także jedzących normalnie, którzy nie muszą liczyć kalorii. Samo przygotowanie kurczaka jest banalnie proste, bo wystarczy kilka aromatycznych przypraw, zamacerowanie w nich kurczaka a następnie uduszenie go w pysznym sosie w piekarniku. I teraz różnica w stosunku do tego jak mogą go jeść jedni a jak drudzy. Odchudzający zdejmują z kurczaka pyszną skórę i zjadają mięso z dużą ilością sałatki
Bernika - moj kulinarny pamietniksałatce caprese trochę inaczej dzisiaj wersja tradycyjna. Tzn.pomidory i mozzarella pokrojone w plastry. Polane pysznym sosem pesto własnej roboty. U nas to danie bywa dość często, idealny pomysł na lekką, zdrową kolację. Polecam! Jeszcze smaczniejsza będzie z oryginalną mozzarellą buffalo- z mleka bawolego (bywa taka niekiedy w przystępnej cenie w Lidlu). Składniki: - mozzarella (po 1 na osobę, lub dowolnie) - pomidory
Smaczne ZdroweWytrawny sos z granatu, prosty w wykonaniu a dodaje niebanalnego smaku tak wybornym mięsiwom jaki są np. polędwiczki wieprzowe. Jesień to właśnie okres kiedy możemy spróbować pysznego sosu z granatu. Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki
Mechanik w kuchnipowstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu została ususzona, część trafiła do słoiczka, część zamroziłam na później, a część… trafiła na patelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny albo zwyczajnie na dwa dni ;) Danie jest dość czasochłonne, jednak
PastelFoodtych sosów można zastosować: mąkę pszenną lub mąkę ziemniaczaną i wodę; mąkę pszenną lub ziemniaczaną i śmietanę, zasmażkę lub żółtko jaj, lub wysoko procentową 36% śmietanę. Dzisiaj proponuję przygotować pyszny Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem , który zaserwowałam z makaronem tagliatelle ze szpinakiem. Mięso z udźca kurczaka, śmietany 36% i mrożonego szpinaku to podstawowe składniki do jego wykonania, ja staram się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPanna Cotta przeważnie podawana jest z owocami i u nas też tak było. Lecz niedawno spróbowałam to zmienić i stworzyłam Pannę Cottę w wersji dla kawoszy:) Z dodatkiem pysznego sosu czekoladowego... Na pewno od tej pory znacznie częściej będę przyrządzać tę wersję:) Składniki: 600ml śmietany 18%, laska wanilii, 2 łyżeczki żelatyny, 60g brązowego cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Z miłości do słodkościMożna posypać suszonym lub świeżym oregano. Wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-15 minut. Ja piekę od razu na 3 poziomach na termoobiegu. Do pizzy polecam pyszny sos czosnkowy. Smacznego
Smaczne ZdroweSurówka z marchewki, jabłek i pora...Wiórki chrupiącej marchewki i soczystych jabłek.Krążki ostrego pora, szczypiorek i natka pietruszki.W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu.Pyszny dodatek
Gospodyni Miejskazaskakujących połączeń, bo może wyjść naprawdę ciekawie. Obiadek smakował nam bardzo, w związku z tym na stałe wejdzie do naszego menu. Chcecie wiedzieć co takiego wymyśliłam? Klopsiki curry w pysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe(...)mleka. Płyn wlewamy na patelnię po klopsikach. Doprawiamy solą, słodką papryką i curry. Jeśli nasze curry jest łagodne, można też dodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie
Ratunku obiadmarynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki . Pieczemy 40-45 min. Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka na talerz, a marynatę przelewamy do rondla I robimy pyszny sos. Obiad podałam z sosem musztardowo- klonowym I z pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Smaki Edytykonkretnego. Nie ukrywam, że sam tak myślałem, aż do czasu, gdy nie poznałem roślinnej kuchni trochę bliżej. Wychodząc na przeciw takiemu myśleniu, pragnę przedstawić Wam wspaniałe razowe spaghetti z pysznym sosem z bakłażana i świeżych pomidorów, któremu towarzyszą sycące pulpety z kaszy jaglanej. Zapewniam, że także nieugięci mięsożercy będą nim zachwyceni i może nawet poproszą o dokładkę. :) Do przygotowania tego
Food Squareprzyszło nigdy do głowy, że można go zrobić samemu! :-) Kiedy już przyszedł ten dzień, już nigdy później nie sięgnęłam po gotową, bo ta jest o niebo lepsza! Kremowy, pyszny sos z serem i boczkiem, który dokładnie pokrywa makaron. Poezja :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpyszne klopsiki wieprzowe w sosie, który przygotowałam w zeszłym roku do słoików: Domowa Lutenica (Ljutenica) dodałam jeszcze dla zaostrzenia smaku trochę pikantnego Ajwaru. Z tej mieszanki wyszedł pyszny, pikantny sos. Ten sos Lutenica często wykorzystuję, ostatnio do Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica W tym roku muszę przygotować więcej słoików z sosem lutenica, może też się pokuszę aby przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięObiad w wersji Fit! Dietetyczna kasza jaglana z rukolą i zielonym sosem! Pyszne, zdrowe i sycące danie! Składniki: - 1 szklanka kaszy jaglanej - łyżka ziaren z dyni - ząbek czosnku - 1/3 szklanki cydru lubelskiego - 1 garść rukoli - 1 łyżka oliwy z oliwek Kaszę przelej na sitku wrzątkiem dwa razy. W rondelku rozgrzej olej, dodaj ząbek czosnku, podlej cydrem lubelskim, dodaj kaszę(...)wchłonie cydr, dodaj wodę i ugotuj do miękkości. Dopraw solą i pieprzem kolorowym, dodaj liście rukoli. Posyp ziarnami dyni. Podawaj na zielonym sosie ;-) na sos: - 1 dojrzałe awokado - 2 garście rukoli - garść liści melisy i bazylii - sok z cytryny - sól morska w/w zmiksuj blenderem
SMYKWKUCHNIzwiązku z postem przedstawiam pomysł na szybki obiad. Ryba w przepysznym sosie na ostro. Składniki: 500 gram mrożonego fileta z mintaja (może być inna ryba) 50 gram masła 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki harissy lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz zioła prowansalskie Filety dzielimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Następnie(...)minutach obracamy filety na drugą stronę dodajemy harissę (lub ostrą paprykę). Dusimy jeszcze ok. 3-5 minut. Z mrożonego fileta powstaje woda, która z połączeniu z innymi składnikami tworzy pyszny sos. Jeżeli ktoś chce, może zdjąć gotowe filety z patelni, a sos zredukować. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.com