pozbawieni całej kuchni :(. ostała nam się tylko lodówka i mój wspaniały multicooker dzięki, któremu nawet podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania. SKŁADNIKI: 800 g mięsa wołowego (udziec) 500 g pieczarek 1 opakowanie mrożonki (zupa grzybowa mroźna kraina) 2 duże czerwone cebule (posiekać) 8 ogórków kiszonych (słupki) 400 ml jogurtu naturalnego sól himalajska 2 liście laurowe(...)cienkie plasterki (duże plastry). Mięso posmarować musztarda, doprawić solą, pieprzem i przyprawą (pomidory z bazylia i czosnkiem). Wypełnić cebulą i ogórkami i zawinąć. Ja musiałam związać mięso żeby roladki się nie rozwinęły. W multicookerze ustawiłam opcję FRY i czas 10 minut. Obsmażyłam roladki z każdej strony. Do misy wlałam wodę, umyte pieczarki, przyprawy i zawartość opakowania z mrożonką. Następnie program
ClauditteMissCookingbardzo często podawane są z kluskami śląskimi, ale również z ziemniakami smakują wyśmienicie. Nieodłącznym zaś dodatkiem do zrazów (jak dla mnie) są zasmażane buraczki. Dziś zaprezentuję przepis na zrazy wołowe.Mięso umyj i podziel na 4 plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem do mięsa na płaty o grubości około 0,5 cm. Każdy płat posmaruj musztardą z obu stron(...)piórek cebuli. Posypać majerankiem. Zwinąć dosyć ściśle. Jeżeli obawiamy się, że zrazy rozpadną nam się w trakcie smażenia można je dodatkowo spiąć wykałaczkami lub owinąć mocną nicią. Następnie każdą roladkę oprószyć lekko mąką z każdej strony.Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki (łączeniem do dołu) i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia żaroodpornego
Świat Domowej Kuchniwiele lepiej, są jędrniejsze oraz mają intensywniejszy smak. Jest to sprawdzony sposób na oszczędność czasu i na lepsze zdrowie! W związku z tym chciałabym zaproponować Wam lżejszą wersję zrazików wołowych na parze. Robi się je szybko, a smakują rewelacyjnie. Dzięki takiemu sposobowi na ich przygotowanie zyskują nieco innego smaku, który musicie poznać! :) Składniki na 3-4 porcje: - kilka plastrów(...)podłużne kawałki. Ogórki i pomidory kroimy na słupki (ćwiartki), a szynkę rwiemy na mniejsze części. Przy krótszym brzegu kładziemy po kawałku szynki, słupku ogórka i pomidora. Zawijamy dokładnie w roladkę i spinamy wykałaczką, w celu uniknięcia jej rozwijaniu się. Wszystkie roladki umieszczamy na sicie/przystawki do gotowania na parze, bądź w koszyczku bambusowym i gotujemy 35-40 minut. Warto do gotującej
Be Fit Be Strongporządnem śląskiem daniem, które tu, w naszech skromnech, wirtualnech progach Wam zademonstrujem. Składniki: Rolady: ½ kg mięsa wołowego 1 cebula 60 g boczku wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy(...)nacieramy solą i pieprzem. Każdy płat obficie smarujemy koncentratem oraz musztardą. Cebulę kroimy w plastry, boczek w drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaLiście winogron zawijane z mięsem nie tylko wyglądają pięknie, ale też smakują rewelacyjnie! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 250g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu sól czarny pieprz Składniki (pozostałe) 300 g liści winogron w słonej zalewie 1 szklanka wrzącej wody(...)góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle. Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka. Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Jeśli będzie potrzebna, dolać jeszcze raz wodę . Kiedy liście bedą miękkie
Tureckie PrzepisyPieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wołowe mięso mielone wbrew pozorom idealnie nadaje się na zrazy. Wystarczy je odpowiednio przygotować. Zrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie. Składniki: 800 gram wołowego mięsa mielonego 2 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 100 gram chudego boczku parzonego szczypior 4 szalotki Bulion około ½ l Mąka Olej do smażenia Sól Pieprz Wykonanie: Marchew, seler(...)zwijamy w rulonik. Końcówki foli zwijamy jak cukierki. Po przygotowaniu wszystkich zrazów, rozwijamy z foli i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Po obsmażeniu wyjmujemy roladki i na tej samej patelni przesmażamy obrane i przekrojone szalotki. Ponownie umieszczamy zrazy i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 40 minut ( zależnie od wołowiny ). SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyliście laurowe sól pieprz ok. 1 l bulionu 1-2 łyżki mąki 1-2 łyżki śmietany 18% Bardzo lubię zrazy. Ale zdecydowanie wolę zrazy z mięsa wieprzowego niż wołowego. Są delikatniejsze i bogatsze w smaku. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ziemniaków i zasmażanych na maśle buraczków. Jeżeli uda nam się kupić gotowe mięso poporcjowane na zrazy, mamy problem z głowy(...)zraz zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć zrazy z każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć rulony do wyższego rondla i zalać je bulionem, do wysokości włożonych roladek. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie zagęścić sos mąką rozmieszaną z zimną wodą i zabielić śmietaną. Na koniec
