Share Pinterest Print Zapraszam na bardzo łatwe do przygotowania ciasto dyniowo – pomarańczowe z kawałkami czekolady . Po prostu PYCHA! Ciasto jest wilgotne, puszyste i pachnące pomarańczą
Oryginalny smakzajęczy/ tiul z ciabatty. Danie główne mięsne Kurczak na danie główne w restauracji specjalizującej się w stekach... czy to nie brzmi jak faux pas ? Być może, ale z pewnością pyszne! Zdecydowanie to był jeden z lepszych kurczaków, jakie jadłem. Delikatny, nieprzesuszony i ze skórką upieczoną w punkt. Danie podane było z doskonałymi kluseczkami z wędzonym twarogiem, domowymi kiszonkami(...)białej kaszy gryczanej i buraka / piasek z pumpernikla / puree z dyni i antonówki / smażony karczoch. Deser I moja ulubiona część każdej wizyty w restauracji — deser. Maślany sernik podany z powidłami śliwkowymi był zdecydowanie kropką nad „i". Kremowy z wyczuwalnym smakiem masła i nie za słodki; taki w sam raz. Podczas degustacji został on podany z owocami zamiast
Food Squarewydawać Pieniążki na kupną skórkę skoro możemy zrobić ją sami i do tego jeszcze zjeść pyszne owoce.Skórka w słoiczku zamknięta może stać w lodówce i rok, jest pyszna i zawsze pod ręką jak się jej potrzebuje. 20 dag.skórki pomarańczowej 1 szkl.cukru woda ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Skórkę kroimy w kostkę lub paski(ja pokroiłam i w paski i w kostkę).Zalewamy wodą(...)papierem do pieczenia.Włączamy termoobieg na 90st.i suszymy ok 5 min.Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Wkładamy do słoiczka i zakręcamy .Trzymamy w lodowce.Używamy do ciast ,serników czy do przystrajania
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepis na twaróg urodził się w mojej głowie na myśl o kanapkach z twarożkiem, posmarowanych powidłem śliwkowym lub z pomidorkiem i szczypiorkiem. Pyszne. Zaraz potem moje myśli zaczęły galopować. Zastanawiałem się co bym mógł z takiego serka zrobić, gdyby był wegański, jak by wyglądał… Jedynym warunkiem, w tym przypadku, było użycie wyłącznie produktów łatwo dostępnych, bo jednak nie każdy(...)warstw pieluchy tetrowej. Przy jednej ser będzie bardziej zbity, a przy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Bardzo ważne jest odstawienie serka na 24-36 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej 21-25 stopni
BlendmanWegański twaróg Przepis na twaróg urodził się w mojej głowie na myśl o kanapkach z twarożkiem, posmarowanych powidłem śliwkowym lub z pomidorkiem i szczypiorkiem. Pyszne. Zaraz potem moje myśli zaczęły galopować. Zastanawiałem się co bym mógł z takiego serka zrobić, gdyby był wegański, jak by wyglądał… Jedynym warunkiem, w tym przypadku, było użycie wyłącznie produktów łatwo dostępnych, bo jednak(...)warstw pieluchy tetrowej. Przy jednej ser będzie bardziej zbity, a przy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Składniki: Orzechy nerkowca – 260g Płatki drożdżowe – 1 łyżka Ocet jabłkowy – 2 łyżki
Blendmanpowtarza, że najsmaczniejsze dania wychodzą mi wtedy, gdy improwizuję. Mamy ochotę na coś szczególnego, chcę zużyć lodówkowe zapasy, albo otrzymuję prośbę od mojej drugiej połówki - Kochanie, zrobisz mi coś pysznego? Jeżeli potrawa była udana, po jej przygotowaniu spisuję przepis w moim zeszycie. Mam dobrą pamięć do składników i proporcji, nie muszę więc zapisywać ich na bieżąco. Ale za tydzień(...)zastanawiacie się, czemu nie mam ich więcej? Ponieważ moja Mama też ma swój zeszyt - naznaczony zębem czasu kajet z wypadającymi karteczkami i najcenniejszymi przepisami rodzinnymi - na najpyszniejszy na świecie sernik, najlepszą szarlotkę, pracochłonny tort "Kasate Pycha" oraz blok czekoladowy, którym zajadaliśmy się jako dzieci. Są w nim przepisy mojej babci i innych członków rodziny. Wszystkie te receptury mają
Chilli Czosnek i OliwaUwierzcie lub nie, ale kiedyś nie przepadałam za sernikami...istniała dla mnie tylko szarlotka. Te czasy jednak nieodwracalnie odeszły w niepamięć :) Serniki uwielbiam, a te mini jego wersje bardzo lubię. Z pewnością to nie będzie jedyny mój na ich temat wpis. Dzisiaj propozycja delikatna, bez owoców i słodkich dodatków. Skupmy się na kokosie :) Składniki: 350 g twarogu (użyłam(...)dokładnie. Dodać kokos i powtórzyć czynność. W tym momencie nałożyć serową masę na podpieczone spody (ok 1-1,5 łyżki). Piec przez około pół godziny w 120stopniach (włączyć termoobieg). Pyszne z dżemami po ostudzeniu. Smacznego
ChilliJemyciasto, deser? W każdym razie "to coś" jest przeeepyszne zaraz po upieczeniu oraz po schłodzeniu w lodówce. Konsystencja deseru początkowo (po upieczeniu, ostudzonego) - przypomina miękki, puszysty i wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto(...)piekarniku) 35-40 minut w 180 stopniach. (Patyczek powinien być suchy, a brzegi lekko zapieczone.) Kroić dopiero po ostudzeniu. Deser przechowywany w lodówce - zmienia konsystencję, ale jest tak samo pyszny jak przechowywany w temperaturze pokojowej
Di gotujetradycja ta dotarła. Wcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero po założeniu bloga przyjrzałam się tematowi uważniej.Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna.Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom rzecz(...)podejściu byłam bardzo nerwowa. Przy drugim również - mimo pewnego (minimalnego, powiedzmy sobie szczerze) doświadczenia nie potrafiłam przestać myśleć o tym, czy wszystko się nie rozpadnie... Nie rozpadło. Wyszło pysznie, dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam.Przejrzałam mnóstwo przepisów, aż w końcu zrobiłam po swojemu. Moja pascha ma mniej masła, za to zawiera białą czekoladę, która przyczyniła się do właściwej konsystencji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżadnym innym;)). Nawet niepozorne małe uliczki, skrywają w sobie wiele małych knajpek, kawiarni czy tapas barów. Nie wspominając już o centralnych punktach miasta, gdzie na pewno każdy znajdzie coś pysznego i zgodnego z jego smakiem. Ruzafa od słodkiej strony Jednak ja, z racji swoich zainteresowań, dużą uwagę poświęciłam na odkrywanie słodkiej kulinarnej mapy Valencii. Dlatego też, jeśli również lubicie desery(...)czego chce się spróbować. Rozmach i przepych są więc właściwymi słowami opisującymi tę wyjątkową kawiarnię. Polecam wybrać się tam ze znajomymi i skosztować kilku rzeczy (ja w szczególności polecam sernik dulce de leche oraz tartę z jabłkami i kruszonką – tarta con manzana). Można również zabrać ciacho na wynos. Oprócz wypieków zjecie tutaj również śniadanie – do wyboru jest
Gotuj po hiszpańskubyła upalna sobota. Wstałam skoro świt, upiekłam sernik , wyszykowałam się i pobiegłam do autobusu. Nie piłam kawy i wiedziałam co robię! O 11ej w Akademii Kulinarnej Whirlpoola zaczęły się warsztaty o kawowej tematyce. Szef Akademii Marco Ghia opowiadał nam o kawach i o tym co kawa znaczy dla Włocha a następnie przekazał pałeczkę specjalistom z firmy ILLY(...)mała fotorelację z warsztatów śniadaniowych a Akademii Kulinarnej Whirlpool bardzo dziękuję za zaproszenie i przemiłą atmosferę wydarzenia :) Szef Marco Ghia i Pan Korneliusz z firmy ILLY puszka z pyszną zawartością jedna z metod parzenia kawy czyli parzenie próżniowe, zasada działania urządzenia podobna do tradycyjnej kawiarki ekspresy przelewowe, to z nich otrzymujemy kawę o największej zawartości kofeiny kawa już bulgocze... metoda
Dzieje kuchennej WiewióryIdealny na upały, nie za słodki i sycący. Pełnowartościowy i fit deser. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Dzień bez deseru jest dniem straconym jak to
Zdrowie i pysznie na talerzumojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na
moj przepis naCiasto Jabłkowe z Kremem Serowym – Uwielbiam jesień i dzisiaj kolejne, pyszne ciasto z jabłkami, które idealnie pasuje na tą porę roku. A jaka jest Wasza ulubiona pora roku? Ciasto jest bardzo wilgotne, bogate, pachnie cudownie, jest z dużą ilością jabłek. Krem jest serowy z syropem klonowym. Przepis jest bardzo ciekawy, pochodzi z książki „Słodko” Yotam Ottolenghi, ale troszkę go zmodyfikowałam(...)otartej skórki z cytryny Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 100g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 85g syropu klonowego 220g twarogu śmietankowego (może być gotowy ser na sernik) cynamon do posypania Ciasto: 1. Rodzynki przełożyć do rondelka i zalać 200ml wody. Postawić na małym ogniu i gotować, aż rodzynki wchłoną wodę ( patrz FILM ), od czasu do czasu
Mała CukierenkaSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 800 ml jogurt wiśniowy gęsty, 2 opakowania budyń śmietankowy, 200 gram biszkopty, 1 tabliczka czekolada gorzka, - ile potrzeba cukier
W Mojej Kuchni Lubię