blogu- wmojej kuchni Wypróbowałam go na mięsie z dzika, a u Alex w ten sposób przyrządzony jest schab . Wszyscy, którzy ugotowali schab w ten sposób piszą, że jest pyszny. Ja ugotowałam mięso jakim dysponowałam w tym momencie, a następnym razem będę próbować ze schabem lub karczkiem :) Składniki: 80 dag szynki z dzika sól, liść laurowy. pieprz ziarnisty, 2 ziarnka jałowca(...)potem wyjęłam je z worka Po pokrojeniu było miękkie, miało fajny smak W rękawie pozostał wywar z gotowania, jeśli mięso byłoby przeznaczone na obiad mogłabym zrobić z niego sos, ale przeznaczyłam je do chleba :) Po ugotowaniu moje mięso ważyło 60 dag Jeśli macie wątpliwości co do przyrządzenia tego mięsa proszę pytać. Odpowiem jak je dokładnie robiłam. A na super
Proste PotrawyCzas leci w zawrotnym tempie, a ja z nim. Ostatnio nie miałam czasu na cokolwiek więc teraz czas na malutkie nadrobienie zaległości. Pyszny makaronik ze strony kuchnialidla. :) Składniki: pęczek szparagów (ja wykorzystałam białe) posiekana natka pietruszki (ilość w zależności od upodobań, ja dałam 3/4 pęczka) 2 piersi z kurczaka 400ml śmietanki 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu(...)wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość
Brzuszki Łakomczuszkiczęsto tę nazwę odnosi się do takiego właśnie sposobu podania tej potrawy. ” Kto nie kocha hamburgerów? Pewnie znajdą się tacy. Ale hamburgery przygotowane w domu, to co innego. Pyszne domowe bułki… domowy majonez… od podstaw - prawdziwe, domowe hamburgery. Nie mają one nic wspólnego z fast foodem. Na to danie trzeba, niestety, poświęcić trochę więcej czasu. W tym przepisie(...)razem na 40 minut. Wyrośnięte bułki posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam sezamem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml oleju, soku z cytryny, musztardy i soli. Wszystkie składniki umieściłam w wąskim naczyniu i zmiksowałam przy użyciu blendera
mojewypiekiinietylkoDziś nie będę rozpisywała się na temat jakie to pyszne, jakie rewelacyjne. Prawdziwego hamburgera zachwalać nie trzeba. Kluczem do sukcesu jest bułka. Można oczywiście użyć gotowych, ale co swoje to swoje ;). Ciasto z dodatkiem oleju rzepakowego, a jest on źródłem kwasów omega-3, dlatego też uświetnił to danie. Przejdę od razu do przepisu. Z poniższych składników wyjdzie nam około(...)sucha. Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata czerwona cebula pomidor czipsy z boczku ogórki kiszone/konserwowe Wykonanie: Do mięsa dodajemy sól, pieprz musztardę mieszamy dokładnie i wlewamy wodę. Mocno je wybijamy
Malinowe PocałunkiPysznie mięciutki schab i ciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :) Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były tutaj dodatkowe przyprawy. Tylko sól, pieprz, plastry schabu no i gość specjalny: polskie grzyby. Do tego kasza na sypko i ... Uczta dla podniebienia :)) Składniki: 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości 100g(...)uzupełniamy bulionem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20-25 minut (do miękkości mięsa). Następnie rozrabiamy łyżkę mąki w odrobinie wody i wlewamy na gotujący się sos z mięsem w celu lekkiego zagęszczenia. Jeśli lubimy bardziej aksamitne sosy dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Walijskie Pichceniepory nieustannie pojawiają się na naszym stole podczas grillowania. Inną wersją- dla tych, którzy mniej przepadają za łososiem lub dla naszych kochanych mięsożerców, wersja z kurczakiem. Równie pyszna. Pragnę podzielić się z Wami moimi pomysłami na grilla, stąd powstaje kolejna, nowa zakładka- grill. Wersja pierwsza- szaszłyki z łososiem Składniki: 250 gram łososia po pół papryki: czerwonej, zielonej(...)każdej strony, tak długo aż kurczak nie będzie surowy. Czas na dip Składniki: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu kilka listków świeżej mięty i bazylii dwie krople sosu cajun Miętę i bazylię drobno siekamy. Mieszamy z majonezem, ketchupem i sosem cajun. Gotowe A teraz drink! dwa kieliszki Martini Rosso dwa kieliszki Sprite (lub więcej) oliwka
Mango PapajaCoraz więcej czytam i uczę się jak zdrowo jeść, jak o siebie dbać od środka. Mocno moją uwagę przyciągnęły wiadomości o zielonych warzywach. Każdy kto na
Brzuszki Łakomczuszkijeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam produktem białkowym w najczystszej postaci, którym jest Newella, bez tłuszczu, glutenu, laktozy. To zdrowe i kolorowe danie urozmaici i wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę(...)Newelli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką gorącej wody i zapiekamy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.Pozostałe ratatouille miksujemy blenderem do uzyskania gęstego sosu warzywnego. Zapieczone faszerowane cukinie podajemy z sosem, świeżymi ziołami i plastrami grillowanej Newelli
