przyszedł czas na ich wytrawną wersję. Przepis jest praktycznie taki sam. No, oprócz tego, że nie dodajemy cukru, cynamonu i innych słodkich dodatków ;) Dziś w towarzystwie zielonej sałaty w sosie vinaigre sprawdziły się doskonale! Składniki (6 muffinów) 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody dosłownie szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju(...)masy. Kroimy warzywa i fetę, dodajemy je do ciasta, krótko mieszamy. Wkładamy naszą masę do foremek, posypujemy lekko parmezanem. Ja potrzebowałam dokładnie 19minut, aż były zadowalające :) Gotowe! Szybkie danie, pyszne, zaskakujące, idealne jako przekąska na imprezę lub lunch na sałacie. Super pomysł na wykorzystanie resztek w lodówce, a ilość konfiguracji jest nieskończona! Zazwyczaj zamiast zwykłych, dodaję suszone pomidory. Spróbujcie też
Kitchens Alphabetnajbliższych tygodniach ryby będą często królowały na moim stole. To głownie kwestia pewnych postanowień mojego Męża, a ja mam zamiar go mocno w tym wspierać. A że rybki są pyszne, to będą bardzo miłe tygodnie. Dziś zapraszam Was na dorsza zapiekanego pod porową kołderką. Składniki: 2 filety z dorsza 1 duży por 2 marchewki 300 ml śmietany 2 posiekane ząbki(...)czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania. Sosem zalać dorsza. Posypać płatkami migdałów. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 st.C
Pasja SmakuWitajcie :) Lubicie meksykańskie jedzenie ? Ostre świeże składniki, pyszna salsa, placki tortilla i cudowna papryczka jalapeno :) Uwielbiamy te klimaty i dlatego często je robimy w przeróżnych kombinacjach. Zawsze chcieliśmy odwiedzić Meksyk i spróbować prawdziwych lokalnych smakołyków, a szczególnie ulicznego jedzenia, którego w odróżnieniu do naszego kraju jest całe mnóstwo. W sumie szkoda, że u nas instytucja na "S" zniechęca wszelkie takie(...)tortilla 1 czerwona duża papryka 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 średnich pieczarek 1/2 opakowania sera gorgonzola 2 łyżki kukurydzy tarty żółty ser oliwa z oliwek pieprz cayenne, tymianek, pieprz, sos sojowy Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, ale nie zbyt małą. Szpinak myjemy, pozbawiamy twardszych łodyżek i dobrze odsączamy na sicie. Na dużej patelni przesmażamy pieczarki, paprykę, aby zmiękły
vegetaniesycąca i pyszna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. W zależności od upodobań można wzbogacać ją dowolnymi dodatkami. Jej przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne, a efekt jest naprawdę pyszny, Po takim śniadaniu dzień na pewno bedzie udany :) Tym daniem "odhaczam" jeden z punktów Wyzwania Kulinarnego-"Śniadanie na ciepło". Porcja dla 2 osób: 4 pomidory 1 duża cebula 2 ząbki(...)pomidory sie rozpadną. Dodajemy kmin rzymski, sól, pieprz, chili (danie smakuje najlepiej, gdy pomidory są dosyć ostre) i odrobinę cukru. Następnie robimy 4 zagłębienia w powstałym gęstym pomidorowym sosie i w bijamy w każde z nich po jajku. Przykrywamy i smażymy do momentu, aż białka całkowicie sie zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne. Doprawiamy jajka solą i pieprzem, całość posypujemy
Zawsze głodna!Pieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem. Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie piecze się sam, a mamy gwarancję smaku i jakości... no i nie musimy się zastanawiać ile jest w naszym mięsku polepszaczy, wypełniaczy i innych wynalazków, które dominują w sklepowych szynkach. Taki schab to samo(...)godziny do lodówki aby smaki się połączyły. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia w zależności od wielkości. Ja piekłam 1,5h. Podajemy w plastrach z sosem np. pieczeniowym albo chrzanowym lub też serwujemy na kanapkach z dodatkiem musztardy lub chrzanu
Walijskie Pichcenieroli głównej. Ciężko trochę, gdy tak jak w moim przypadku trzeba przebrać każdy srąg, bo choć fasolka na działce obrodziła, to niestety ma łyko. Niemniej polecam bo jest pyszna. Składniki: 700 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 2 małe czerwone cebulki 2 gałazki szczypiorku 1 zółta papryka kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek miety Dresing: 3 łyżki oleju 2 łyżki(...)szczypiorek, listki mięty i tymianku. Wszystko wrzucić do duzej miski , dodać fasolkę i delikatnie wymieszać. Składniki dresingu połączyć ze sobą w słoiku, zamknąć słoik i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę sosem i odstawić do przemacerowania się smaków na 20 minut. Można podawać...Smacznego
Gosia gotujefarszem z kapusty i jajek na twardo. Dużą zaletą tego dania jest to, że można faszerować go wszystkim, co w danym momencie mamy w lodówce, a i tak wyjdzie pyszny. Nasza propozycja jest oczywiście warzywna i w zamyśle biało - zielona. Tak więc składniki są właśnie w tych kolorach. Zobaczcie co nam wyszło, a na marginesie powiemy Wam po cichu(...)czasie pieczarki kroimy w półplasterki, a kalarepę w słupki typu zapałka. Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 200 C. Kiedy piekarnik nagrzewa się mamy czas na przygotowanie sosu. Do rondla wlewamy ok. 300 ml śmietanki i zagotowujemy ją. Dodajemy do niej szklankę żółtego sera, cały topiony serek, ścieramy sporo gałki muszkatołowej. Delikatnie gotujemy do momentu kiedy sery rozpuszczą nam się
vegetaniepyszne w smaku! Przypominają mi trochę posmak soli morskiej zmieszanej z musztardą. Okazało się, że kapary są rośliną, posiadającą piękny kwiat! Szkoda tylko że kwitnie on jeden dzień. Pozostawiając pyszne owoce kaparowe. Kapary możemy znaleźć jeszcze pod nazwą "jabłuszka kaparowe", w smaku są takie same tylko większe. Wyglądają jak duże zielone oliwki z ogonkiem. Zatem zapraszam do gotowania... :). Spaghetti(...)resztę przypraw oraz parę listków świeżej bazylii (aby mogła wydobyć swój aromat na początku potrawy jak i na końcu). Doprawiamy do smaku. Gotowy sos podajemy z makaronem jakim lubimy, posypujemy startym serem lub mozzarella oraz dodatkiem kaparów. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąZrobienie pysznego obiadu w kwadrans jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą kilka odpowiednich składników i gotowe!, a sukcesem będzie jeśli nasze danie będzie zdrowe i kolorowe!. Składniki dla dwóch osób: 15 dag makaronu gryczanego 5 dag łososia wędzonego 15 dag brokułów 1 łyżka orzeszków piniowych jogurt naturalny, małe opakowanie 250 g 2 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili(...)czosnek, papryczkę chili i orzeszki piniowe. Po kilku minutach podlać jogurtem naturalnym, dodać wszystkie przyprawy, dusić razem kilka minut, dodać kawałki wędzonego łososia. 3. Do przygotowanych brokułów w sosie jogurtowym dodać ugotowany makaron, dobrze wymieszać, ew. doprawić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać gorące. Wierzch można posypać startym żółtym serem
Apetyczna babeczkaPyszne i szybkie danie mojego autorstwa. Uwielbiam orientalne smaki i postanowiłam stworzyć swoją własną wersję tradycyjnego gulaszu. Wyszło naprawdę rewelacyjnie. Zdecydowanie są to moje klimaty. Polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjna kuchnia i szukają ciekawych smaków. Danie jest bardzo proste w wykonaniu. Jak prawie wszystkie potrawy jednogarnkowe możemy je przygotować dzień wcześniej, odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Orientalne danie jednogarnkowe(...)dodać ½ łyżeczki curry w proszku) 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu oliwa Marynata do mięsa: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 5 rozgniecionych ziaren kolendry Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy z marynaty mieszamy i przyprawiamy nimi mięso. Odstawiamy kurczaka
Mania GotowaniaUwielbiam makarony zwłaszcza z pastami;-) Co do zapiekanek makaronowych byłam sceptycznie nastawiona. Do momentu kiedy spróbowałam tej zapiekanki. Jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Użyłam do niej dwóch różnych makaronów – zwykłego i orkiszowego. Do tego moje ulubione brokuły i kurczak. Polecam!!! Składniki: 0,5 kg makaronu, 0,3 kg piersi z kurczaka, 1 brokuł(...)kroimy w kostkę. Dodajemy do niego wodę i śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż serek się roztopi. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron, kurczaka i brokuł dokładnie polewamy sosem. Na to sypiemy startym serem. Pieczemy 20 min w 180 stopniach
Passion of Cookingprzepięknie wyglądającą ćwikłę z młodych buraczków z dodatkiem chrzanu żurawinowego, jak i pyszną i prostą sałatkę z truskawek, całość podałam z grillowanym ananasem! Chcesz zaskoczyć gości czymś nietuzinkowym, pysznym i zaskakującym w smaku? To danie jest dla Ciebie! Smacznego! Składniki : - 4 tuszki z łososia NORWESKIEGO każda po 150 g - 1/2 świeżego ananasa - olej rzepakowy do smarowania płyty grilla(...)smaku. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Sałatka truskawkowa: - łyżka soku z cytryny - łyżka soku z ananasa - łyżka miodu - 250 g truskawek Truskawki kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy sosem z w/w składników. Podajemy od razu. Smacznego! ;-) przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNIJako że chwilowo jestem unieruchomiona, w przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomagał mi mój Ukochany :) Pomimo, że kaczkę robiłam pierwszy raz, wyszła pyszna, bardzo soczysta, z chrupiącą skórką. Gorąco polecam! Poniżej znajdziecie również przepis na buraczki, w całości przygotowane przez mojego Ukochanego :) No to zaczynamy! Przepis na kaczkę faszerowaną brzoskwiniami Składniki: 1 kaczka 2,5-3 kg sól, pieprz spora garść majeranku(...)Układamy w brytfance, obkładamy kawałkami masła i wkładamy do piekarnika. 2. Przez pierwsze 80 minut kaczkę obracamy co 20 minut (w sumie 4 razy), a następnie polewamy powstałym sosem co 20 minut. Pieczemy do miękkości (mi to zajęło 2h 40min. - kaczkę piecze się mniej więcej tyle godzin, ile kg waży). 3. W między czasie ostatnią brzoskwinię obieramy
My Culinary ArtDzisiaj odchudzimy schabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym
Magiczne Życie Martykarmelowym (i resztką gruszki)Przyznaję się, śniadanie w całości ściągnięte od Kareli, ale kiedy tylko zobaczyłam u niej te połączeni smaków wiedziałam, że i ja będę musiała je wypróbować Sos trochę nie wyszedł, bo za krótko gotowałam cukier, ponieważ po części robiłam z cukru trzcinowego więc bałam się go przypalić, i w sumie jak wlewałam śmietankę to nawet(...)Przepraszam, że nie komentuje waszych wpisów, ale codziennie do was zaglądam, po prostu nie mam na to czasu, a nie chce pod każdym waszym wpisem pisać, "ale pysznie" "pięknie" itd. Chyba muszę trochę odpuścić, w końcu się wyspać, bo ostatnio nawet w weekend tego nie robię, a wręcz śpię wtedy jeszcze mniej. Wory pod oczami są już codziennością
More food, love and dreams