Świat Domowej KuchniZrazy z szynki wieprzowej to pyszna, aczkolwiek tańsza alternatywa dla zrazów wołowych. Z podanych niżej składników wychodzą 2 duże zrazy – oczywiście ilość składników można zwiększyć i dostosować do ilości osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z szynki wieprzowej – Składniki: 2 duże plastry szynki wieprzowej (ok. 300g) 2 duże cebule do sosu i 1 mała cebula do wnętrza zrazów(...)papryką z obu stron. Na wewnętrznej stronie każdego zraza rozsmarować łyżeczkę musztardy, a następnie nałożyć na każdy z nich: pół cebulki, kawałek boczku i pół ogórka kiszonego. Zwinąć dokładnie roladki i związać je nitką (lub spiąć wykałaczkami). Dwie duże cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Kolejno dodać zrazy i podsmażyć je na złoty kolor z każdej
Kulinarne PrzebojeZrazy wołowe nadziewane kiszonym ogórkiem, cebulą i plastrami boczku. Obsmażone na rumiano, a następnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym. Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami . SKŁADNIKI / 6 porcji 6 plastrów(...)arkusze folii spożywczej i rozbijamy na cienkie filety. Każdy filet smarujemy musztardą i układamy plaster boczku. Wzdłuż krótszego boku kładziemy słupek ogórka i ósemkę cebuli. Zwijamy w ciasną roladkę, spinamy wykałaczką. W szerokim garnku zagotowujemy z zielem angielskim i listkami laurowymi. Redukujemy płomień (powinien lekko mrugać). Na patelni, na dwóch łyżkach dobrze rozgrzanego oleju, partiami obsmażamy roladki. Kiedy przyrumienią
cool and mintyDawno już nie robiłam takich klasycznych zrazów. Nawet nie wiem czemu, bo to potrawa prosta i smaczna. Mnie kojarzy się z latami wczesnej
Codzienna kuchnia niecodziennakojarzyło mi się z wykwintnością i ekskluzywnością - może dlatego, że jadłam je tylko od wielkiego święta. Zapraszam Was dziś na zrazy babci Krysi, ale w wersji mieszanej tj. wołowe i wieprzowe. Zrazy z tego przepisu są naprawdę kruche i mięciutkie, a sos jest bardzo aromatyczny. Danie to należy do pracochłonnych, ale od święta warto się "pomęczyć", aby zjeść(...)musztardę kładziemy plasterek boczku oraz przy brzegu układamy słupek papryki i ogórka kiszonego. Boki mięsa składamy do środka, a następnie zwijamy w ciasny rulon i spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w mące ( 2 łyżki mąki odkładamy do zagęszczenia sosu), smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju po 1-2 min. z każdej strony i przenosimy do garnka. Cebule oraz czosnek podsmażamy
Kuchnia MagdaLenyafrodyzjak, więc okazja wydaje się być idealna! Dajcie mi znać, co powiedzieli! I jak bardzo byli zdziwieni! Składniki: 2 duże/3 średnie bakłażany 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 puszki pomidorów 2 średnie cebule 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1,5-2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek oregano 60 gramów masła 100 gramów sera grana padano 2 żółtka 1 kulka(...)cukrem. Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę na 170/180 stopni z termoobiegiem. Mięso zawijamy w plastry bakłażana. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na sosie układamy roladki, zalewamy pozostałością sosu. Posypujemy pozostałym serem grana padano. Wkładamy do piekarnika na nie więcej niż 30 minut. Bon appetit! Oryginalny przepis: Karol Okrasa
Garniec Magalieużywanych składników i sposobów przyrządzania jest ogromna. Negimaki z shiitake przygotowałam używając produktów, w które można się zaopatrzyć w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki: - polędwica wołowa (ok. 1 – 1,2 kg) - szparagi (po 1-2 szt. na negimaka) - zielona cebulka - 1 duża marchewka - 1/2 szklanki sosu sojowego Marukin - 4 łyżki sake lub czerwonego wina wytrawnego(...)zalewamy przygotowaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Po wyjęciu lekko otrząsamy z marynaty i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Jednorazowo smażymy tylko połowę roladek. Smażymy obracając szczypcami, aż wszystkie strony będą brązowe – ok. 5 – 6 minut dla średnio wysmażonych (medium rare). Usmażone przekładamy do pojemnika i przykrywamy, aby zachować ciepło. Patelnię wycieramy do sucha
mojewypiekiinietylkomaśle z cytryną i natką pietruszki . Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu. Najlepszy moim zdaniem jest połączenie mięsa wołowego i drobiowego, zarówno dla rosołu jak i farszu. Do tego celu najlepiej wybrać tańszą lekko poprzerastaną wołowinę oraz udka z kurczaka. Takie połączenie to gwarancja wyśmienitego(...)będzie za suchy podlej go rosołem, dopraw solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, zbierz brzegi do środka i zwiń jak roladkę. Tak przygotowane paszteciki można bezpośrednio smażyć bez panierki. Tak zawsze robi moja mama i podaje je z kubkiem gorącego barszczu. Druga opcja bardziej
kuron.com.pl