszce, jeden przy drugim

Kronika Piekarnika
Rolada drożdżowa z kakao, przepis babci 70

jest konieczne. Położyłam na wierzch kilka pasków z ciasta kruchego,  zagniecionego z reszty mieszanki kakaowej i masła,  ale to tylko taki mój wymysł :). Wkładamy roladę do przygotowanej keksówki  i ponownie wstawiamy do piekarnika na dolną półkę,  do temperatury 50 stopni.  Ciasto wyrośnie w pół godziny wysoko ponad formę. Zwiększamy po tym czasie temperaturę(...)jest puszyste, w zasadzie nic nie waży,  rozpływa się już w dłoniach, przy smarowaniu.  Rozkoszne z masłem, kremem czekoladowym lub powidłem. I bez niczego. Babcia piekła tą roladę często, jednak z uwagi na większą zawartość masła,  jej wypiek był cięższy, mocno maślany. Do kakao dodawała również cynamon. Nie zawsze.  Ja wolę właśnie wersję z "nie zawsze

Kronika Piekarnika
Zawijasy Drożdżowe – Zawijane Bułeczki Pizzowe 131

stolnicy, rozwałkować na cienki placek o grubości ok 4 mm. Składniki na sos dokładnie wymieszać. Rozsmarować na rozwałkowanym cieście, następnie umieścić pozostałe składniki. Ciasto zwinąć w roladkę, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki umieścić w pozycji leżącej na blaszce i docisnąć, by nieco się spłaszczyły. Pozostawić

Przepiski.pl
Zawijasy Drożdżowe – Zawijane Bułeczki Pizzowe 148

Ciasto umieścić na stolnicy, rozwałkować na cienki placek o grubości ok 4 mm. Składniki na sos dokładnie wymieszać. Rozsmarować na rozwałkowanym cieście, następnie umieścić pozostałe składniki. Ciasto zwinąć w roladkę, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki umieścić w pozycji leżącej na blaszce i docisnąć, by nieco się spłaszczyły. Pozostawić

Przepiski.pl
Drożdżowe z powidłem śliwkowym 65

minut aby wyrosło. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki.  Ciasto rozwałkować posmarować powidłem śliwkowym. Następnie zwinąć w roladę. Roladę przekroić na pół. Zaplatamy wieniec. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowaną drożdżówkę układamy na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika i piec w piekarniku

I LOVE LIFE
Strudel jabłkowy 65

Strudel jest jednym z bardziej znanych węgierskich deserów. Można go kupić w większości cukierni jak i w małych budkach z jedzeniem na wynos. Strudel to rodzaj rolady z ciasta, wypełnionej nadzieniem z sera białego, wiśni bądź jabłek. Ciasto, z którym ja najczęściej spotkałam się w strudlu to ciasto filo. Przepis na strudel jabłkowy , który znajdziecie poniżej jest na bazie ciasta(...)drugim, wyłożyć jabłka. Jabłka ułożyć przy krawędzi dłuższego boku, pozostawiając 3-y centymetry puste wydłuż wszystkich brzegów. Krótsze boki ciasta założyć odrobinę na nadzienie i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto włożyć do prostokątnej formy do pieczenia lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Po wierzchu ciasto posmarować topionym masłem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza

MeCooks