roladki w sosie - 1116 przepisów (strona:54/75)

"wstawiony %" kotlet schabowy 132

Zawijamy w postać roladki i stabilizujemy wykałaczkami. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna i tłamsić smak mięsa polecam użycie świeżych bądź wcześniejsze podduszenie śliwek [ otrzymamy dobrą bazę na sos] a śliwki stracą kilkanaście

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Rolady ze schabu z żurawiną i serem camembert 290

większej ilości osób. Roladki przygotowujemy sobie wcześniej, a potem zostaje nam tylko upieczenie ich w piekarniku. Ja wykorzystywałam przepis już nie raz i zawsze było dobrym wyborem. Rolady ze schabu z żurawiną i serem camembert Składniki: 4 kotlety ze schabu około 4 łyżki suszonej żurawiny 4 grubsze plastry sera camembert lub brie zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka

Mania Gotowania
Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną 168

W ostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak w cieście francuskim 96

plastry, rozbijam delikatnie, oprószam niewielką ilością soli i pieprzu, wkładam do miseczki, zalewam sosem sojowym i posypuję rozmarynem po czym mieszam aby każda cześć mięsa była pokryta sosem, odstawiam na minimum godzinę do lodówki. Przygotowanie mięsa Mozarellę ścieram na tarce o grubych oczkach lub rozrywam rękami. Rozkładam plaster mięsa na desce, układam mozarellę(...)zwijam całość w rulonik zaczynając od brzegu z serem. Sposób przygotowania Arkusz ciasta francuskiego dzielę na części o wielkości odpowiedniej do zawinięcia roladek, na środku każdej z nich umieszczam mięso i wystające z boku części ciasta nacinam w pasy o szerokości około 1 cm. Paski zakładam naprzemiennie na mięso

Gotuj Się Kto Może
Roladki z polędwiczek wieprzowych 215

rumianymi ćwiartkami ziemniaków. Roladki z polędwiczek wieprzowych 4 porcje 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 1 garść grzybów suszonych (namoczonych kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia) 1 cebula 2 kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu

Posadzone i zjedzone
ZRAZY WOŁOWE 131

ciasno w roladkę (można spiąć wykałaczką). Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać gorącą wodą i dusić do miękkości (około 1,5 godz). Gdy mięso jest miękkie to wyciągnąć je na półmisek, a sos zagęścić mąką wymieszaną

Pieguskowa Kuchnia
Schab faszerowany cukinią 174

smarujemy je sosem pomidorowym (moim, domowym) ale może być keczup, na to na całej powierzchni schabu układamy cienkie plastry cukinii. Schaby zwijamy jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 192

Rzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek.Składniki:świeży surowy schab,surowy wędzony boczek,świeże śliwki(...)obrać i posiekać.Do obsmażonych kotletów dodać cebulę i czosnek - wszystko razem udusić do miękkości mięsa, podlewając bulionem lub wodą.Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i doprawić sos. Ja nie dodawałam już mąki, lecz użyłam odrobiny słodkiej śmietanki, którą zagotowałam z wytworzonym podczas duszenia sosem.Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Takie kieszonki podałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada Wieprzowa z Kabanosem i Mozzarellą w Sosie Marchewkowo-Paprykowym 110

masła SOS: 2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3-4 cebule szalotki 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku papryka ostra papryka słodka sól pieprz sól czosnkowa koperek suszony kurkuma woda około 600ml WYKONANIE: 1. Schab rozbić, posolić, popieprzyć, posypać czerwoną papryką w proszku. Po jednej stronie ułożyć kabanosa firmy duda i plaster mozzarelli. Zwinąć w roladki

Dziś Ja gotuje
Domowe sushi z nutą sezamu 138

czasie dodajemy sos sojowy i sezam i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim wykładamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego nori( w tym miejscu skleimy sushi). Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki łososia, na rybie kładziemy ogórka i za pomocą maty bambusowej zwijamy nasze sushi w roladkę. Nori które

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zawijane kiełbaski w cieście francuskim 185

sosem czosnkowym. Kiełbaski układam po trzy wzdłuż siebie na każdym z dłuższych boków ciasta, posypuję je potartym serem. Ciasto wraz z kiełbaskami zawijam do środka z dwóch boków, powstaje wałeczek z dwoma kiełbaskami obok siebie. Następnie całość  wkładam na chwilkę do zamrażalnika ( aby potem lepiej się kroiło)   . W tym czasie nagrzewam piekarnik do 160 stopni. Wyjmuję roladkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Piersi z kurczaka z serem camembert i żurawiną 174

jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym.Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka1 ser camembertsuszona żurawinasól, pieprzSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka myjemy, porcjujemy, rozbijamy na kotlety. Posypujemy z obu stron solą i i pieprzem.2. Camembert kroimy na plasterki.3. Na każdym kotlecie kładziemy 2-3 plasterki sera, posypujemy żurawiną i całość zwijamy na roladki.4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, kładziemy roladki złączeniem mięsa

Kuchnia domowa Ani
Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy 220

sobotni obiad przygotowałam mięso z udek kurczaka zawijane w boczek. Do środka dodałam kawałki ogórka kiszonego, pałeczki wędzonego sera i suszone śliwki. Mięso dusiłam w sosie śmietanowym z dodatkiem kozaków, fachowo zwanych kożlarzami, które zamroziłam jesienią. Mięso podałam z pęczakiem i sałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem. Składniki(...)masła Mięso umyć, osuszyć, przyprawić z obu stron majerankiem, papryką, czosnkiem, pieprzem i i delikatnie posolić. Na środku każdego płata ułożyć kawałek ogórka, sera i 2 śliwki. Zwinąć w roladki, owinąć 2 plastrami boczku. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem - ok. 1,5 szklanki. Dodać 1 listek laurowy, 2-3 kulki jałowca

Czerwień i błękit
Menu na imprezę – propozycje przepisów 258

jednym wpisie najsmakowitsze propozycje z bloga, które z powodzeniem sprawdzą się podczas wizyty gości Podzieliłam przepisy na kilka kategorii: przekąski, na ciepło, na słodko, sałatki oraz sosy. Mam nadzieję, że znajdziecie coś pysznego dla siebie! Będzie mi bardzo miło, kiedy po skorzystaniu z przepisu, wrócicie na bloga i dacie znać, jak smakowało! Smacznego i dobrej zabawy! Przekąski Koreczki imprezowe Pieczona(...)szczypiorkiem oraz suszonymi pomidorami Na ciepło Pieczone udka z kurczaka Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem

Kuchnia Bazylii
Schab faszerowany jajecznicą 150

roladkę zawijamy w doprawiony przyprawami papier do pieczenia i spinamy wykałaczką. Mięso układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Wyjmujemy, rozwijamy z papieru i pozwalamy chwilkę mięsu „odpocząć” następnie kroimy w grube plastry, podajemy na mixie sałat, np. rzymskiej z rukolą, pomidorkami i czerwoną cebulą, skropionym sosem winegret

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię