przyrządzony był kiedyś zmorą wielu dzieci Myślę że podany w takiej formie szpinak skusi nawet osoby które nigdy go nie lubiły :) Upieczony w tarcie jest naprawdę pyszny :) Składnik ina ciasto ; 2,5 szkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania 4 żółtka 1 łyżeczka soli 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny Farsz(...)wyjąć ciasto i przełożyć szpinak. Włożyć jeszcze raz do piekarnika i piec około 15 minut ( wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej ) Po upieczeniu i ostygnięciu taka tartę podaję z sosem czosnkowym lub majonaezowo - ketchupowym moja rodzinka takie dodatki uwielbia
Sama słodycz i szczypta chiliprzerazić się na wstępie ilością składników i czynności do wykonania. Dziś na tapecie mamy placki z cukinii. Na słodko czy na słono? Jak wolicie? Obie wersje pyszne, a u nas przepis na wersje słoną . Nasz kabaczek dość spory i jasnozielony, po starciu prawie biały, więc dodatek kurkumy sprawił, że masa stała się idealnie żółta... No ale dość gadania(...)drobną kostkę. Cukinie odciskamy mocno z soku. Do cukinii wsypujemy posiekaną cebulkę, dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy jajo i przyprawy i znów mieszamy, aby dokładnie połączyć składniki. Przygotowujemy sos jogurtowy: w miseczce umieszczamy jogurt, dodajemy przyprawy. Kroimy drobno szczypiorek. Rozgrzewamy mocno patelnie z odrobiną oleju i smażymy aż będą złociutkie. Podajemy z jogurtowym sosem i szczypiorkiem. U nas także cebulki
Symfonia Smakówkońcu się przełamałam, widząc na każdym portalu kulinarnym wspaniałe potrawy z dynią w roli głównej. Nie mogłam się wyłamać i nie spróbować wyczarować z niej czegoś pysznego. W końcu właśnie dzięki mojemu curry zmieniłam zdanie i do Dyni na pewno jeszcze powrócę. Do zrobienia curry użyłam dyni w zalewie, którą zakupiłam w Lidlu. Polecam produkt zdecydowanie. Wykorzystanie(...)trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani
Mania GotowaniaPrzełożyłam odsączony groszek i cebulę (sł) do miski i kolejno dodałam jeszcze: łyżkę oliwy (sł), estragon, pieprz, czosnek niedźwiedzi (o), a na końcu trochę soli i kilka kropli sosu sojowego (taki bez glutaminianu) (sn). Zmiksowałam, przełożyłam na kromki chleba opieczone w tosterze i posypałam dla zwiększenia urody suszonymi pomidorami. Zjadłam z lubością i dodatkiem surówki z kapusty kiszonej, którą(...)wspaniałe warzywo!! Jestem przekonana, że ta pasta jest wspaniała. sowa_nie_sowa 2012/02/07 18:10:12 Zupę krem z groszku też robiłam i zgadzam się, że jest pyszna:) Nie tylko zielony groszek jest niedoceniony, chyba w ogóle strączkowe. Raczej są na uboczu kuchni, a to zdrowe białko jest (może konserwowe trochę mniej;) zawsze.oliwek 2012/02/07 18:18:25 bardzo ciekawa pasta
Zdrowa Kuchnia Sowytakie dni, kiedy nie mam czasu albo chęci na gotowanie, wtedy do kuchni wkracza A. Najczęściej gotuje wtedy, kiedy ja znikam na całe dnie, więc kiedy wracam zostaję zaskakiwana pysznym obiadem. Paskuda – nigdy nie chce się zdradzić, co zamierza zrobić, choć może to lepiej, gdyż mam wtedy niespodziankę. Tym razem, więc publikuję Wam przepis jego autorstwa, a mianowicie kurczaka(...)obrać i wykroić środkiem – pokroić w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Mąkę rozrobić w wodzie i zagęścić nią sos. Podawać z ugotowanym ryżem.Smacznego,Anulla
Fabryka pomysłówsmakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki. Składniki (8 babeczek) 3 duże marchewki 1 szklanka mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka(...)Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy łyżkę mleka i pokrojoną w kostkę pomarańczę bez skórki. Wyciągamy babeczki z piekarnika, czekamy, aż ostygną i polewamy je dowolnym sosem. Wg mnie biała czekolada z nutką pomarańczy pasuje idealnie do marchewki. Naczelny był w szoku! Spróbował i mówi: ale gdzie ta marchewka?! :) mały sukces, ponieważ również był sceptyczny i myślał
Kitchens Alphabetpizzę zrobicie z 1 kg mąki , ciasta starczy na zrobienie 3 dużych blach pizzy :) Oczywiście częśc ciasta można sobie zamrozic i zjeś w pózniejszym terminie. Ciasto wychodzi naprawdę pysznie puszyste, sprężyste i z dodatkiem przeróżnych dodatków wyjdą Wam "przecudnej urody " pizze :) My zrobiliśmy sobie dzisiaj 2 pizze : hawajską i warzywną. Taka pizza w sam raz nadaje sie na rodzinne przyjęcia(...)ugniatac tym będzie pulchniejsze w wypieku. Po tym czasie odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pizza hawajska 3 plastry szynki pół puszki ananasa sos pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żółty tarty- 150 g przyprawy: oregano, bazylia , tymianek Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną cześc ciasta rozciągamy na blaszce kwadratowej, rozprowadzamy sos pomidorowy