Smakowity Blog Kulinarnycebulą i pieczarkami , (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych) i duszona z przecierem pomidorowym. (cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :) Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają. Dodanie papryki i pieczarek wzbogaca smak potrawy, a francuskie kluseczki komponują(...)przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Szklankę bulionu przelewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Wykorzystujemy w ten sposób aromaty, które pozostały ze smażenia dzięki czemu uzyskujemy sos, który następnie dodajemy do garnka. Doprawiamy całość słodką papryką, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na bardzo małym ogniu, dodając co jakiś czas resztę bulionu, aby uzupełnić wyparowany płyn. Czas duszenia
Walijskie Pichceniestworzonek, które jak się okazuje, są naprawdę spore. Pod tym względem, porównałabym je do piersi kurczaka. Z obu można wyczarować wszystko, nie trzeba też nie wiadomo ile, by stworzyć pyszne danie. Składniki te są łatwe w obróbce, a także mnóstwo innych produktów do nich pasuje. Dzisiejsza propozycja jest...improwizacją, podpatrzonym pomysłem w jednym z czasopism o bogatym zapleczu kulinarnym. Danie(...)alkohol w połowie się zredukuje. Wtedy wrzucam krewetki i gotuję razem pod przykryciem 3-4 minuty. Natkę pietruszki siekam. Do ugotowanych krewetek dolewam delikatnie śmietankę, która zagęści sos. Można także użyć mąki, w przypadku zbyt małego zagęszczenia. Dodaję natkę pietruszki, doprawiam pieprzem. Podaję na zimno do pieczywa lub na ciepło z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipędy, kukurydzę, a na koniec ananasa. 4. Przyprawy na wywarze. Do wywaru z grzybków dodajemy przyprawy - na bogato. Pieprz czarny, papryki (słodka i ostra), odrobina vegety - najlepiej domowej i sos sojowy, jeszcze odrobina (bezglutenowcy zapominają o ostatniej pozycji). Moment gotujemy. 5. Pomidory. Parzymy, kroimy w kostkę, dusimy na niewielkiej ilości masła. Powstaje nam przecier. 6. Zamieszaj, zmieszaj, połącz :) Wszystko(...)podróż udajemy się od lat i za każdym razem wracamy zadowolone i najedzone. Nie trzeba wiele. Sam proces przygotowywania jest przyjemnością, że o celebracji posiłku nie wspomnę. Jest pysznie, pachnie pysznie i (choć być może zdjęcia tego nie oddają), wygląda pysznie. Jeśli masz ochotę troszkę z nami podróżować po smakowych krainach - Zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku
Wypisz WymalujPlacki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego...Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.Całość smakowicie zawinięta.Pyszne kąski na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi!Składniki:Placki kebabowe:2 i 1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;3/4 szklanki wody;1/3 szklanki oleju;1 łyżeczka soli.Sałatka z tuńczyka(...)przypominają one typowego ciasta kebabowego.Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony.Słonecznik można zastąpić uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami włoskimi.Źródło przepisu: Wielkie
Gospodyni Miejskazaprosiłam Was do wspólnej zabawy, polegającej na zebraniu przepisów na najbardziej smakowite potrawy rodem ze słonecznej Italii. Udało nam się zgromadzić aż 110 przepisów, w tym 37 receptur na pyszne makarony. Królowały także pizza, risotto, a także włoskie desery, na widok których ciekła mi ślinka:) W akcji wzięło udział 61 blogerów. Szczególne podziękowania chciałam skierować do Martynosi, Mirabelki oraz Karoli(...)przepis z bloga Zapach apetytu Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej - Gabriela Skrzyńska z bloga Peanutbuttermonster Panzanella - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sałatka z fig z mozzarellą i bazylią - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi con prosciutto - sałatka
Chilli Czosnek i OliwaPaprykowe leczo z chili i pieczarkami...Paseczki różnokolorowych papryk.Strąki ostrych papryczek chili.Plasterki pieczarek, pióra cebuli.A całość zatopiona w pomidorowo - paprykowym sosie.Smacznego!Składniki:6 średnich, czerwonych
Gospodyni Miejskajakiej, bo na rozpalonym węglem grillu! Myśląc zaś nad czymś, co by tym namiętnym klimatom nadało odrobiny świeżości, pomyślałem o orzeźwiającej sałatce z ogórka w japońskim stylu. Wszystko wyszło pysznie, prawdziwa kulinarna ekstaza. Pozostaje tylko przytoczyć fragment rzeczonego wiersza Leśmiana, a następnie zabrać się do gotowania. :)"W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem Zapodziani po głowy, przez długie godziny(...)cayenneszczypta soli morskiejMaliny rozgnieść za pomocą tłuczka lub widelca i umieścić w rondlu. Zalać je winem, miodem oraz octem, dodać masło i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i redukować sos przez 15-20 minut, aż stanie się gęsty. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotować łososia.Sałatka z ogórka:3-4 podłużne ogórki1 biała cebula2 marchewkikiełki z rzodkiewki/lucerny6 łyżek octu ryżowego3 łyżki
Food Square