Dziś przepis na roladki drobiowe, które można wykorzystać jako: obiad - z ziemniakami/kaszą/ryżem i surówką, kolację - z warzywami, lunchbox - kładziemy plastry na kanapki zamiast sklepowej wędliny. Składniki: Roladki (2 szt.): 500 g filetu z piersi kurczaka 2 średnie marchewki (ok.90 g) 3 ogórki kiszone 20 g pora 2 łyżeczki musztardy ulubione przyprawy - ostra papryka, słodka papryka, majeranek(...)posyp przyprawami. Odstaw na godzinę. 2. Do środka (strona z przyprawami i musztardą) połóż pokrojone w cienkie słupki ogórki i marchewkę, na to kawałki pora. 2. Zwiń ściśle w roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić to bardzo dokładnie, wtedy po upieczeniu mięso nie powinno się rozpadać. 3. Piecz ok. 35 minut (max 40) w piekarniku nagrzanym
Powiedz dietom niejakiś czas na naszych stołach pojawiają się zrazy, zraziki i cała gama podobnych potraw. Aby trochę urozmaicić tę potrawę zrobiłam odwrócone roladki z kurczaka, przez co filet z kurczaka stanie się mniej suchy. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry szynki Cebula Ogórek kiszony Sól, pieprz Papryka mielona Sznurek/ nitka olej Bulion warzywny Wykonanie W zależności od tego ile robimy(...)roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety z kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić
Smaki EwyRoladki z cukinii z kurczakiem Roladki z cukinii Składniki Przepis dla czterech osób 3 średnie cukinie 1 ząbek czosnku 1 cebula 250 g piersi z kurczaka 200 g pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na stronie. 1 krążek sera camembert sól, pieprz ewentualnie pomidor Sposób przygotowania Kroimy pierś z kurczaka w podłużne(...)desce, następnie połowę każdego plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert. Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec spinając całość wykałaczką. Roladki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie wkładamy je na pół godziny do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Cebulę oraz kawałki
Miód i pieprzBardzo lubię placki ziemniaczane. Proste danie, ale jakże smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek. Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy
Salonik smakówkilka listków młodego jarmużu, dwie gałązki świeżego majeranku i nadziałam nimi kotlety z kurczaka. W rezultacie otrzymałam pyszne danie. Goście i mąż byli zachwyceni, więc polecam szczególnie! Składniki na roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem: na 1 roladkę 1 rozbity, pojedynczy filet z kurczaka kilka listków świeżego majeranku (lub innych świeżych ziół) ewentualnie 1/3 łyżeczki suszonego(...)każdej strony. Na brzegu kotleta rozkładamy listki majeranku, na nim listki jarmużu (botwinki lub szpinaku), na nim docięte do odpowiedniej długości łodyżki botwinki, twarożek i zwijamy kotleta w kształtną roladkę, spinając brzegi wykałaczkami. Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut
Rozpustne gotowanieTakie roladki polecam Wam zrobić na obiad. Z pewnością zaskoczycie domowników smakiem. Nam bardzo smakowały szczególnie ciągnący się ser, chociaż jarmuż też jest pyszny. Danie podane na talerzu z kolekcji Raphael z Porcelana Bogucice. Składniki: 4 mniejsze piersi z kurczaka 8 plasterków mozzarelli 400 g jarmużu świeżego 3 łyżki oleju 0,5 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku Do smaku(...)dodać pokrojony czosnek, jarmuż i przesmażyć do odparowania wody. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Na rozbitych piersiach rozłożyć zimny jarmuż, ułożyć po dwa plasterki mozzarelli i zwinąć roladki. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym i smażyć na średnim ogniu roladki z wszystkich stron na złoto. Jeśli
Ala piecze i gotujeZamiast zwykłego kotleta z piersi kurczaka, możemy wyczarować smaczną i kolorową roladkę na obiad, podaną z ziemniakami. Roladki wiosenne SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny jajko -1 szt mąka bułka tarta do panierki sól i pieprz tłuszcz FARSZ: brokuł - 4 różyczki marchewka 4 słupki papryka czerwona - 4 słupki papryka żółta - 4 słupki jajko - 1 szt pietruszka natka Sposób przygotowania: PRZYGOTOWANIE(...)skorupki, pokroić na plastry. Marchewkę i różyczki brokuła ugotować. Na każdym filecie układać po kilka listków natki pietruszki, plaster jajka i warzywa. Mięso zwinąć w rulon, roladki obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu, aby roladki usmażyły się w środku. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusigustu. Jest dosyć syte i ma wyczuwalne smaki kurkumy i curry ( Mmm... to co uwielbiam). Danie w 30 min. Najlepsze rozwiązanie gdy nie masz czasu gotować. Drobiowe roladki z ryżem SKŁADNIKI: 400 g pierś z kurczaka (jedna podwójna) 12 g oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu ostra papryka curry kurkuma słodka papryka(...)kurkumę. W tym czasie rozłóż piersi z kurczaka ułóż na niej ser żółty i dodaj po 6 g pieczarek (resztę pieczarek zostaw na patelni) na ser. Zawiń w roladki Ryż ugotuj (możesz dodać sól ziołową). Roladki ułóż na rozgrzanej patelni ( wlej do pieczarek 2 g oliwy z oliwek) obsmaż z każdej strony. Przygotuj bulion ( 250ml wody gotuj na małym
Misz-masz by DomiJuż na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej(...)Poza tym takie pakowanie drobiu jest niezwykle praktyczne – mięso nie brudzi się od innych produktów, nie przesiąka innymi zapachami, a opakowanie stanowi skuteczną ochronę przed zakażeniem bakteriami. SKŁADNIKI: ( 4 roladki ) * filet z indyka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie
Ostra na Słodkosmażyć, aż lekko zmięknie. Następnie dodać pieczarki i smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa rozłożyć usmażone pieczarki, zawinąć tworząc roladki. Każdą roladę zabezpieczyć przed rozwinięciem drewnianą wykałaczką lub zawinąć nitką. Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki obsmażyć roladki na ciemno złoty kolor. Na patelnię wrzucić pozostałe pieczarki(...)wlać wodę. Tyle, żeby roladki były w połowie przykryte. Doprawić w razie potrzeby do smaku, gotować na małym ogniu około 20 minut. W połowie czasu przewrócić roladki. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlać do sosu. Chwilkę gotować, dokładnie zamieszać. Wlać śmietanę, wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami
Kuchnia PokoleńDzisiejszy pomysł na obiad to dobra propozycja dla osób, które chcą połączyć tradycyjne roladki z kurczaka z odrobiną bardziej nowoczesnych smaków. Sery, które znajdują się w ich wnętrzu nadają temu daniu soczystości. Natomiast wyrazisty smak suszonych pomidorów sprawia, że danie to nabiera oryginalności. Składniki: 5 sznycli z fileta z piersi kurczaka 5 plasterków sera żółtego typu salami 5 kawałków(...)pieprzem z każdej strony, a następnie smarujemy z jednej strony musztardą. Na musztardę kładziemy po plasterku sera żółtego, kawałku sera camembert, wędliny i pomidora suszonego Zwijamy roladki, zamykając je za pomocą wykałaczek - zwarcie, tak aby nic nie wypłynęło ze środka podczas pieczenia. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą z oliwek Nagrzewamy piekarnik na 160 stopnia
Taste Therapydokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki z indyka są świetnym pomysłem(...)używam kokosowego ) podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulę, a następnie mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną i doprawiamy do smaku. Porcję farszu układamy na mięsie i delikatnie, ale dokładnie zwijamy roladki – zawiązujemy sznurkiem lub nicią. Każdą roladkę obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju, a następnie przekładamy do garnka , podlewamy bulionem warzywnym i dusimy do miękkości. Podajemy z ugotowanymi
Ostra na SłodkoRoladki o dość nie typowym smaku ze względu na połączenie składników farszu. Zielona konsystencja środka może nie zachęca do jedzenia ale myślę, że warto zrobić zwłaszcza z sosem, który jest naprawdę fajny. Stopień trudności - średni,Trzeba dobrze formować roladki z mąką i delikatnie przewracać na patelni wtedy wykałaczki są nie potrzebne- ja ich nigdy nie stosuje. Skala smaku- 9/10(...)malaksera, dodajemy pomidory, czosnek, świeże zioła doprawiamy solą. Miksujemy chwilę. Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do farszu, mieszamy. Układamy na rozbitych filetach. Powinno zostać jeszcze farszu. Rolujemy roladki. Obtaczamy je w mące. Można je pospinać wykałaczkami nie jest to jednak konieczne kiedy dobrze je uściślimy mąką. Smażymy na maśle. Do pozostałego farszu wlewamy trochę wody mieszamy i wlewamy
Kubki smakudokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki z indyka są świetnym pomysłem(...)używam kokosowego ) podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulę, a następnie mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną i doprawiamy do smaku. Porcję farszu układamy na mięsie i delikatnie, ale dokładnie zwijamy roladki – zawiązujemy sznurkiem lub nicią. Każdą roladkę obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju, a następnie przekładamy do garnka , podlewamy bulionem warzywnym i dusimy do miękkości. Podajemy z ugotowanymi
Ostra na Słodkoszpinaku już pisałam. Pora roku sprzyja do jedzenia jego jak najwięcej. A na inne roladki zapraszam poniżej: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z KURCZAKA Z JARMUŻEM I KAPARAMI ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: 0,5 kg świeżego szpinaku 5 ząbków czosnku piersi z indyka bryndza olej,masło pieprz,sól słodka
potrawyregionalne