roladki z - 1000 przepisów (strona:16/67)

Roladki z serem pleśniowym i papryką 242

Fajna alternatywa dla smakoszy roladek.  Wariant śmietany, papryki i sera pleśniowego najbardziej mi odpowiada. Gdy tradycyjne roladki wieją nudą, koniecznie wypróbujcie ten przepis  ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka kostka sera pleśniowego 1 papryka czerwona 250ml śmietany 30% opcjonalnie: mąka, olej, sól, pieprz Przygotowanie: Piersi kroimy na 4 płaty.Paprykę kroimy w paski, tak samo postępujemy z serem(...)oprószamy solą i pieprzem. Następnie na brzegu mięsa układamy paprykę i ser- mięso mocno zwijamy w rulon. Następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Gdy roladki będą zrumienione, tłuszcz odlewamy. Roladki zalewamy śmietaną, doprawiamy solą. Jeśli zostaną nam kawałki sera pleśniowego, również je wsypujemy do sosu. Dusimy na małym ogniu do zredukowania sosu

Garnkowe fanaberie
Roladki z kurczaka z musztardą gotowane na parze 272

razu nadmienię że roladki można przygotować w 2 wersjach- piekielnie ostrej z musztardą rosyjską (przynajmniej moja jest baaardzo ostra) jak i delikatnej z normalną musztardą stołową lub sarepską. Czas operacji 30-40 min bo luby krzyczał od południa że chce obiad od razu po pracy bo jest głodny :) A jaką przyjemność miał że takie dobre i w dodatku tylko jeden(...)wrzucamy pokrojone w 0,5 zm plastry ziemniaki i wlewamy wodę, na sito wkładamy marchewkę i fasolkę, przykrywamy i gotujemy 10-15 min. Po tym czasie dokładamy nasze roladki, na warzywa skrawamy masełko, całość solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko gotujemy jeszcze 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy roladki na talerz, wyciągamy wykałaczki i kroimy w grube plastry. Roladki

Piekielna Kuchnia Pati
Roladki schabowe z oscypkiem 135

Duszone w pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na każdym kawałku mięsa układamy dwa suszone pomidory i sporą ilość sera. Boki mięsa zawijamy do środka tworząc kopertę a następnie zwijamy w roladkę. Na średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem

Pyry na Gaz
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 112

Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi to pyszna przystawka, która pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef(...)jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki są lekkie i subtelne. Burak nadaje słodkawego posmaku, chrzan nieco charakteru, a orzechy – tekstury. Warto spróbować. Buraki najlepiej przygotować wcześniej – można je upiec lub ugotować do miękkości, ale można także kupić próżniowo pakowane, już ugotowane buraki, które są dostępne w niektórych sklepach. Buraczane roladki z kozim serem: 280 g koziego

Poezja smaku
ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE 187

ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE Bardzo smaczne i rozpływające się w ustach roladki o pomidorowo - serowo - winnym smaku. Składniki : ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki  2 cebule 1 większy serek ziołowy ok 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 sok pomidorowy olej sol  pieprz słodka papryka czerwona w proszku Sposób  przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy(...)kładziemy serek ziolowy i go rozsmarowujemy. 4. Zwijamy i spinamy specjalnymi spinkami do mięsa lub po prostu wykałaczkami. 5. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i obsmażamy na nim nasze roladki do momentu aż się zrumienia. 6. Przekładamy je do garnka. 7.Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki po czym szklimy na niedużej ilości oleju. 8. Dodajemy cebule

Kulinarnie z Polką na Kresach
Smażone rolady śledziowe do słoika 134

Smażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest(...)sól . Odstawiamy do przestygnięcia .Płaty śledziowe , solimy , a następnie na każdym układamy proporcji smażonej cebuli , rolujemy i spinamy wykałaczką ( pozostałą po nadziewaniu cebulę odkładamy , będzie potrzebna do przełożenia roladek w słojach ) . Tak przygotowane roladki , obtaczamy w mące i smażymy krótko na oleju , żeby się zezłociły . Roladki pozostawiamy na talerzu do całkowitego wystygnięcia , inaczej rozpadną się przy wkładaniu do słoja

Ogrodnik w podróży
Roladki z szynki w galareci 167

Roladki możemy przyrządzić na sylwestra lub inną uroczystość rodzinną, są bardzo smaczne i szybkie do przyrządzenia. Składniki: 6 plasterków szynki 100 gram masła 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki chrzanu tartego sól, pieprz 0,5 litra bulionu warzywnego 4 łyżeczki żelatyny Dekoracja: liście sałaty pomidor  ogórek oliwki Sposób przygotowania: Masło ucieramy do białości, dodajemy jajka starte na tarce(...)grubych oczkach oraz chrzan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy plasterek szynki smarujemy farszem , zwijamy w roladki. Na półmisku układamy sałatę, układamy roladki z szynki, z pomidora, ogórka i oliwek robimy dowolną dekorację. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnego buliony, pozostały bulion zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, mieszamy do momentu rozpuszczenia, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretą zalewamy poukładane roladki

Bajeczna Kuchnia
Bezglutenowa tortilla na 3 sposoby, czyli przepis na smaczną imprezę sylwestrową. 116

zazwyczaj młodsze, można więc poszaleć ; ). Ostatnio na nowo odkrywam tortillę. Smażenie tych mącznych naleśników jest dość czasochłonne, za to można z nich stworzyć prawdziwe cuda! Nachosy, quesadilla i tortillowe roladki, to moje propozycje na sylwestra. Jako, że sylwestrowe szaleństwo jest tylko raz w roku, dzisiaj wyjątkowo propozycje moje są z serem… Kozim! Ale bardzo łatwo możecie go zastąpić serem(...)wegańskim. Przedstawiam Wam więc przepis na bezglutenowe tortille. Na ich podstawie wykonacie resztę przepisów. Do tego dwa dipy do nachosów i quasadilla, które są także farszem do roladek. Będzie smacznie! DIPY 1. Dip oliwkowy Składniki 1 słoik oliwek z oliwek 4 łyżki oliwy z oliwek + do podania 1 duży ząbek czosnku Sposób przygotowania Oliwki odcedzić, zblenderować na gładką masę

Fill The Bowl
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami 135

roladki są świetną propozycją na świąteczny obiad. Tym bardziej można je przygotować jeśli zostanie Wam sporo kapusty z Wigilii. Przecież nic nie może się zmarnować a zawsze to będzie coś innego i pysznego. Dzięki kapuście mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice .    5 plastrów schabu(...)poszatkować. Dodać do smażących się pieczarek, wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat nakładać porcję farszu, zwijać roladki. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące a następnie w szerokim rondlu o grubym dnie smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Podlać ok 1/2l wody i dusić

Smakołyki Asi
Roladki drobiowe ze szparagami 192

Sezon na szparagi w pełni. Proponuję Wam banalnie łatwy a efektowny sposób na roladki z kurczaka z tym warzywem. Nie dosyć, że ładnie się prezentują to są pyszne. W sam raz na rodzinny obiad. 2 duże filety drobiowe z polędwiczkami 12 zielonych szparag sól morska w młynku pieprz świeżo zmielony zioła prowansalskie 2 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i usunąć(...)błonki. Odciąć polędwiczki. Filety rozciąć wzdłuż na pół, na dwa płaty. Mięso rozbić tłuczkiem, przyprawić do smaku. Na środek każdego płata mięsa ułożyć po 2 szparagi, zwinąć roladkę. Spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć roladki. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.W międzyczasie 2 razy podlać roladki wytworzonym sokiem

