Wstawiam przepis na roladkę, którą zrobiłam już jakiś czas temu. Zdarza mi się, że nie publikuję przepisów na bieżąco, fakt, jednak zwykle po przygotowaniu dania, od razu zabieram się za napisanie o nim czegoś i taki szkic czeka sobie po prostu „na swój czas”. Tym razem nie zrobiłam tego i teraz, jak nie trudno się domyśleć(...)głowie pustkę. Przepis wstawiam za autorką. Fajna rolada – tyle napiszę;) 1 filet z indyka 800 g lub 2 większe piersi kurczaka 100 g szynki parmeńskiej 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami Dodatkowo: po 1 łyżeczce oliwy i masła 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku pół pęczka natki pietruszki 30 g sera
Smaki Na Talerzudorośli. Polecam! Składniki: 5 placków tortilli kilka plasterków ulubionej szynki kilka plasterków żółtego sera 2 garści sałaty 1/4 czerwonej papryki śmietankowy serek kanapkowy *** Dwa placki tortilli zostawiamy w całości a pozostałe trzy przecinamy na połówki *** *** Pierwszą połówkę placka smarujemy cienko serkiem śmietankowym *** *** Układamy szynkę. Ciasno rolujemy *** *** Drugą połówkę tortilli również smarujemy cienko serkiem. Układamy garść(...)dołożonej tortilli układamy dwie wcześniej przygotowane roladki *** *** Całość razem ciasno rolujemy *** *** Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można także przygotować roladki dzień wcześniej). W ten sam sposób przygotowujemy drugą identyczną roladkę *** *** Po tym czasie roladki odwijamy z foli, kroimy w poprzeczne plastry na około 2 cm *** *** Roladki układamy na talerzu *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemskładniki, które lubimy np. w pizzy. Dlatego też pomyślałam że napiszę tu o tych roladkach. Składniki: * 1 gotowy płat ciasta francuskiego * ok. 3/4 szklanki przecieru pomidorowego * 2-3 łyżki oliwy z oliwek * bazylia, oregano i sól * 10 dkg żółtego sera * ok. 6 plastrów szynki (cienko pokrojonej) * kapary * papryka czerwona surowa(6 cienkich pasków grubości 3-4 mm) Przecier pomidorowy(...)paprykę. Następnie wyłożyłam szynkę. Ułożyłam w dwóch rzędach w sporej odległości od siebie. Na środku wyłożyłam kapary. Nie trzeba przesadzać z farszem, bo sos pomidorowy może wyciec a nadmiar szynki będzie utrudniał rolowanie. Zrolowałam tak przygotowane ciasto zaczynając od brzegu z papryką. Zwinięte ciasto kroiłam w krążki ok. 1,5 – 2 cm szerokości. Wykładałam na wcześniej przygotowaną blachę
Pieprzyć z Fantazjąszynka długo dojrzewająca ser pleśniowy typu Lazur 2 placki tortilli Przygotowanie: Z awokado robimy guacamole (przecinamy awokado w pół wyjmujemy pestkę a resztę wydrążamy łyżką ze skórki i rozdrabniamy widelcem, dodajemy mały starty ząbek czosnku i ok łyżeczki soku z cytryny i mieszamy). Tortille smarujemy guacamole, układamy na niej pasek sera pleśniowego i w odstępie 2 plastry szynki(...)układamy na niej plastry szynki. Szynkę trzeba przekroić i ułożyć tak aby była rozłożona równomiernie na całym placku ( powiększ zdjęcie powyżej ) Całość zawijamy przytrzymując nieco szynkę aby nie uciekała. -------------------------------------------- Mechanik w kuchni ------------------------------------------- Rada: Ja przycinam placki tortilli z dwóch przeciwnych boków co widać na zdjęciach tylko dlatego aby tortilla po zwinięciu w roladkę miała równomierną grubość
Mechanik w kuchniŚlimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to rewelacyjna przekąska, którą musicie wypróbować. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy, domówki i inne tego typu okoliczności. Takie przekąski można również zabrać ze sobą do pracy czy zapakować dzieciakom do szkoły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia(...)mieszamy ze sobą, tworząc sos. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Smarujemy przygotowanym sosem, a na sosie układamy najpierw plastry szynki a na nich plastry sera żółtego. Całość zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, delikatnie dociskając. Następnie roladę kroimy na roladki o grubości około 1,5-2 cm. Roladki układamy na leżąco na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy
Przepiski.plŚlimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to rewelacyjna przekąska, którą musicie wypróbować. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy, domówki i inne tego typu okoliczności. Takie przekąski można również zabrać ze sobą do pracy czy zapakować dzieciakom do szkoły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia(...)mieszamy ze sobą, tworząc sos. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Smarujemy przygotowanym sosem, a na sosie układamy najpierw plastry szynki a na nich plastry sera żółtego. Całość zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, delikatnie dociskając. Następnie roladę kroimy na roladki o grubości około 1,5-2 cm. Roladki układamy na leżąco na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy
Przepiski.plprzyprawić solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem, tymiankiem,przyprawą maggi, zostawić na 2 godz. Płaty mięsa posmarować musztardą, położyć na nich szynkę, ser,ogórki i natkę ( ja nie siekam ). Zawinąć i związać ( nie rozwalą się ). Na patelni dobrze rozgrzać olej, włożyć roladki, dobrze podsmażyć ( będą bardziej kruche ). Jak zrobią się mocno brązowe zalać bulionem i gotować na małym ogniu z 20min
Gaździnka warzyPOTRAFIĄCYCH UPIEC TRADYCYJNĄ PIZZĘ: Wykonujemy wszystko tak samo jak przy robieniu zwykłej pizzy- rozwałkowując jedynie ciasto w kwadrat, następnie po dodaniu sosu i farszu zwijamy je w podłużną roladkę, którą następnie dzielimy w poprzek za pomocą ostrego noża na 12-14 równych części szerokości ok. 2cm każda, następnie kładziemy wszystkie na blachę i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach(...)szczególności bazylii i oregano. 2. Na cieście układamy farsz i dodatki wg własnych upodobań- np. podsmażone pieczarki, cebulę, szynkę czy salami (najlepiej posiekane) itp, posypujemy wszystko tartym żółtym serem. 3. Zaczynając od brzegu, zawijamy ciasto wraz z farszem w podłużną roladkę. 4. Kroimy tak powstały podłużny wałek w poprzek na 12- 14 równych części, szerokości ok. 2cm każda (ostrym nożem
Aromatyczne PodróżeCiasto francuskie rozwijam, mozzarellę kroję w plastry, paprykę w paski. Ciasto smaruję ketchupem, przy jednym brzegu układam plastry szynki i sera oraz mozzarellę i paprykę. Zwijam w roladę. Ciasto tnę na kawałki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roladki posypuję słodką papryką, natką pietruszki i sezamem. Piekę około 15 minut w 200 stopniach (do zarumienienia
JejKuchniastrony. Ułożyć w poprzek po 2 paski papryki i gałązkę koperku. Zrolować i podawać. Inne możliwe warianty nadzienia do roladek z bakłażanów lub cukinii - ser feta lub mozzarela, suszone pomidory w oliwie, listki mięty lub kolendry lub bazylii, ulubione przyprawy - szynka parmeńska lub inna dobra szynka, mozzarela lub kremowy biały ser, szczypiorek, ulubione przyprawy - gęsty kremowy biały ser (np. Almette
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszynki gotowanej wieprzowej (lub innej dużej) 1/3 serka śmietanowego z chrzanem małe ogóreczki konserwowe. rukola Na plastrach szynki rozsmarowujemy serek, układamy po małej garstce rukoli, później małe ogóreczki konserwowe (u mnie wyszło po 3 sztuki na każdą z roladek). Roladki zwijamy możemy związać dla ozdoby szczypiorkiem lub podzielić na mniejsze kawałki i nadziać na wykałaczki
Piekielna Kuchnia PatiŚwiąteczne roladki Takich roladek nie może brakować na świątecznym stole. 11 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg schabu · 1 brokuł · 2 łyżki masła · 1 cebula · 1 duża marchew(...)serek topiony z szynką · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w dwucentymetrowe plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz sola
Kulinarna ChwilaRolowania” ciąg dalszy. Wczoraj były tosty francuskie rolowane, a dzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej. Składniki: - 6 kotletów schabowych- 2 jajka- mąka tortowa (do panierowania)- ½ czerwonej papryki- kawałek młodego pora- 6 plasterków sera żółtego- 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki)- 80g wiórków kokosowych- 150g sezamu- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu(...)porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu, ok. 50g – mieszamy. Jajka lekko ubijamy
mojewypiekiinietylko