podczas duszenia to dolać wody, jeśli aromat grzybów jest zbyt słaby można dolać tej wody w której moczyły się grzyby. Całość ponownie zagotować. Sos doprawić do smaku i zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki. Gotowe roladki podałam z kluskami i buraczkami
Monia miesza i gotujesushi. Trzymając matę oraz brzegi wodorostów jednocześnie, zaczynamy zwijanie cały czas dociskając i rolując matę. Nożem zwilżonym w zimnej wodzie przycinamy końce roladki, resztę kroimy na 2 cm części i układamy na talerzu. Podajemy z porcją sosu sojowego, wasabi i marynowanym imbirem. Zapisz Zapisz
cool and mintyprzykryciem na kolejne 10 min. Do 3 łyżek octu ryżowego dodajemy 1,5 łyżki cukru, pół łyżeczki sosu sojowego i szczyptę soli. Łączymy i dodajemy do ryżu. Dobrze mieszamy sos z ryżem. Przekładamy na sitko i studzimy. Obrane awokado, ogórka i paprykę kroimy w cienkie słupki. Łososia - jeśli jest w plastrach - na cienkie paseczki, jeśli w kawałku(...)wykonaniu córy :) Ostrym nożem przecinami gotowe roladki na pół. Układmy obok siebie i kroimy na 5 kawałków. Otrzymujemy więc 10 kawałków z każdej roladki, czyli około 40 kawałków z podanych składników. Do sushi podajemy sos sojowy do maczania, wasabi - jeśli ktoś lubi na ostro oraz marynowany imbir do oczyszczania kubków smakowych między różnymi kawałkami. I pałeczki oczywiście :) Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeOstatnio bardzo zasmakował mi ser gorgonzola. Najczęściej wykorzystuje go do robienia sosów z makaronem, ale tym razem użyłam go do zrobienia roladek z kurczaka. Wyszło naprawdę interesująco, polecam wypróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 2 duże piersi z kurczaka 3 - 4 plasterki szynki parmeńskiej 4 suszone pomidory z zalewy 1/2 czerwonej cebuli około 50 g sera gorgonzola jajko bułka tarta Piersi
Delusional TrineDzisiaj na blogu propozycja na obiad czyli roladki z kurczaka faszerowane kurkami i natką pietruszki, duszone w sosie serowym z serem Grana Padano. Możecie użyć również Parmezanu, Gorgonzolli, Lazura lub zwykłego serka topionego o wyrazistym smaku. Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty ok. 150 g świeżych kurek sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn
Czerwień i błękitminutach dodać 1 szklankę wody . Dusić warzywa ok 5 minut Na koniec włożyć roladki i jeszcze dusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Sos można podprawić śmietana lub jogurtem . Wersja tu przedstawiona jest bez podprawiania
Eli GotowanieJeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam do sosu gałązkę rozmarynu . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSzybkie i smaczne Składniki 1/2 kg schabu suszone pomidory 2 garście fasolki szparagowej 2 plasterki sera żółtego ostry sos do panierowania: jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób przygotowania Schab przekroić … Czytaj dalej Roladki z pomidorem i fasolką
czarrna od kuchniDelikatny drób z wyrazistym akcentem Składniki 1 filet z kurczaka 5 dkg sera żółtego wędzonego 4 plastry salami sos piri-piri do panierowania: 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób … Czytaj dalej Roladki drobiowe z salami
czarrna od kuchniłyżeczki pieprzu Cayenne, ½ łyżeczka soli, ¼ łyżeczki mielonej czarnuszki, ¼ łyżeczki kurkumy, Salsa ½ papai, 15 małych korniszonów, 1 średnia czerwona cebula, 1 papryczka chili, 1 łyżka czarnego sezamu, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, sok z 1/2 cytryny, miód, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Każdy stek posypać przyprawami, nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienki plaster. Papaję(...)piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i przyrumienić roladki. W między czasie przygotować salsę. Pozostałą papaję, cebulę, chili i korniszony pokroić w drobną kostkę. Dodać sezam uprażony na suchej patelni, sos sojowy i sok z cytryny, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać z dowolnymi dodatkami np. opiekanymi ziemniakami i kalafiorem gotowanym
SzczyptaSmaQprzysmaku. A to czego moja panna nie zdazyla wyjesc szybciutko wykorzystalam do obiadu. Piersi kurczaka w swiatecznej odslonie, zapraszam. Roladki z kurczaka z zurawina skladniki 4 sredniej wielkosci piersi kurczaka 1 srednia cebula do nadzienia 1 mala cebulka do sosu 1 lyzka masla czosnkowego 2 spore garscie zurawiny suszonej 1 lyzeczka konfitury zurawinowej (ja dodalam zmiksowana suszona zurawine) sol, pieprz(...)rowno zurawine z cebulka. Zwinac w roladke, jesli trzeba mieso spinamy wykalaczka. Gotowe roladki obsmazamy na oliwie z oliwek ze wszystkich stron. Do miesa dodajemy posiekana cebulke. Gdy mieso bedzie juz obsmazone dolewamy do niego bulion i gotujemy okolo 10 minut. Wyciagamy mieso, a do sosu dodajemy 1 lyzeczke konfitury z zurawiny lub zmiksowana suszona zurawine. Gotujemy kolejne 10 minut
Przysmaki Karolkiognia. Rozbite mięso posmarować farszem szpinakowym. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć roladki. Przykryć folią aluminiową i piec 20 minut w 180 stopniach. Do podania na 1 porcję: 50 g suchej kaszy jęczmiennej 100 ml passaty pomidorowej (przecier) bazylia oregano sól pieprz 150g dowolnych(...)wlać passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu odparowania wody z pomidorów. Na koniec dodać sos pomidorowy do kaszy. Całość wymieszać. Do pojemnika przełożyć pomidorową kaszę, warzywa oraz roladkę. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówcebulą z czosnkiem na gorący olej włożyć mielone mięso, i smażyć mieszając, na koniec wsypać groszek konserwowy, wymieszać i wystudzić placek tortilli posmarować pikantnym sosem pomidorowym, nałożyć porcję mięsa, dodać pieczarki marynowane i zawinąć w roladki pokroić na porcje, można podgrzać w piekarniku lub mikrofali - smaczna na szybko kolacja...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędoprawić do smaku i odparować. Na plastry mięsa kłaść porcje nadzienia, zwinąć i obwiązać sznureczkiem. W rondelku do duszenia rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć dookoła roladki, podlać winem. Jeśli zostało coś z nadzienia to dodać do sosu, dodać 100 g papryki i pozostawione pieczarki pokrojone na plasterki oraz 2 ząbki czosnku, podlać pół szkl wody i dusić
Gotowanie jest łatweSoczyste, smaczne z kurczaka roladki na świeżym szpinaku poukładane, kilka składników do tego dodane, skropione sosem koperkowym dało w efekcie finalnym, sałatkę o smaku wyjątkowym. Składniki na 2 porcje: 50 g serka śmietankowego np. z ziołami, przyprawa uniwersalna , sos sałatkowy koperkowo- ziołowy, filet z kurczaka, listki świeżej bazylii, 2 garści świeżego szpinaku, 2 bardzo małe cebulki czerwone, 2 łyżeczki ziaren
Moniki Smakołyki