majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem do wywaru. Mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę(...)zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni. Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku roladki, włożyć do gotującego się wywaru z grzybami, dodać śmietanę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Sos zaciągnąć mąką
Kulinarny karnet Christopherawodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. Gotować przez ok. 1 godzinę ( do miękkości mięsa ), wyciągnąć. Sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Doprawić do smaku wg. uznania. Osobiście doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną musztardy. Przed podaniem ściągnąć nici z roladek
Darcia w kuchniSzybka przekąska z ciasta francuskiego, w którym parówki z serem się schowały i w roladki pozawijały. Takie krążki fajnie się odrywa i dzięki temu tych najmłodszych smakoszy zdobywa. Można je z ketchupem lub sosem podawać, na ciepło lub zimno zjadać. Składniki: 1 opakowanie parówek z szynki, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 3 -4 garści(...)nożyka do pizzy przecinamy po długości na 2 równe części. Przy brzegach układamy parówki, a ciasto na ich długość przecinamy po szerokości. Parówki zwijamy z ciastem w roladki, ma być luźno, nie dociskamy. Rolady kroimy (ostrym nożem) na ok. 25 krążków które przekładamy na przygotowaną formę, zachowując odstępy. Rada: krążków może być więcej, w zależności wielkości formy
Moniki Smakołykiprzepis dla miłośników mięsa :-) Tym razem zrazy wieprzowe, zawijane z szynką oraz ogórkiem konserwowym, podane w sosie własnym z dodatkiem słodkiej śmietanki. Idealny dodatek do klusek śląskich lub kaszy gryczanej. W moim rodzinnym domu nie pamiętam, aby moja mama przygotowywała jakikolwiek rodzaj roladek mięsnych, więc tego niestety nie mogłam się od niej nauczyć. Staram się sama wykombinować coś ciekawego(...)rondelku rozgrzewamy olej. Następnie kładziemy roladki i smażymy z każdej ze stron. Gdy mięsko będzie już zrumienione to zalewamy go wodą tak, aby praktycznie całe były przykryte. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu przez 40-45 min. Gdy zrazy będą gotowe to wyciągamy je z powstałego sosu i dodajemy do niego majeranek, sól i pieprz
kulinarne odsłony patiSOS SEROWY : 1 szklanka mleka 100 g kremowego serka topionego Mońki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka(...)podpiekamy na oleju kilka minut z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku lub halogenie około 15 minut. Roladki studzimy i wyciągamy z nich wykałaczki. W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko oraz dodajemy pokrojony serek, doprawiamy przyprawami, czosnek i mieszając zagotowujemy sos. W razie konieczności zagęszczamy odrobiną mąki. Na talerz układamy porcję ziemniaków, plastry nadziewanego kurczaka i polewamy sosem
Kulinarne Fantazje MarioliCieplutkie i rozpływające się w ustach roladki z tortilli. Pachnące wędzonym serem z dodatkiem parmezanu. Aby nie było tak monotonnie/serowo dodałam ostry pomidorowy sos. Możecie zastąpić go łagodnym sosem pomidorowym, jeśli nie za bardzo przepadacie za ostrymi smakami (ja od czasu do czasu pozwalam sobie na coś ostrego). Ten pasuje, bo smacznie przełamuje smaki gotowych tortilli. Miało być prosto, szybko
Zasmakuj KuchniCieplutkie i rozpływające się w ustach roladki z tortilli. Pachnące wędzonym serem z dodatkiem parmezanu. Aby nie było tak monotonnie/serowo dodałam ostry pomidorowy sos. Możecie zastąpić go łagodnym sosem pomidorowym, jeśli nie za bardzo przepadacie za ostrymi smakami (ja od czasu do czasu pozwalam sobie na coś ostrego). Ten pasuje, bo smacznie przełamuje smaki gotowych tortilli. Miało być prosto, szybko
Zasmakuj Kuchnikruche ciasteczka z kremem z serków, karmelizowanymi truskawkami i letnimi owocami w towarzystwie prażonych migdałów oraz danie, które zachwyciło wiele osób: roladki z kurczaka z szynką oraz serkiem z wiśnią i żurawiną, duszone z warzywami a podane z sosem z suszonych owoców i cytrusów oraz nutką cynamonu. Wszystkie potrawy przygotowane przez uczestników były tak wspaniałe i oryginalne, że zachwytom
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakażdy plasterek (na brzegu) nakładamy 1 łyżeczkę serka z 1/2 pomidorka suszonego. Zawijamy.Wiążemy szczypiorkiem. 6. Na każdą roladkę dodajemy orzechy i trochę skórki z cytryny oraz listek bazylii. 7. Świetnie pasuje do naszego dania sos z pomidorów. Smacznego! Zapraszamy do komentowania i podrzucania propozycji na dalsze przepisy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegook.1,5h. Gotowe mięso wykładamy na półmisek, a z pozostałego tłuszczu możemy przygotować pyszny sosik. Osobiście rzadko robię sosy, ale taki sos wołowo-wieprzowy, to niezła gratka, ja "zaciągam" go skrobią maizena, lub mąką orkiszową. U mnie roladki były w towarzystwie naszej ulubionej, zasmażanej kapusty z boczkiem ... Pycha ;-) Smacznego
Smaczne Zdrowedania główne. DANIA Z KURCZAKA DANIA Z WIEPRZOWINY DANIA Z WOŁOWINY DANIA RYBNE DANIA Z MAKARONEM DANIA Z RYŻEM Roladki schabowe z serem Cheddar Panierowany kotlet schabowy z mozzarelląConchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym Post Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePyszne roladki ze schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych. Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka, biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku. Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie. Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy!Składniki:schab bez kości,cebulacienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany),ogórek kiszonybiała kiełbaska,łyżeczka musztardysól(...)cienko. Każdy plaster smarujemy musztardą, solimy, pieprzymy i nakładamy na niego: plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego, pasek białej kiełbaski i trochę pokrojonej w dużą kostkę cebulki.Zwijamy ściśle nadając kształt roladki, owiajamy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką.Obsmażamy z wszystkich stron na oleju. Po obsmażeniu podlewamy odrobiną bulionu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i próżymy ok 45 minut. Powstały sosik zaciągamy
Walijskie Pichcenieprzerwie miedzy robieniem przetworów znalazłam czas na zrobienie malej przekąski. Pysznie chrupiące roladki, które można podać na wiele sposobów. Znakomicie będą pasować do czystego, czerwonego barszczyku. Na zimno zaś zintegrują się z rożnymi sosami. W moim przypadku był to sos czosnkowy. Zapewniam Was, pycha! Składniki(...)godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny, ok 1 cm. Będzie wtedy lepiej skleić roladkę. Na mięsie układamy na przemian pasek sera żółtego, następnie w małym odstępie pasek papryki i kolejno pasek korniszona. Ja robiłam roladki długości
Kulinarne przemysleniaplasterki i podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oliwie. Dodać zwinięte roladki i smażyć, ciągle odwracając około 7 minut. Następnie podlać całość bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Potrawę zdjąć z ognia, podlać śmietaną i delikatnie zagotować. Odlać chochelkę sosu do szklanki, dodać mąkę- dokładnie wymieszać. Ponownie dodać do sosu, zagotować, ciągle mieszając (uważać
Tradycyjna Kuchniajajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu mięsnego 0,5 l sosu pomidorowego w kartonie lub tomatery do smaku sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra Dodatkowo: 1 duża główka białej kapusty 30 g masła Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę(...)jednolitą masę. Ewentualnie dosolić do smaku. Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety. Blachę wysmarować olejem na dnie ułożyć małe lub uszkodzone liście z kapusty i układać gołąbki. Przygotowanie sosu: Na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać bulion, tomaterę, dodać koncentrat pomidorowy zagotować i lekko zredukować. Sos doprawić przyprawami
Ala piecze i gotuje