Witamy! Dzisiaj propozycja na roladki - idealne na imprezy jako przystawka tzw. finger food. Niestety przegrały z plackami bananowo - jabłkowymi w zmaganiach na fanpage , który przepis lepszy. Jednak ten przepis jest oryginalny i bardzo zdrowy, lekki. Jedna roladka, jeden kęs... ;) A więc... Do dzieła! Składniki na 4 roladki: 3 łyżki serka ricotta 2 suszone pomidorki 1/2 łyżeczki soku z cytryny(...)smak. 4. Prażymy orzechy laskowe i drobno kroimy je. 5. Na każdy plasterek (na brzegu) nakładamy 1 łyżeczkę serka z 1/2 pomidorka suszonego. Zawijamy.Wiążemy szczypiorkiem. 6. Na każdą roladkę dodajemy orzechy i trochę skórki z cytryny oraz listek bazylii. 7. Świetnie pasuje do naszego dania sos z pomidorów. Smacznego! Zapraszamy do komentowania i podrzucania propozycji na dalsze przepisy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoNiezwykle proste i smaczne roladki schabowe z dodatkiem świeżego szpinaku baby i sosu czosnkowego. Panierka z natką pietruszki okazała się strzałem w dziesiątkę. Roladki wyszły rewelacyjne! 500 g schabu wieprzowego Sól Pieprz 100 g świeżego szpinaku baby 5 łyżeczek sosu czosnkowego Folwark (klik) 50 g żółtego sera Pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki bułki tartej 2 jajka Schab kroimy(...)dokładnie myjemy. Układamy sporą ilość na każdym płacie mięsa. Na wierzch kładziemy plasterek sera. Całość dokładnie zwijamy w ciasny rulon. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Mieszamy z bułką tartą. Roladki panierujemy w jajku i bułce z pietruszką. Staramy się aby na roladce zostało jak najwięcej natki. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniewyczarować. Można go zamarynować i upiec z dodatkiem ulubionego sera, albo połączyć z czosnkiem, ziołami i podać z ugotowanym na sypko ryżem. Albo można zrobić z niego pyszne roladki, nadziewane czosnkowo-orzechową fetą, a następnie zapiec je w balsamiczno- pomidorowym sosie pachnącym rozmarynem. Pycha! SKŁADNIKI (8-10 małych roladek) 1 duży dojrzały bakłażan 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej(...)feta, dodać zmielone orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki tymianku, kumin oraz doprawić do smaku pieprzem. Na każdym plastrze bakłażana rozsmarować cienką warstwę serowego nadzienia i zwinąć w roladkę. Układać w naczyniu żaroodpornym, końcówką do dołu. W miseczce umieścić wszystkie składniki sosu (należy oberwać listki rozmarynu, gałązki wyrzucić, a listki posiekać i dodać do sosu). Roladki zalać sosem i piec
DefinicjaSmakuDzisiaj mamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy(...)dokładnie mieszamy i smarujemy marynatą. Teraz kładziemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie. Filet dokładnie zwijamy i posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i smażymy nasze roladki. W między czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie i gdy mamy ugotowany to odcedzamy i formujemy kostki ryżu które panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju
Kuchenne Wariacjekotletów oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i pozwalamy mu nabrać temperatury pokojowej. Tworzymy roladki. Na plasterku mięsa układamy plasterek sera ulubionej grubości oraz boczek. Całość zawijamy ścisło i odkładamy na bok, zwinięciem do dołu. Postępujmy tak ze wszystkimi plastrami. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość(...)oleju rzepakowego i podsmażamy na nim lekko roladki z każdej strony. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania. Gdy mięso czeka w naczyniu, przygotowujemy prosty i pyszny sos i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła z łyżką oleju rzepakowego. W średniej temperaturze, na patelni podsmażamy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Gdy zmięknie, dorzucamy do niej koncentrat pomidorowy
Kuchenna KontrrewolucyaPyszne, kruche roladki po same brzegi wypełnione mięsem ;) jedne z ulubionych mojej córki, która mięso wręcz uwielbia ;) Doskonałe na rodzinny obiad. A w połączeniu z kluskami śląskimi i i duszoną czerwoną kapustą (przepis tutaj ) tworzą obiad doskonały. 5 kotletów schabowych 1 duży pojedynczy, zmielony filet z kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy gyros łyżeczka papryki słodkiej 3 ziarenka(...)przez praskę, dodać do zmielonego fileta. Przyprawić gyrosem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Schab rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Na środku ułożyć po łyżce farszy zwinąć roladki. Związać nicią lub spiąć wykałaczką. W szerokim rondlu rozgrzać olej, mocno przyrumienić roladki z każdej strony. Zalać mięso 1/2 l gorącej wody. Dodać bulionetkę i zioła. Dusić pod przykryciem
Smakołyki Asiszpinakiem gości już od jakiegoś czasu na moim blogu. Robiłam z połowy porcji, a i tak wyszło ich całkiem sporo! :) W silikonowej kokilce na muffinki- domowy ketchup. Obok roladki z grillowanej cukinii, kabanosy drobiowe i pomidorek ze szczypiorem. Roladki z cukinii z nadzieniem z serka, prażonego słonecznika i suszonych pomidorów: średnia cukinia ok 80g serka typu Almette 5 łyżek prażonych(...)Posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron. Słonecznik mielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki. Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym pudełku znalazła się tortilla
Czerwona Porzeczkakotlecie wałeczek z masła i ściśle zawijamy. Czynność powtarzamy z pozostałymi kotletami. 3. W jednym głębokim talerzu umieszczamy mąkę, w drugim rozmącone jajko, a w trzecim bułkę tartą. Roladki obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce. Układamy na talerzu i wkładamy do lodówki na 40 minut. 4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (powinno być go tyle, aby przykrył(...)roladki mniej więcej do połowy). Roladki smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z frytkami/ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! :) Uwagi: Do środka roladek możemy również dodać pietruszkę lub koperek
My Culinary ArtJeśli nie macie już pomysłu na obiady, polecam takie proste i szybkie drobiowe roladki:) Nadziewam je płatkami owsianymi i wędliną. Używam wędzonej wędliny, co nadaje roladkom ciekawy smak. Z braku czasu zazwyczaj piekę roladki, jednak można je obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć lub ugotować na parze. Składniki: 500g filetu z kurczaka, 2 łyżki masła(...)spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać). Piec około 25 minut w temp. 180-200st. Można również obtoczyć tak jak na kotlety i usmażyć roladki
Z miłości do słodkościROLADKI Z KURCZAKA z bazyliowym pesto to wspaniała przystawka, ale... Artykuł ROLADKI Z KURCZAKA Z BAZYLIOWYM PESTO I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKolejna wersja drobiowych roladek. Tym razem nadziałam je camembertem i żurawiną. Jako panierki użyłam wiórek kokosowych ale mogą być też mielone migdały czy orzechy albo po prostu bułka tarta. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 150 g serka camembert 2 garście całej żurawiny suszonej sól, pieprz olej Rapso do smażenia wiórki kokosowe Kresto do panierowania 1 duże jajko(...)solą i pieprzem. Serek camembert przekroić na 4 paski. Na każdym rozbitym płacie mięsa ułożyć pasek serka i trochę suszonej żurawiny, żurawinę można wcisnąć w serek. Następnie zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo
Monia miesza i gotujeRoladki z kurczaka z pieczarkami i serem... Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami i serem... Potrzebne będą: podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek trochę startego żółtego sera sól, pieprz ew. przyprawa do kurczaka Z podanej porcji wychodzi 6 roladek + ew. dwie polędwiczki. Pierś myjemy, oczyszczamy. Dzielimy na połowę. Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem, najlepiej z płaską końcówką przez folię spożywczą(...)mięsa. Powstały płat mięsa, posypujemy przyprawami, posypujemy startym serem i pieczarkami. Nie za dużo co by się nie rozwalało. Zwijamy w rulonik i dzielimy na 3 części (3 małe roladki), obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej smażymy na oleju na niezbyt dużym ogniu, żeby nie były od środka surowe. Pozostałe polędwiczki możemy usmażyć jak kotleciki albo gdy powstanie
Pelusiowa KuchniaRoladki mięsne, nadziane mięsem, owinięte mięsem... Zdecydowanie dla miłośników mięcha. :-) Faceci będą zachwyceni! Myślę, że nie muszę specjalnie zachwalać tego dania, bo na pewno znajdzie swoich amatorów... miłośników mięcha oczywiście! :-) 6 plastrów schabu 6 niedużych, dobrej jakości kiełbas 6 plasterków sera 12 cienkich plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, papryka ostra 1. Plastry schabu cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką(...)odstawiamy na 30 minut. 2. Na plastry schabu układamy kiełbasy, zwijamy w roladki. Każdą roladkę owijamy dokładnie 2 plastrami boczku. 3. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnikiszone (mniejsze) 1 kremowy majonez Folwark 470 g 1 jabłko 1 puszka kukurydzy około 1/2 selera (małego) 1 czubata łyżeczka musztardy stołowej sól i pieprz do smaku Do przygotowania roladek: ogórki kiszone małe pomidorki cherry ulubiona wędlina (polecam schab wędzony parzony) * Ilość zależy od ilości osób jakim chcemy podać sałatkę w takiej postaci. Osobiście na porcję używam 4 plastry wędliny(...)przyprawy (sól i pieprz) oraz cały majonez Folwark. Wszystko mieszamy, następnie próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia (po nocy w lodówce, gdy wszystko się "przegryzie"). Przygotowanie roladek: W wędlinę układamy 1-2 łyżeczki sałatki (w zależności od wielkości plastrów) i rolujemy. Roladki z sałatką układamy na małych talerzach (lub jednym dużym), pomiędzy układamy małe pomidorki cherry
Słodkie okruszkiZachęcona przepisem Veganona na roladki z soczewicą i suszonymi pomidorami zrobiłam swoją wersję ze szpinakiem :) Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków, - 3 płaskie łyżki mąki ryżowej lub pszennej, - 3 duże, czubate łyżki mąki ziemniaczanej, - 1 łyżeczka majeranku (może być czosnek jak ktoś nie lubi majeranku), - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, - 450 g mrożonego szpinaku (liście), - sól, pieprz, czosnek. Wykonanie: Jeśli planujemy(...)robić roladki na obiad najlepiej jest ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub rano i dobrze ostudzić. Ugotować szpinak, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, najlepiej żeby wygotowała się cała woda, chociaż i tak trzeba go później odcedzić. Szpinak zostawiamy do ostygnięcia, dobrze go wyciskamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, majeranek i maki, mieszamy krótko
Co na wege obiad?