urodzie i tych typowo babskich rzeczach. Wspólnie przygotowałyśmy przeróżne smakołyki! Było ciasto czekoladowe z wiśniami na gorąco, bruschetty z pomidorami, roladki z tortilli z piersią z kaczki, śledziowe koreczki mini kanapeczki z szynką parmeńską i serami. Nie zabrakło też mojego popisowego deseru czekoladowego! Ciasto czekoladowe: http://ostra-na-slodko.pl/2014/04/08/ciasto-czekoladowe-najlepsze-mokre-puszyste-latwe/ Wszystko smakowało wybornie i genialnie komponowało się z Saską , która(...)nutą rumu to idealny dodatek do czekoladowego ciasta! ( może być nawet świetnym pomysłem do nasączenia czekoladowych blatów przy robieniu tortu szwarcwaldzkiego! ). Saska Dzika Róża – wg. nas najlepsza z roladkami z tortilli z piersią kaczki Saska Czarny Bez – super do serowych kanapeczek, a Saska Śliwka Węgierka – idealna do musu czekoladowego! Mistrzowskie połączenia, które sprawiły , że ciężko nam było
Ostra na Słodkomożna przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się gryzie", ale potem spróbował i uznał, że chyba się mylił :) ogólnie w roladkach tłuszcz jest (z pomidorów, fety, schabu), ale dzięki ich pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona. To jest taka nieco odchudzona wersja obiadowa :) Z powodzeniem(...)kroimy w paski (około 1cm szerokości). Ser feta kroimy w kostkę około 1x1cm. Na każdy plaster schabu nakładamy pasek papryki, obok słupek sera feta i suszone pomidory (1-2 sztuki w zależności od wielkości kawałka). Zwijamy ścisło roladkę i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią. Roladki układamy w naczyniu do zapiekania, oprószamy lekko solą (szczyptą, bo wcześniej schab był solony
Kolorowy Przepisownikbłonek. Mozzarellę i suszone pomidory pokrój w słupki. Podudzia delikatnie rozbij i posyp pieprzem. Na środek włóż po 2 słupki sera i kilka kawałków pomidorów. Zwiń do środka, a następnie owiń 2 plasterkami boczku. Możesz je dodatkowo pospinać wykałaczkami. Roladki przyrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła. Ułóż je następnie na sosie pomidorowym i połóż kilka
Food SquareSchab z chrzanem i delikatną nutą pomidorową okazał się strzałem w 10;) Roladki są bardzo miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Idealnie spiszą się podczas ważnych domowych uroczystości, gdy nie możemy całego czasu spędzać w kuchni. Można je przygotować wcześniej a później przygrzać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (nie stracą na swoim smaku ani wyglądzie). Polecam bardzo;) Ciekawe(...)odłożyć na 20 min do lodówki. W między czasie przygotować farsz. Chrzan, ser, śmietankę i koncentrat wymieszać z jajkiem, doprawić wegetą do smaku. Na środek mięsa nałożyć po 2 łyżki farszu, dość ciasno zrolować i spiąć wykałaczkami (można do tego celu użyć także specjalnych klamerek do roladek). W miseczce rozbełtać 2 jajka a do drugiej miseczki nasypać bułki tartej. Każdą
Krakowskie smaki AniPyszne roladki, nadziewane szynką serrano. Mogą być z wieprzowiny, mogą z wołowiny. W przepisach pojawia się polędwica wołowa, polędwiczki wieprzowe, schab wieprzowy, albo szynka. Podawane jako danie główne, albo jako przekąska. Czasem mięso jest marynowane w soku z cytryny, czosnku i natce pietruszki, czasem tylko solone i pieprzone. Czasem dodawany jest do środka żółty ser, częściej nie… Zależy(...)środka cały płat mięsa. Jeżeli mamy szynke pokrojona w „słupki” – poukładać wzdłuż dłuższego boku kawałka mięsa. Jeżeli dodajemy ser – analogicznie, albo plastry po całości, albo słupki wzdłuż dłuższego boku. Ciasno zwinąć w rulon. Każdą roladkę zamoczyć w roztrzepanym jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej*. Smażyć na złoto na głębokim oleju. Raczej dłużej, w niższej temperaturze
stajnia gołębie od kuchnipokrojoną cebulą Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pokroić na szerokość około 3-4 cm. Moje roladki piekłam w prodiżu do zupełnego zrumienienia ciasta.W piekarniku piec w temp. 220 stopni C. Nie należy roladek
Proste Potrawyjeszcze zrobić szybką surówkę np. TAKĄ . Mam nadzieję, że przekonałem Was do roladek, zwłaszcza tych ze szparagami. Ale spójrzmy prawdzie w oczy, do środka możecie dać co Wam się żywnie podoba. Może to być ser, wędlina czy inne warzywo pokrojone w słupki. Nie zapomnijcie jednak o sosie
kuron.com.plprzypomina mi klimaty błogiego lenistwa w Grecji i typowo greckie smaki takie jak ser feta, mięta, cytryna… Grillowanego bakłażana podaję z sosem jogurtowym , który fantastycznie pasuje do roladek! Roladki polecam jako przystawkę przed daniem głównym lub z dodatkiem sałatki jako danie obiadowe. Grillowane bakłażany będą super na wieczornego grilla przy lampce białego wina w miłym towarzystwie najbliższych i przyjaciół(...)pęczek mięty 1 średnia cytryna sok z niej czarny pieprz Instructions Bakłażana pokroić na cienkie plastry, wzdłuż, posolić plastry bakłażana i odłożyć na kilka minut. Do miski rozkruszyć ser i wymieszać z chilli, dodajcie jej tyle żeby Wam smakowało! Następnie dodać sok z cytryny, sól i drobno posiekaną miętę, wszystko dobrze wymieszać. Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą
SprawdzonaKuchnia.plkiedyś piekłam bułeczki z dodatkiem takiej cebulki, pyszne były i w tych roladkach pizzowych też świetnie smakowała. 3 szkl mąki 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich 200 ml wody 5 dag drożdży 2-3 łyżki prażonej cebulki kiełbasa ser żółty [ u mnie 2 rodzaje] Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek
Moje domowe kucharzenieFrancuskie roladki z pizzy to bardzo prosty pomysł na szybką i pyszną przekąskę. Niby mają typowe nadzienie pizzy, ale jednak wyglądają zupełnie inaczej i ciekawiej Polecam te ślimaki pizzowe na świąteczne ucztowanie albo na szybką i niezbyt skomplikowaną przekąskę dla niespodziewanych gości! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Sos: przecier(...)pieczarkę, oliwki i bazylię, posypujemy startym serem. Ciasno zawijamy ciasto wzdłuż długiego boku i kroimy na około 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonowa matą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut albo do momentu aż ślimaki pizzowe będą złociście zarumienione. Smacznego! Artykuł Francuskie roladki z pizzy – ślimaki pizzowe pochodzi
Lamarida.plCiasteczka z malinami i serem. Jaki macie patent na słodkie zachcianki lub niespodziewanych gości, którzy wpadają na kawę ? Ja ma zawsze w lodówce ciasto francuskie i mrożone owoce. mam też zawsze domowej roboty serek jogurtowy. Te dwie rzeczy pozwalają mi w ciągu 30 minut przygotować ciastka francuskie z owocami. Ciasto francuskie idealnie sprawdza się też do przygotowania wytrawnych przekąsek. Ponieważ(...)cukrem pudrem to jest idealny dodatek do kawy. Co potrzebujemy na ciasteczka z malinami i serem? Składniki na ok. 14 ciastek: 1 blat ciasta francuskiego mrożone maliny 1-2 łyżki cukru kilka łyżek serka np. z jogurtu lub gotowego kanapkowego Jak zrobić roladki z ciasta francuskiego? Ciasto francuskie smarujemy serkiem na całej powierzchni, posypujemy cukrem, rozsypujemy na serku mrożone maliny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam do mojej mazurskiej kuchni. W niej zawsze smacznie, syto i kolorowo! Roladki z farszem z jajek i szynki uświetnią każdą domową uroczystość czy niedzielny obiad! 1 kg schabu wieprzowego Sól, Pieprz Farsz: 3 jajka Pęczek koperku 30 dag szynki konserwowej 10 dag sera Sól Pieprz 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Schab kroimy w plastry(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy bardzo drobno. Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy, doprawiamy. Schab układamy na desce, nakładamy farsz, zwijamy w roladkę. Każdą panierujemy w jaku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniePyszna propozycja na nietypowe śniadanie. Rollsy z chleba tostowego z serem żółtym i wędliną. Może i nie jest to najzdrowsze śniadanie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić, np. w niedzielę. Nie wymagają dużo pracy i czasu, pół godzinki i śniadanie gotowe. Dodam, że takie rollsy sprawdzą się również jako przekąska, np. na jakiejś imprezie. Zróbcie koniecznie i dajcie(...)kromek chleba tostowego jasnego 12 plasterków sera żółtego 12 plasterków ulubionej wędliny ketchup według uznania 3 jajka oregano suszone według uznania bazylia suszona według uznania Wykonanie pysznego śniadania: 1. Chleb tostowy wałkujemy, smarujemy ketchupem, układamy plasterki wędliny i sera i zawijamy w ruloniki. 2. Jajka roztrzepujemy z przyprawami, zanurzamy w nich roladki i od razu układamy na rozgrzanym grillu
Izabelawkuchnipapryka – opcjonalnie: 8 plastrów wędliny Z kromek chleba odcinamy skórkę i rozwałkujemy wałkiem na cienkie kromki. Na każdą kromkę układamy plastry sera kremowego Hochland, na to układamy po ćwiartce ogórka lub/i papryki. Zwijamy w roladkę i owijamy boczkiem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu do zarumienienia boczku. Smacznego! Artykuł Roladki z chleba tostowego pochodzi
CookYourselfCiasto francuskie może być wykorzystane na tysiąc sposobów. Możemy je wykorzystać do przygotowania słodkich ciasteczek z marmoladą lub słonych przekąsek z serem lub szpinakiem . Dzisiaj z kolei ciasto w połączeniu z daniem głównym czyli roladki z kurczaka w cieście. Mięso nadziane jest orzechami, natką pietruszki i parmezanem, całość otoczona chrupiącym i delikatnym ciastem francuskim. Do tego w zupełności wystarczy surówka
Smak mojej kuchni