Smakołyki Asi
ROLADKI Z INDYKA Z PIECZARKAMI OTULONE BOCZKIEM 708

pokrojoną w małą kostkę,dodać pokrojone pieczarki i dusić ok 10 min,podlewając przegotowaną wodą.Na końcu posolić,dosyć mocno popieprzyć.Gotowe nadzienie rozsmarować na plastrach mięsa,zwinąć w roladki,każdą z nich obwinąć boczkiem,po 2 plastry na jedną roladkę.Tak przygotowane roladki obsmażyć na patelni z każdej strony,przełożyć na żaroodpornego naczynia i piec(...)180st C. Po obsmażeniu na patelni Gotowe Roladki wychodzą bardzo soczyste dzięki wędzonemu boczkowi,który chroni mięso przed wysuszeniem.Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno jako wędlina....doskonała zimna przystawka

Niespełnione zdolności kulinarne
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika 171

brokuła. Śmiało mogłabym rzec, że je uwielbiam. Idealnie nadają się do sałatek, past czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano lekkiego(...)pożywnego obiadu.  Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika  SKŁADNIKI : (na dwie porcje) 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki musztardy Dijon kiełki brokuła ziarno łuskanego słonecznika sól i  pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy.  Jedną stronę smarujemy musztardą, nakładamy kiełki brokuła i posypujemy  ziarnem słonecznika. Zwijamy w roladkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ROLADKI DROBIOWE Z FETĄ I SZPINAKIEM 156

Szpinak n iesłusznie ma opinię papki bez smaku.  Dobrze doprawiony, najlepiej świeży szpinak to fantastyczna rzecz - na zimno jako sałata i na gorąco; w pierogach , lazanii, roladkach..........  SKŁADNIKI: 2 szt pierś drobiowa podwójna , 1/2 kostki feta , 300 gram szpinak , 6 ząbków czosnek , do smaku Sól , do smaku pieprz , 2 szt serek topiony śmietankowy duży , 6 łyżek śmietana(...)Ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż mięsko się zetnie.Przełożyć do garnka. Podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Powinna być zeszklona. Przełożyć do roladek. Wszystko zalać 1 litrem wody, dodać kostkę rosołową. Dusić około 20 minut. Wyłożyć roladki. Do wody z roladek włożyć 2 serki topione pokrojone w kosteczkę. na wolnym ogniu gotować

Darcia w kuchni
SUSHI 137

Odstawić do ostygnięcia. Składniki: 500 g ryżu do sushi 750 ml wody Do przyprawienia ryżu: 125 ml octu ryżowego (lub jabłkowego) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Składniki do roladek: płaty wodorostów nori, marynowany imbir, wasabi, sos sojowy Do wyboru: łosoś wędzony, tuńczyk, awokado, surimi,  sezam biały lub czarny, ogórek, marynowana rzodkiew Ja często przyrządzam sushi dodając wędzonego(...)zależności od natchnienia i zapasów w lodówce składniki często się różnią i zmieniają. Oczywiście nigdy nie zabraknie nori - prasowanych morskich glonów. Makisu jest niezbędny do zwijania roladek z wodorostów nori. Jest to rodzaj małej maty ( 27x24 cm) wykonanej z drobnych listewek lub cienkich bambusowych patyczków. Ważny jest również chrzan japoński czyli  wasabi. Dostępny jest w tubkach z gotową

potrawyregionalne
Roladki z kurczaka w marchewce. 1853

Roladki z kurczaka nadziewane pastą pietruszkową z tahini, zapiekane w marchewce ;-) Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto! SKŁADNIKI: - 1 duży podwójny filet z kurczaka - 2 marchewki młode - 1/2 pęczka(...)tahini, przyprawy, oliwę z oliwek i cebulę, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Posmaruj nią filet. Zroluj. Za pomocą noża- skrobaczki do krojenia parmezanu, pokrój plastry marchwi. Owiń nimi roladkę.  Za pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby marchew mocno przylegała. Pod marchew powkładaj liście rozmarynu. Polej oliwą z oliwek, oprósz marokańskim chili. Zapiekaj pod przykryciem w piecu

SMYKWKUCHNI