Danie które zaserwowałam swojemu mężowi w 8 rocznicę ślubu. Są po prostu idealne! Pogoda sprzyjała na dania grillowe, i jedzenie na zewnątrz było wielkim wybawieniem.
Malinowe Pocałunkirukoli10-12 suszonych pomidorówkostka mozarelli (mała)ząbek czosnkuprzyprawa do kurczaka ( ja używam Prymat)olejPierś myjemy, oczyszczamy z kościi tłuszczu. Nacinamy w połowie, aby utworzyć dużą, pojemną kieszonkę. Pomidory, ser mozarella i rukolę kroimy na drobną kostkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy z łyżki oleju(...)naszego mięska. Odstawiamy na bok i faszerujemy obydwie piersi naszym kolorowym farszem! Zamykamy je, ściskamy i obwiązujemy nicią, aby nam się nie wysypywał farsz. Następnie dokładnie "malujemy" nasze roladki marynatą. Pozostało nam tylko smażenie.Smacznego
Kuchnia moimi oczamiciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy(...)mąki pszennej 125 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego jogurtu Na farsz: 1 opakowanie szpinaku Poltino 2 jajka 200 ml śmietany 30% 50 g sera feta 5 plastrów pieczonej dyni Hokkaido 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera
Kulinarne przygody Gatityktórą z łatwością przyrządzisz w dosłownie kilka chwil. Prosty przepis na marynowaną w oliwie mozzarellę, z dodatkiem czosnku, ostrej papryczki i rukoli, mozzarella doprawiona solą morską. Marynowany ser mozzarella smakuje wspaniale i nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką mozzarellę przygotować samodzielnie w domu. Można wówczas doprawić ją na sto różnych sposobów, dodając np. suszone pomidory, kapary(...)kolei zwolennicy potraw mięsnych nie przejdą obojętnie obok roladek z piersi indyka lub kurczaka nadziewanych marynowaną mozzarellą i suszonymi pomidorami. Nie wspomnę już o kanapkach czy bajglach z dodatkiem mozzarelli marynowanej - pyszności :) Sprawdź zatem mój przepis na domową, marynowaną mozzarellę. Mozzarella marynowana, prosty przepis. Do przygotowania marynowanej mozzarelli potrzebujemy następujących składników: ser mozzarella czosnek (wg. uznania) garść rukoli ostra, tajska
Moja Książka Kucharskacoś z niego szykuję. Dzisiaj roladki mięsne z kurczaka przygotowałam i w okrągłej formie poukładałam. Po upieczeniu wszystkie się połączyły i fajne ciasto utworzyły. W środku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące. Polecam :) Składniki: farsz: 400 g filetu z kurczaka (1 duża pierś), 100 g pasty z suszonych pomidorów z oliwkami, 100 g sera camembert z pieprzem, sól(...)ciasta francuskiego (375 g), 1 jajko. Przygotowanie: Farsz: Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno ser, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Całość bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy. Ciasto rozwijamy i na całą powierzchnię nakładamy farsz. Za pomocą noża do pizzy przekrawamy
Moniki SmakołykiRavioli z serem kozim w sosie kremowo cytrynowym przygotowałam, gdzie dodatkowo do farszu papryczkę chili, trzy rodzaje pieprzu i kapary dodałam. Przyznam się szczerze, ze przepis ten już dawno napisałam, ale wśród innych gdzieś go zapodziałam. Pamiętam, że ravioli wyszło orzeźwiające, delikatne, ale ostrością zaskakujące. Składniki: ciasto: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko(...)roladki koziej naturalnej, szczypta pieprzu kolorowego, szczypta pieprzu cytrynowego, szczypta pieprzu białego, ¼ posiekanej drobno papryczki chili, 1 łyżeczka drobno posiekanych kapary, sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę, skórka otarta z ¼ cytryny, sok z jednej cytryny, 1 łyżeczka listków świeżego tymianku, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 40 g startego sera żółtego
Moniki Smakołykiroztopić masło. Wlać masę jajeczną, chwilę smażyć aż lekko się zetnie po czym posypać serem, ułożyć plastry szynki i dodać kilka kleksów dżemu chilli. Gdy omlet zacznie się ścinać należy zacząć go zwijać, najpierw boki zawinąć nieco do środka, a następnie zwijać go w roladkę. Chwilę jeszcze smażyć, aż lekko się przyrumieni po czym podawać na zgilowanej kromce ulubionego pieczywa
Codzienne GotowanieZachciało mi się roladek ze schabu, bo ile można jeść tradycyjnego schabowego, ale że nie miałam za dużo pieczarek powstało takie oto nadzienie. Składniki: 3 plastry schabu 2 jajka 2 pieczarki 5 dag sera żółtego jajko i bułka tarta do panierowania sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo i przekroić każde na 6 części. Pieczarki zetrzeć
Na Ciasteczkowych Papierachrozbijamy, kładziemy na foli spożywczej, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką słodką. Układamy na nich ser, pieczarki z porami i zawijamy w folii, wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwijamy z foli. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego sezamu, tak by zrobiła się z tego papka. Roladki obtaczamy w bułce, następnie w sezamie z jajkiem i znów w bułce. Mięso podsmażamy
BaRepasChrupiące roladki kryją w sobie pełne smaku nadzienie. Ciasto filo (phyllo) w języku greckim oznacza “liść”. Przypomina ciasto francuskie, ale jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu rozdziela się na listki. Świetnie nadaje się do zapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo(...)smażymy, a następnie mieszamy ze szpinakiem. Roztapiamy masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi ciasta zawijamy i rolujemy. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Dip do roladek: Jogurt doprawiamy solą, pieprzem i sokiem
Smakowity Blog Kulinarnywiele sposobów - smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło po zgrillowaniu. Roladki z tortilli - pięknie wyglądają, jeszcze lepiej smakują. Polecam przepis na domowe wrapy z tortilli, korzystajcie z niego i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : 1 opakowanie placków tortilli 1 opakowanie sera feta 1 papryka, pokrojona w kostkę 1 ogórek sałatkowy, pokrojony w kostkę (bez miąższu nasiennego
Moja Książka Kucharskapiekarnika SKŁADNIKI 4 filety z kurczaka, marynata staropolska , 150 g sera feta, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego WYKONANIE Filety cienko rozbijamy, z obu stron posypujemy marynatą. Jogurt rozrabiamy z fetą, mieszamy z czosnkiem. Nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 25 minut
słodki bratekdowolnie modyfikować, w zależności od tego, jaki składnik chcemy do nich dodać :) Moje roladki zrobiłam w dwóch wersjach smakowych, częściowo z pieczarkami, a częściowo z pieczarkami i szynką. Oczywiście jeśli ktoś chce może dodać samą szynkę :) Wybierzcie najlepszą opcję smakową dla siebie :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150g sera topionego 3 jajka (ugotowane na twardo) 100g masła ok. 200g pieczarek
Smakowy Rajteż zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :) Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni
vegetaniePain perdu roulé to tosty francuskie w formie roladek. Idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub deser . Pycha! Chleb tostowy należy najpierw rozwałkować, żeby łatwo się
Oryginalny smak