Słodkości i nie tylkoPyszny sosik z duszonej wieprzowiny z maślaczkami. Gulasz można podawać z kaszą lub ziemniaczkami a do tego zestawu pasuje idealnie kiszony ogóreczek. Ja gulasz podałam z kaszą gryczaną Risana. Za kaszą gryczaną nie przepadam wyjątkowo ale dawno jej nie jadłam i nawet mi smakowała (kolejny dowód, że smak mi się zmienia podobnie było z awokado:P). Kasza gryczana Risana(...)oleju. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i maślaki. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Gdyby wywar za bardzo odparował podlać jeszcze wodą. Sos zagęścić mąką ryżową
Monia miesza i gotujeJeśli znudziły Wam się już tradycyjne mielone albo macie ochotę na zrazy, to ten przepis jest dla Was;) Siostra zdradziła mi kiedyś jak można zrobić pyszne zrazy z mięsa mielonego, od tamtej pory robię je bardzo często. Ich największym plusem jest to, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką. Smacznego
Z miłości do słodkościDziś zapraszam na pyszne, smażone szparagi, obtoczone w serze bursztyn, podane z jajkiem w koszulce i aioli cytrynowym. Przepis pochodzi czerwcowego wydania magazynu 'Kuchnia'. Zapraszam do przygotowań! Szparagi (dla dwóch osób): 1/2 pęczka zielonych szparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko(...)proces gotowania. Odsączamy na ręczniku papierowym, odstawiamy na bok. 2. Białko ubijamy z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok. 3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryły szparagi, rozgrzewamy. W jednej misce umieszczamy rozbełtane jajka, w drugiej
My Culinary ArtKurczak w roli głównej, pora na PODUDZIE W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY. Pyszne chrupiące danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon(...)piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną
Kuchnia BeatySprawdzony przepis na kaczkę w pomarańczach!. Mięso jest kruche i pyszne o delikatnym aromacie, pieczenie jej trzeba zaplanować dzień wcześniej, bo w marynacie powinna spędzić 24 godziny. Polecam. Składniki; 1 sprawiona kaczka, ok 1 1/2 kg 3 pomarańcze 1 cebula 1 szk bulionu drobiowego 2 łyżki(...)rozrobionej z miodem. Po upływie godziny przewrócić kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika obłożyć je listami melisy i pokrojoną w pół plasterki ostatnią pomarańczą. Sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody, sos podawać razem z kaczką i świeżą pomarańczą. źródło,,mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkaWitajcie :) Dzisiaj nasze danie skręca do Francji. Propozycja to tzw. danie jednogarnkowe. Pyszne ragout, oczywiście w wersji wegetariańskiej. Super danie dla tych z Was, którzy nie lubią za wiele garnków wokół siebie, a lubią wszelkie rodzaje gulaszy, paprykarzy czy innych tego typu mieszanek. To taka wiejska zdrowa i dobra kuchnia :) My przepadamy za prostymi nieskomplikowanymi daniami. Proste składniki, prostota(...)fasoli 1 puszka soczewicy 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują się, my kroimy paprykę i cebulę w grubą kostkę. Wrzucamy
vegetaniewieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz(...)wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem foremki z clafoutis wstawiamy do piekarnika na około 15 minut oliwę mieszamy z miodem, dosypujemy oregano, sosem zalewamy naszą salsę, odstawiamy aby wszystkie składniki mogły się "przegryźć" ze sobą na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy układamy kotlety, które smażymy z obu stron po około 3 minuty Serwujemy
Luźna KuchniaDzisiaj mam propozycję deserowo-śniadaniową.Otóż niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania na słodko (choć niewiele znam takich osób), dla nich więc polecam to danie jako deser
Pożeraczka, czyli raz adobrzetowarzystwie jajka. Taka wersja jest sycąca i najadam się do pełna na obiad. Lubię też wersję z chrupiącym boczkiem. Niezależnie jakich dodatków użyjecie do Cezara będzie pysznie – jest to bowiem klasyk, do którego pasuje niemal wszystko. Tradycyjna sałatka Cezar: 3 mini sałaty rzymskie lub 1 standardowa sałata rzymska 1 bagietka lub inne pieczywo na grzanki parmezan 1 ząbek czosnku(...)części (w przypadku mini sałaty wystarczy na pojedyncze listki) i myjemy. Osuszamy. Przygotowujemy dressing. Anchois należy lekko opłukać bieżącą wodą. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładki sos (jeśli nie mamy sprzętu – fileciki należy rozgnieść widelcem, dodać wyciśnięte czosnki, żółtko, musztardę, ocet/cytrynę, następnie roztrzepać i powoli wlewać cieniutką strużką oliwę cały czas mieszając ubijaczką). Gotowy
Poezja smakuczego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem.Można przygotować empanada z kurczakiem można i z sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy empanada z kurczakiem:Farsz: Jako pierwszy przygotujemy farsz gdyż(...)dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga efektem naszej pracy nie jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia.Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy. