Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wielu przepisach na pyszne ciasta i desery możemy spotkać się z pozycją: „ jaja w temperaturze pokojowej”. Kiedy tak naprawdę musimy tego przestrzegać, a kiedy możemy pozwolić sobie na użycie zimnych jaj do przygotowania wypieków? Po krótce odpowiem Wam na pytanie, czy jajka muszą być w temperaturze pokojowej. W moim codziennym pieczeniu, takich zwykłych, niewymagających ciast bardzo często używam jaj prosto(...)jest to takie ważne. Najbardziej istotne jest to w przypadku pieczenia biszkoptów . Szczególnie tych bez proszku do pieczenia, gdzie odpowiedzialność za wyrośnięty biszkopt biorą na siebie dobrze ubite białka. Serniki , które potrafią strasznie opaść – również „lubią ciepłe jajka”. Jaj w temperaturze pokojowej zawsze używam do ciasta drożdżowego, które uwielbiam i piękę kilka razy w miesiącu. Natomiast do przyrządzenia
Rusty ForkPyszny serniczek, cały pomysł na wykonanie i dekorację podsunęła mi moja synowa Sylwunia. Dziękuje. Wykonanie ciasta – w wersji dietetycznej można dodać mniej cukru. Trzy jajka i dwa żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt grecki, olej, mąkę ziemniaczaną, ziarenka i miąższ z naturalnej laski wanilii, esencję waniliową i dokładnie wymieszać za pomocą miksera na jednolitą masę. Dwa białka(...)piekarnik ostygnie. Wykonanie polewy – czekoladę i z odrobiną śmietany roztopić na garnuszku z parującą wodą. Wymieszać i zdjąć z pary jak już czekolada się całkowicie rozpuści. Polać czekoladą zimny sernik. Na górę rozłożyć truskawki, lekko je przydusić. Posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kuchnia Pokoleńv\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false 21 false false
fitolarun.blogspot.comchyba każda dziewczyna kiedyś marzyła o mieszkaniu na paryskim poddaszu; a Barceloną, bo wydaje mi się tajemnicza i urzekająca. 2. Twoja popisowa potrawa to...? Tak ja napisałam wyżej - sernik. Zdecydowanie. 3. Dlaczego zaczęłaś gotować i interesować się kuchnią i kulinariami? Bo się nudziłam. Nie mając pracy przez kilka chwil, nie wiedziałam, co ze sobą robić. A że jeść trzeba(...)prawdziwą rozkoszą inwestuję w książki, nie tylko kucharskie. 6. Ulubiony produkt spożywczy. Dlaczego akurat ten? Hmm... Bo ja wiem? Chyba czekolada - bo sama w sobie jest pyszna, a i wszystko, co czekoladowe, zazwyczaj powala smakiem. 7. Potrawa, której nienawidziłeś w dzieciństwie, to...? Nienawidziłam to być może zbyt mocne słowo, ale naprawdę nie lubiłam galatu. Do dzisiaj nie jestem jego największą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoknem. Mój samochodzik po pierwszym jego przeglądzie jest w idealnym stanie, mój mężczyzna dostał pracę, jedynie moja mamusia się rozchorowała. Życzcie jej zdrówka! Na dziś, proponuję Wam mój ulubiony sernik - twarogowiec. Jego delikatność i wyrazisty posmak cytrynowy sprawia, że kubki smakowe dostają szału i krzyczą: "chcemy jeszcze!". Również przewaga twarogu w składzie wpływa bardzo korzystnie na odczucia i walory(...)pieczemy 1,5h. Taki sposób pieczenia zapobiega rośnięciu masy i sprawia, że twarogowiec jest puszysty i równy. Dodatkowo możemy przyszykować krem na wierzch, aczkolwiek i bez niego ciasto będzie pyszne. Składniki na krem: - 3 łyżki kremu kokosowego (stała część mleczka kokosowego - najlepiej dzień wcześniej wstawić je do lodówki) - 1 łyżka mascarpone - 3 łyżki soku z cytryny - 10 listków mięty
Be Fit Be StrongU Karoliny w Sto kolorów kuchni trwa akcja brzoskwiniowo-morelowa i nie byłabym sobą gdybym się do niej nie przyłączyła. Los splatał mi figla i nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikWitajcie, ciasta bez pieczenia mają tę zaletę, że robi się je szybko i nie trzeba zbyt długo czekać aby je zjeść (nie mam na myśli tutaj serników itp. ciast, które przed podaniem trzeba dobrze schłodzić). Dzisiejsza propozycja to deser w formie ciasta o smaku orzechowo - kokosowym. Jest prosty i szybki w przyrządzeniu. Do jego przygotowania użyłam foremki tzw. "keksówki(...)przygotowaną masę przekładamy na spód. Pozostawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy nią nasze ciasto. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Połączenie orzechów i kokosa smakuje bardzo pysznie! Taki deser nadaje się na podwieczorek jak i na drugie śniadanie. Smacznego
Health-Fit-Lifedodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki . Z labneh odcedzanego przez 1-2 dni można przygotować sernik. Z labneh odcedzanego przez 3 dni możesz utoczyć kulki i zamarynować je w oliwie z przyprawami (przepis poniżej). To moje ulubione zastosowanie labneh - dzięki przyprawom uzyskuje on bardziej wyrazisty smak(...)które następnie upieczesz w piekarniku jako baza sosu do makaronu (szczególnie, gdy w słoiczku znajdowały się ząbki czosnku) oliwą możesz polać kromki pieczywa i podpiec je w piekarniku - powstaną pyszne grzanki czy baza do bruschetty Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku Potrzebujesz: 2 duże opakowania (łączenie 800 g ) jogurtu typu greckiego o dobrym składzie (tylko mleko
Chilli Czosnek i OliwaShare Pinterest Print Zapraszam na bardzo łatwe do przygotowania ciasto dyniowo – pomarańczowe z kawałkami czekolady . Po prostu PYCHA! Ciasto jest wilgotne, puszyste i pachnące pomarańczą
Oryginalny smakzajęczy/ tiul z ciabatty. Danie główne mięsne Kurczak na danie główne w restauracji specjalizującej się w stekach... czy to nie brzmi jak faux pas ? Być może, ale z pewnością pyszne! Zdecydowanie to był jeden z lepszych kurczaków, jakie jadłem. Delikatny, nieprzesuszony i ze skórką upieczoną w punkt. Danie podane było z doskonałymi kluseczkami z wędzonym twarogiem, domowymi kiszonkami(...)białej kaszy gryczanej i buraka / piasek z pumpernikla / puree z dyni i antonówki / smażony karczoch. Deser I moja ulubiona część każdej wizyty w restauracji — deser. Maślany sernik podany z powidłami śliwkowymi był zdecydowanie kropką nad „i". Kremowy z wyczuwalnym smakiem masła i nie za słodki; taki w sam raz. Podczas degustacji został on podany z owocami zamiast
Food SquarePrzepis na twaróg urodził się w mojej głowie na myśl o kanapkach z twarożkiem, posmarowanych powidłem śliwkowym lub z pomidorkiem i szczypiorkiem. Pyszne. Zaraz potem moje myśli zaczęły galopować. Zastanawiałem się co bym mógł z takiego serka zrobić, gdyby był wegański, jak by wyglądał… Jedynym warunkiem, w tym przypadku, było użycie wyłącznie produktów łatwo dostępnych, bo jednak nie każdy(...)warstw pieluchy tetrowej. Przy jednej ser będzie bardziej zbity, a przy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Bardzo ważne jest odstawienie serka na 24-36 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej 21-25 stopni
BlendmanWegański twaróg Przepis na twaróg urodził się w mojej głowie na myśl o kanapkach z twarożkiem, posmarowanych powidłem śliwkowym lub z pomidorkiem i szczypiorkiem. Pyszne. Zaraz potem moje myśli zaczęły galopować. Zastanawiałem się co bym mógł z takiego serka zrobić, gdyby był wegański, jak by wyglądał… Jedynym warunkiem, w tym przypadku, było użycie wyłącznie produktów łatwo dostępnych, bo jednak(...)warstw pieluchy tetrowej. Przy jednej ser będzie bardziej zbity, a przy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Składniki: Orzechy nerkowca – 260g Płatki drożdżowe – 1 łyżka Ocet jabłkowy – 2 łyżki
Blendmanpowtarza, że najsmaczniejsze dania wychodzą mi wtedy, gdy improwizuję. Mamy ochotę na coś szczególnego, chcę zużyć lodówkowe zapasy, albo otrzymuję prośbę od mojej drugiej połówki - Kochanie, zrobisz mi coś pysznego? Jeżeli potrawa była udana, po jej przygotowaniu spisuję przepis w moim zeszycie. Mam dobrą pamięć do składników i proporcji, nie muszę więc zapisywać ich na bieżąco. Ale za tydzień(...)zastanawiacie się, czemu nie mam ich więcej? Ponieważ moja Mama też ma swój zeszyt - naznaczony zębem czasu kajet z wypadającymi karteczkami i najcenniejszymi przepisami rodzinnymi - na najpyszniejszy na świecie sernik, najlepszą szarlotkę, pracochłonny tort "Kasate Pycha" oraz blok czekoladowy, którym zajadaliśmy się jako dzieci. Są w nim przepisy mojej babci i innych członków rodziny. Wszystkie te receptury mają
