roladki w sosie - 1116 przepisów (strona:52/75)

Kurczak w cieście francuskim 125

plastry, rozbijam delikatnie, oprószam niewielką ilością soli i pieprzu, wkładam do miseczki, zalewam sosem sojowym i posypuję rozmarynem po czym mieszam aby każda cześć mięsa była pokryta sosem, odstawiam na minimum godzinę do lodówki. Przygotowanie mięsa Mozarellę ścieram na tarce o grubych oczkach lub rozrywam rękami. Rozkładam plaster mięsa na desce, układam mozarellę(...)zwijam całość w rulonik zaczynając od brzegu z serem. Sposób przygotowania Arkusz ciasta francuskiego dzielę na części o wielkości odpowiedniej do zawinięcia roladek, na środku każdej z nich umieszczam mięso i wystające z boku części ciasta nacinam w pasy o szerokości około 1 cm. Paski zakładam naprzemiennie na mięso

Gotuj Się Kto Może
Roladki z polędwiczek wieprzowych 258

rumianymi ćwiartkami ziemniaków. Roladki z polędwiczek wieprzowych 4 porcje 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 1 garść grzybów suszonych (namoczonych kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia) 1 cebula 2 kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu

Posadzone i zjedzone
ZRAZY WOŁOWE 159

ciasno w roladkę (można spiąć wykałaczką). Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać gorącą wodą i dusić do miękkości (około 1,5 godz). Gdy mięso jest miękkie to wyciągnąć je na półmisek, a sos zagęścić mąką wymieszaną

Pieguskowa Kuchnia
Schab faszerowany cukinią 203

smarujemy je sosem pomidorowym (moim, domowym) ale może być keczup, na to na całej powierzchni schabu układamy cienkie plastry cukinii. Schaby zwijamy jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 232

Rzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek.Składniki:świeży surowy schab,surowy wędzony boczek,świeże śliwki(...)obrać i posiekać.Do obsmażonych kotletów dodać cebulę i czosnek - wszystko razem udusić do miękkości mięsa, podlewając bulionem lub wodą.Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i doprawić sos. Ja nie dodawałam już mąki, lecz użyłam odrobiny słodkiej śmietanki, którą zagotowałam z wytworzonym podczas duszenia sosem.Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Takie kieszonki podałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada Wieprzowa z Kabanosem i Mozzarellą w Sosie Marchewkowo-Paprykowym 151

masła SOS: 2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3-4 cebule szalotki 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku papryka ostra papryka słodka sól pieprz sól czosnkowa koperek suszony kurkuma woda około 600ml WYKONANIE: 1. Schab rozbić, posolić, popieprzyć, posypać czerwoną papryką w proszku. Po jednej stronie ułożyć kabanosa firmy duda i plaster mozzarelli. Zwinąć w roladki

Dziś Ja gotuje
Zawijane kiełbaski w cieście francuskim 216

sosem czosnkowym. Kiełbaski układam po trzy wzdłuż siebie na każdym z dłuższych boków ciasta, posypuję je potartym serem. Ciasto wraz z kiełbaskami zawijam do środka z dwóch boków, powstaje wałeczek z dwoma kiełbaskami obok siebie. Następnie całość  wkładam na chwilkę do zamrażalnika ( aby potem lepiej się kroiło)   . W tym czasie nagrzewam piekarnik do 160 stopni. Wyjmuję roladkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Piersi z kurczaka z serem camembert i żurawiną 210

jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym.Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka1 ser camembertsuszona żurawinasól, pieprzSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka myjemy, porcjujemy, rozbijamy na kotlety. Posypujemy z obu stron solą i i pieprzem.2. Camembert kroimy na plasterki.3. Na każdym kotlecie kładziemy 2-3 plasterki sera, posypujemy żurawiną i całość zwijamy na roladki.4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, kładziemy roladki złączeniem mięsa

Kuchnia domowa Ani
Menu na imprezę – propozycje przepisów 289

jednym wpisie najsmakowitsze propozycje z bloga, które z powodzeniem sprawdzą się podczas wizyty gości Podzieliłam przepisy na kilka kategorii: przekąski, na ciepło, na słodko, sałatki oraz sosy. Mam nadzieję, że znajdziecie coś pysznego dla siebie! Będzie mi bardzo miło, kiedy po skorzystaniu z przepisu, wrócicie na bloga i dacie znać, jak smakowało! Smacznego i dobrej zabawy! Przekąski Koreczki imprezowe Pieczona(...)szczypiorkiem oraz suszonymi pomidorami Na ciepło Pieczone udka z kurczaka Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem

Kuchnia Bazylii
Schab faszerowany jajecznicą 176

roladkę zawijamy w doprawiony przyprawami papier do pieczenia i spinamy wykałaczką. Mięso układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Wyjmujemy, rozwijamy z papieru i pozwalamy chwilkę mięsu „odpocząć” następnie kroimy w grube plastry, podajemy na mixie sałat, np. rzymskiej z rukolą, pomidorkami i czerwoną cebulą, skropionym sosem winegret

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki ze szparagami marynowanymi - z sera i szynki 154

Roladki te to idealna przekąska, która nadaje się nie tylko na mniejsze, czy większe imprezy. Są szybkie w przygotowaniu, ładnie wyglądają i co najważniejsze - świetnie smakują. W sumie ich smak zależy od składników, z których są zrobione, więc dobre szparagi, ser, szynka to jedyny klucz do sukcesu. U mnie znikają w wersji solo, ale pasują też do lekkiego sosu

Di gotuje
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 245

przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso oraz pozostałe warzywa przesmarowane (pędzelkiem lub dłońmi) lekko olejem - nie wysuszą się podczas pieczenia.  Brytfankę(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez około godzinę do przyrumienienia i miękkości mięsa. Do takiego dania nie potrzeba już wielu dodatków. Można ewentualnie podać sos ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Co myślicie o takich daniach jednogarnkowych

Codzienna kuchnia niecodzienna
PRL od kuchni: Zraziki ze schabu 227

roladki w jednej linii. Zraziki smażymy na brązowo z obu stron (możemy je usmażyć w dwóch partiach), następnie układamy je ściśle jeden obok drugiego, zalewamy wodą do wysokości zrazików, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 30 minut. 3. Zraziki wyławiamy, a sos

My Culinary Art
Schabowy z pikantnym pesto 198

roladkę zawijam w 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej i spinam wykałaczką. Podsmażam krótko z każdej strony na symbolicznej ilości oliwy z oliwek a następnie zalewam ok 250 ml bulionu i duszę. Jeśli trzeba to dolewam bulionu. Gotowe pokroiłem w różnej wielkości skośne kawałki i podałem. Do reszty wywaru na patelni dolałem resztę bulionu, zagotowałem i przy pomocy mąki zrobiłem pyszny sos

Mechanik w kuchni
Zrazy z karkówki 203

zależności od wielkości kawałka mięsa. Następnie każdy plaser z farszem zwijamy w zwartą roladkę. Spinamy zraz wykałaczkami, tak, aby dokładnie zakryć boki, by farsz nie wypadał. Na jedną roladkę zużyłam około 3-4 wykałaczek. 5 Następnie każdy zraz obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju, z dwóch stron. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liść(...)laurowy, ziele angielskie, posiekany ząbek czosnku i tymianek. Przykrywamy i dusimy około godziny, aż mięso będzie miękkie. Następnie gotujemy jeszcze 15 minut bez przykrycia, aby bulion odparował, a sos zgęstniał. 6 Podajemy z ulubionymi dodatkami - najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą.   Artykuł Zrazy z karkówki pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii