były chrupiące 2. Rozdzielić sałaty na talerze, dodać: pomidory, ogórki, paprykę, odcedzone warzywa, pokrojoną w kostkę fetę, jajka w ćwiartkach oraz tuńczyka 3. Delikatnie popieprzyć 4. Polać sosem Voilà! Pyszna i pożywna sałatka, idealnie nadająca się do lunchbox'u, na obiad czy kolację gotowa. Czy to nie wspaniale, że jest taka szybka w przygotowaniu
Kitchens Alphabetskładnikiem i jak pięknie się komponuje. Nadaje charakterystycznego i za razem wyjątkowego smaku. Dzisiaj na talerzu ląduje prawdziwy włoski makaron włoski lasagne, który połączyłam z bakłażanem i obłędnym sosem dyniowym. Pysznie! LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I DYNIĄ SKŁADNIKI: - 1 dynia mała - 3 ząbki czosnku - 1 1/2 bakłażana - 5 jajek - serek śmietankowy - chili świeże - 1 szalotka - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy
SMYKWKUCHNIpozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny z sosami lub z czerwonym barszczem
Apetyczna babeczkaPyszna panna cotta zrobiona na sojowym napoju waniliowym. Do tego pyszny truskawkowy sos - polecam:) Składniki: 2 filiżanki sojowego napoju waniliowego Valsoia, 3 łyżeczki agar agar lub żelatyny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka cukru pudru, ok. 20 truskawek. Przygotowanie: Sojowy napój waniliowy przelewamy do rondelka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier waniliowy oraz żelatynę. Mieszamy
Aga w kuchnigodziny, najlepiej 2h. Na koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos. Jest pysznie i aromatycznie. Podajemy z ryżem lub kaszą, z czym lubimy
Mango Papajapalniku i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok.45 minut. Po tym czasie wyłączyć i odstawić na kilka minut ( nie otwierać ! ). Po odpowietrzeniu można otworzyć ( po kilku minutach) Przygotowanie pysznego, gęstego sosu pomidorowego: Do drugiej części upróżonej cebulki dodać sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i ketchupem. Zagęścić skrobią kukurydzianą, wedle uznania. My lubimy dość gęsty sos- skrobia
Smaczne Zdroweniedzielny obiad lubię przygotować coś wyjątkowego i zaskoczyć tym moich chłopaków;) Tym razem były to "mocno mięsne" roladki z pieczarkami i serem w pysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki: 500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów
Z miłości do słodkościGulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek. Składniki: 500 g mięsa wołowego bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz, majeranek lub oregano olej ewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowego Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju
prawdziwe jedzeniecukru trzcinowego Sos balsamico: podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje i zgęstnieje. Utworzy się słodki i gęsty sos balsamico. Pyszny do sałatek, czy do skropienia truskawek. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do rondelka z balsamico. Melisę kroimy i dodajemy do truskawek. Mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięustawiamy program na maksymalne gotowanie i idziemy oglądać film lub czytać książkę. Po 1,5 godzinie duszenia mięso było już gotowe do konsumpcji, było miękkie i wytworzył się pyszny pieczeniowy sos. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki, kaszę lub kluski i zaserwować je na obiad. Dzięki Slowcooker przygotowałam idealny gulasz paprykowy bez pilnowania, zaglądania w garnek i mieszania, to była dobra decyzja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięByła malinowa. Była jagodowa. Naszedł czas na malinowo-jagodową. To prawdziwa królowa wśród tart. Maślany smak ciasta, śmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram
OstryKęsMeksyku albo w Nikaragui. W smaku jest waniliowe, mocno wilgotne. Prawdopodobnie będę je piec ponownie. Tradycyjnie podaje się je z bitą śmietaną. Zrobiłam małe odstępstwo i podałam z pysznym gęstym sosem owocowym. Przepis zaadoptowałam z książki "Warm bread and honey cake" autorstwa Gaitri Pagrach-Chandra. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryowsianych, otrębów, mielonych orzechów, płatków kukurydzianych.. a jednak okazało się ze się da, zastąpiłam bułkę pokruszonymi biszkoptami, które sprawdziły się idealnie. W połączeniu z pieczarkami kotlety wyszły pyszne a sos był "kropk ą nad i". Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć :) Kto z Was nie lubi jabłek lub żurawiny? Gwarantuję, że po spróbowaniu tego deseru, będzie on gościć często na Waszych stołach! Kwaśne jabłko, kwaśna żurawina i pyszny słodki sos! Pycha! To już ostatni przepis z warsztatów "Regiony dobrego smaku". Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćkisielu. Dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę ubiłam na sztywno. Wystudzone gniazdka wypełniłam ubitą śmietaną, na wierzch wyłożyłam wiśnie we frużelinie, na koniec całość delikatnie polałam powstałym sosem owocowym. PYSZNE to było! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePyszna cieciorka w towarzystwie chrupkich warzyw, całość doprawiona do smaku sosem sojowym. Warzywka pyszne jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięska. składniki: 2 puszki cieciorki gotowanej na parze 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 duża cebula 3 kopiate łyżki pędów bambusa pokrojonych w słupki olej do smażenia sos sojowy do smaku Paprykę oczyścić z nasion i pokroić
Monia miesza i gotujemnie robiło się dokładnie 11h. Wstawiłam wszystko wieczorem i rano cieszyłam się pysznym mięsem. Jest ono gotowe, kiedy rozpada nam się pod widelcem na małe włókna. Wyjmujemy je z wolnowaru i widelcem rozdrabniamy mięso na najmniejsze kawałeczki. Sos, który powstał podczas robienia naszego pulled pork przelewamy do garnka i gotujemy(...)chwilę redukując jego ilość o połowę. Doprawiamy do smaku miodem, sosem teriyaki. A oto moja propozycja podania. Na świeże, chrupiące bułeczki układamy sałatę, nasze ciepłe mięso, które zalewamy pysznym i aromatycznym sosem. Układamy ulubione warzywa i odpływamy jedząc takie iście królewskie śniadanie. BOSKIE
Malinowe Pocałunkiprzygotować zarówno 4 burrito i zostanie Wam jeszcze sos do makaronu. Ja tak właśnie zrobiłam. Nie chciałam wyrzucać sosu po burrito, postanowiłam podać go z makaronem i wyszło pyszne połączenie. Czyli sos do burrito to obiad na kilka osób lub dla dwóch na kilka dni. Źródło przepisu: Kwestia Smaku . Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki
Blondynka GotujeDzisiaj propozycja na pyszny obiad a właściwie sos z nutą orientalną, który doskonale pasuje także do wszelkich makaronów i kasz. Składniki na 3 porcje: 2 woreczki ryżu Basmati (u mnie marki Kupiec) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 30 dag) 1 mała cebula 1 mała marchew 1 mały por 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki
Ze smakiem i z pasjąZapraszam na pysznego kurczaka w sosie słodko kwaśnym, palce lizać :) Składniki: ok 500 gr piersi z kurczaka- pokrojony w kostkę Marynata: pieprz 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju sezamowego sól Piersi z kurczaka marynujemy i odkładamy na 30 min do lodówki Sos: Składniki: 8 łyżek octu ryżowego 4 łyżki cukru 6 łyżek ketchup 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Wszystkie
Smaki Edytywylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos szpinakowy do makaronu Składniki: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g śmietany 18% 100 g sera pleśniowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kulinarne przygody Gatitywylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Składniki: 2 podłużne topione serki śmietankowe 400 ml gęstej śmietany 100 g sera gorgonzola 100 g szynki konserwowej sól świeżo
Kulinarne przygody GatityPyszny i lekki sos tzatziki będzie świetny np. do grilla. Choć w serii sosy do grilla, to tak naprawdę tzatziki są sosem idealnym do wszystkiego. Sprawdzą się świetnie np. jako dip do surowych warzyw, które w ten sposób można podać jako przystawkę na imprezie. Ale przede wszystkim jest to sos mega zdrowy i bardzo dietetyczny ! I o tym warto pamiętać
Kraina Tysiąca Smaków