Chilli Czosnek i OliwaUwierzcie lub nie, ale kiedyś nie przepadałam za sernikami...istniała dla mnie tylko szarlotka. Te czasy jednak nieodwracalnie odeszły w niepamięć :) Serniki uwielbiam, a te mini jego wersje bardzo lubię. Z pewnością to nie będzie jedyny mój na ich temat wpis. Dzisiaj propozycja delikatna, bez owoców i słodkich dodatków. Skupmy się na kokosie :) Składniki: 350 g twarogu (użyłam(...)dokładnie. Dodać kokos i powtórzyć czynność. W tym momencie nałożyć serową masę na podpieczone spody (ok 1-1,5 łyżki). Piec przez około pół godziny w 120stopniach (włączyć termoobieg). Pyszne z dżemami po ostudzeniu. Smacznego
ChilliJemyciasto, deser? W każdym razie "to coś" jest przeeepyszne zaraz po upieczeniu oraz po schłodzeniu w lodówce. Konsystencja deseru początkowo (po upieczeniu, ostudzonego) - przypomina miękki, puszysty i wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto(...)piekarniku) 35-40 minut w 180 stopniach. (Patyczek powinien być suchy, a brzegi lekko zapieczone.) Kroić dopiero po ostudzeniu. Deser przechowywany w lodówce - zmienia konsystencję, ale jest tak samo pyszny jak przechowywany w temperaturze pokojowej
Di gotujetradycja ta dotarła. Wcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero po założeniu bloga przyjrzałam się tematowi uważniej.Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna.Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom rzecz(...)podejściu byłam bardzo nerwowa. Przy drugim również - mimo pewnego (minimalnego, powiedzmy sobie szczerze) doświadczenia nie potrafiłam przestać myśleć o tym, czy wszystko się nie rozpadnie... Nie rozpadło. Wyszło pysznie, dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam.Przejrzałam mnóstwo przepisów, aż w końcu zrobiłam po swojemu. Moja pascha ma mniej masła, za to zawiera białą czekoladę, która przyczyniła się do właściwej konsystencji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżadnym innym;)). Nawet niepozorne małe uliczki, skrywają w sobie wiele małych knajpek, kawiarni czy tapas barów. Nie wspominając już o centralnych punktach miasta, gdzie na pewno każdy znajdzie coś pysznego i zgodnego z jego smakiem. Ruzafa od słodkiej strony Jednak ja, z racji swoich zainteresowań, dużą uwagę poświęciłam na odkrywanie słodkiej kulinarnej mapy Valencii. Dlatego też, jeśli również lubicie desery(...)czego chce się spróbować. Rozmach i przepych są więc właściwymi słowami opisującymi tę wyjątkową kawiarnię. Polecam wybrać się tam ze znajomymi i skosztować kilku rzeczy (ja w szczególności polecam sernik dulce de leche oraz tartę z jabłkami i kruszonką – tarta con manzana). Można również zabrać ciacho na wynos. Oprócz wypieków zjecie tutaj również śniadanie – do wyboru jest
Gotuj po hiszpańskubyła upalna sobota. Wstałam skoro świt, upiekłam sernik , wyszykowałam się i pobiegłam do autobusu. Nie piłam kawy i wiedziałam co robię! O 11ej w Akademii Kulinarnej Whirlpoola zaczęły się warsztaty o kawowej tematyce. Szef Akademii Marco Ghia opowiadał nam o kawach i o tym co kawa znaczy dla Włocha a następnie przekazał pałeczkę specjalistom z firmy ILLY(...)mała fotorelację z warsztatów śniadaniowych a Akademii Kulinarnej Whirlpool bardzo dziękuję za zaproszenie i przemiłą atmosferę wydarzenia :) Szef Marco Ghia i Pan Korneliusz z firmy ILLY puszka z pyszną zawartością jedna z metod parzenia kawy czyli parzenie próżniowe, zasada działania urządzenia podobna do tradycyjnej kawiarki ekspresy przelewowe, to z nich otrzymujemy kawę o największej zawartości kofeiny kawa już bulgocze... metoda
Dzieje kuchennej Wiewióry