Pyszny, mocno czosnkowy pieczony boczek do kanapek - bo czasami można sobie na to pozwolić :) SKŁADNIKI 1,5 kg boczku główka czosnku 2 małe cebule lub 1 duża :) sól czosnkowa majeranek PRZYGOTOWANIE Boczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku. Posypujemy(...)półplasterki i kładziemy na boczku. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Pyszny boczek na kanapki gotowy ! Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka. Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb i na nią kłaść plastry boczku z cebulką
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczka sosu sojowego Kawałki mięso wołowego bez błon i tłuszczu, lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso doprawiamy pieprzem i chili marynujemy w mieszance sosu sweet chili i sosu sojowego, wstawiamy do lodówki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron po tym, jak przewracamy mięso na drugą stronę, dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem(...)już miękka), na koniec doprawiamy solą i majerankiem i jeszcze chwilkę dusimy. Jeśli mamy czas to robimy do bitek kluski śląskie, ja nie miałam czasu, więc ugotowałam makaron muszelki, pyszny sos wpływał do środka muszelek. The post Bitki wołowe pikantne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchyba znany i prosty. Na dodatek, moje faszerowane jajka będą jeszcze podsmażane :) Składniki: 5 jajek + 2 jajka do panierowania 1/2 cebuli 15 dag pieczarek bułka tarta sól pieprz Sos: 1 mała Activia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier sok z cytryny Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół i wydrążamy żółtka(...)całe jajko :) Jajka możemy również podać w takiej postaci, ,muśnięte majonezem i posypane szczypiorkiem. Ja jednak robię ciepłą przekąskę i panieruję je w jajku i bułce. Podaję je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym. Jogurt mieszam z majonezem i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawiam sokiem z cytryny, solą cukrem i pieprzem. *do farszu można dodać natkę pietruszki
Olikowa kuchniapopieprzyć do smaku. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Cebulą zrobi się mięciutka, puści soki i powstanie z niej w połączeniu z piwem mnóstwo pysznego sosu. Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama woli ziemniaczki, decyduje kwestia gustu, jak zawsze. Życzę smacznego
Gosia gotujeuczy się całe życie. Zazwyczaj gdy myślałam placki i mięso, były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki
Gosia gotujeszybko je się robi - nastawiamy w rondlu olej, a w tym czasie kroimy i panierujemy. Oczywiście do kalmarów nie może zabraknąć czosnkowego majonezu w postaci pysznego sosu aïoli . To co szykujecie się ze mną wieczorem na kalmary? :) Składniki (na danie główne dla 2 osób lub przystawkę dla 4) : 500 g rozmrożonych i osuszonych kalmarów (tusze oraz
Food Squareostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny obiad. Podałam ją z pysznym sosem żurawinowym. Ciekawym dodatkiem do tego dania były również pieczone figi. SKŁADNIKI: 60 dag filetu z piersi indyka, 10 plasterków suszonych jabłek, 6 łyżek oleju 15 dag żurawiny świeżej
Tradycyjna kuchnia Kasijest bardzo łatwo zrobić, potrzebuje jednak 2 godzin na wyrośnięcie. Inne przepisy na Pizzę znajdziecie tutaj. Prosta pizza domowa dla laików i nie tylko … na cienkim spodzie z pysznym sosem i farszem. Ciasto na pizzę jest bardzo minimalistyczne, wykorzystałam tylko 200 g mąki pszennej, 5 g suszonych drożdży, 120 ml wody i dużą szczyptę soli. Ciasto zagniatamy, wyrabiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiersi pociąć na kotlety, ubić. Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej ubite kotlety, przynajmniej na godzinę do lodówki. Następnie smażę na wolnym ogniu, podczas smażenia uzyskuję pyszny sos. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony
Kuchnia BeatySezon grzybowy zmierza do nas wielkimi krokami, są już pierwsze piękne okazy prawdziwków, podgrzybków i kozaków. Dziś zrobiłam pyszny sos grzybowy, doprawdy palce lizać! SKŁADNIKI: świeże grzybki - ile macie(ja miałam około 1/2 kg. gotowanych) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 1 średnia cebula śmietanka 18% śłodka 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki masła klarowanego sól
Kuchnia BeatyPierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE: wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać
Kuchnia BeatyKluseczki na bazie jaglanej pozostałej z obiadu, z dodatkiem mąki gryczanej. Wyjdzie nam szybka przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym ulubionym. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu półtłustego, 6 łyżek maki pszennej, 3 łyżki maki gryczanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego
SzczyptaSmaQOwsianka z pysznym sosem wiśniowym, rozgrzewa od samego rana :)~ Owsianka,z siemieniem lnianym, otrębami pszennymi, masłem i sosem wiśniowym ~Składniki:40g płatków owsianych10g otrębów pszennych5g świeżo mielonego siemienia lnianegomała szczypta soliSos:100g wiśni bez pestek (u mnie mrożone)łyżeczka masła1/2 łyżeczki soku z cytrynymiód do smakuWszystkie składniki zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 10 minut i odstawiamy na chwilę. W tym czasie
Kuchenny Skrawek NiebaPieczarki w sosie śmietanowym...Plasterki aromatycznych pieczarek.W towarzystwie cebuli i marchewki.Zatopione w gęstym, śmietanowym sosie.Pyszny dodatek do dań głównych!Składniki:400 g pieczarek;1 duża cebula
Gospodyni Miejska