pewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :) Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz
vegetanienaleśnikiem i powtarzamy czynność. Delikatnie! zwijamy w roladkę ( dociskając ) i odstawiamy na chwilę. W tym czasie robimy to samo z pozostałymi naleśnikami. Ostrym nożem kroimy roladki i nadziewamy na długą wykałaczkę. Podajemy z sosem sałatkowym paprykowo – ziołowym Prymat , przyrządzonym na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego
Ostra na Słodkostatystykach wyglądał tak : 376 polubień na FB 138 obserwujących 23 posty 47 ,463 wyświetleń najpopularniejsze posty : Roladki z kurczaka w szynce wędzonej Makaron z sosem warzywno-śmietanowym Lunch box po męsku Po więcej zdjęć zaglądajcie na Instagram blogowy . Dziękuję
Magiczne Życie Martynatknęłam się jakiś czasu w internecie. Tak mi się spodobał sposób jego podania, że postanowiłam przygotować go w domu. Zawijane roladki zrobiłam z szpinakiem i serem feta. Do tego sos pomidorowy i ser żółty starty na wierzchu. Całość wyszła bardzo pyszna. Tak podany makaron wygląda bardzo efektownie i elegancko. Post Rotolo
Marta Gotujesię na : PRZYSTAWKA: JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznym CONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflową DANIA GŁÓWNE : JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami i tagliatelle warzywnym CONRAD : Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem i bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi(...)doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół …. Podane na obłędnym!!! purre ziemniaczanym … z dodatkiem tagliatelle z warzyw. Do tego fantastyczny kremowy sos, który był taką kropką nad I , dopełniającą całość. Nic dodać nic ująć : PYCHA! Roladki z kurczaka: Delikatne, soczyste mięso , nie suche , wypełnione farszem z suszonych pomidorów i oscypka ( na początku mówił , że może zbyt delikatne
Ostra na SłodkoLubicie połączenie mięsa z owocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment: Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta w szynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem(...)szynki parmeńskiej, spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas duszenia. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, wlewamy rosół oraz wino, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę , przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum, doprawiamy kolorowym pieprzem. Serwujemy gorące z lampką schłodzonego półwytrawnego wina. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamoncebule kroje w grube wiórki, ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa rozsmarowuję łyżkę musztardy, na musztardę układam plaster boczku, kilka wiórków cebuli i ćwiartkę ogórka. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć wykałaczką lub owinąć nitką ). Zrolowane mięso obsypuje wszystkim przyprawami i obsmażam na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron. Obsmażone rolady(...)temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. półtorej godziny. Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam z ziemniakami purre i sałatka z buraczków z jabłkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródprzepisie starczy Wam na znacznie większą ilość roladek, ale można je śmiało przechować w lodówce, gdyż długo zachowuje świeżość. Roladki z czerwonym i zielonym pesto: Składniki: 4 kotlety ze schabu ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz 8 plastrów szynki dojrzewającej Pesto czerwone : 12 suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku(...)już słona. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy czosnkiem granulowany, pieprzem, papryką ostrą i sosem sojowym. Każdy płat mięsa smarujemy Pesto, kładziemy na nim dwa plastry szynki i zwijamy. Wbijamy do roladek wykałaczki lub związujemy ściśle nicią kuchenną. Roladki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 30 minut. Podjemy roladki
Mania Gotowaniaidealną karnawałową przekąską. Inne pomysły na dania z ciastem francuskim. Bardzo nam smakowały roladki z łososiem. Również tarta z ciasta francuskiego jest pyszna. SKŁADNIKI: 2 arkusze- ciasto francuskie 1 opakowania świeżego szpinaku plastry salami mieszanka meksykańska w puszce (czerwona fasola, groszek, kukurydza, marchewka) sos salsa Winiary PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie. Smarujemy ciasto sosem salsa. Na sosie układamy plastry salami, świeży(...)nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni z termoobiegiem, pieczemy ok. 15-20 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Krążki wykładamy na talerz, są pyszne w smaku. The post Pikantne roladki z ciasta francuskiego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałą ilością wody. Zapiekamy w rękawie ok. 40 minut. Temperatury nie znam bo to gazowy piekarnik Teściówki ;) Następnie wyciągamy z rękawa i dopiekamy roladki przez ok. 20 minut w naczyniu żaroodpornym. Polewamy w tym czasie sosem a na ostatnie kilka minut zdejmujemy przykrywkę. Następnie usuwamy ewentualne wykałaczki. Roladę kroimy najlepiej lekko przestygniętą wtedy wyjdą piękne plastry. Ja niestety zbyt szybko
Kuchnia po mojemuKażdą roladkę solimy i delikatnie oprószamy mąką. Smażymy z każdej strony na złoto. Zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy około 30 minut, obracając roladki od czasu do czasu. Na 5 minut przed końcem rondel odkrywamy, aby zredukował się sos. Możemy dolać do sosu odrobinę śmietanki. Jeśli zostaną nam resztki marchewki lub cukinii, kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy razem
Gotowanie moimi oczamilubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam", ale zjadła roladki w boczku. Mąż zjadł tak samo jak Hania. Mimo kilkuletniej mojej pracy nad nim, ciągle nie udało mi się przekonać go do szpinaku, choć jarmuż(...)części). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony, aż boczek będzie miał ładne rumiane kolory. Sos szpinakowo-śmietanowy: 150 g świeżego szpinaku lub 5 "brykietów" mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 śmietanki 30 % (w sumie ok. 400-500 ml) ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka
bistro mamapotrawek. Przygotowałam na niej gulasz wieprzowy z fasolą i sosem pomidorowym . Patelnia rozgrzała się w całości w trybie natychmiastowym, a idealnie dopasowana, ciężka, szklana pokrywa zapobiegła rozpryskiwaniu się sosu wokół patelni. W związku z tym, że patelnia posiada nieprzywierającą powłokę, nie musiałam co chwilę zaglądać do środka, czy aby na pewno nic mi się w niej nie przypaliło. ZAPIEKANIE Producent(...)pewne opory przed włożeniem patelni z nieodczepianą rączką do piekarnika, jednak po zapewnieniach przedstawiciela firmy, E-GUSTUS , przezwyciężyłam swoje lęki i przygotowałam zapiekane roladki z kurczaka :) Tak jak w przypadku smażenia i duszenia, sos powstały podczas zapiekania nie przywarł do patelni, więc danie prezentowało się bardzo apetycznie (co widać na poniższym zdjęciu). PODSUMOWANIE PLUSY Patelnia bardzo pozytywnie mnie
My Culinary Artszybko. Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą. Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi. A na deser moja wymarzona: P anna(...)roladek , kolega od kurczaka , potem wymiana. I co ? Pięknie podane roladki zawinięte w marchewkę jak dla nas były troszkę zbyt delikatne mało wyraziste w smaku – aczkolwiek jest to tylko i wyłącznie kwestia gustu , gdyż jak wiecie lubię dobrze doprawione dania , mocniejsze w smaku. Natomiast zachwyciło ziemniaczane purre i sos szafranowo – cytrynowy . Niesamowicie delikatne i gładkie purre – takie wymarzone , które chciałabym
Ostra na Słodko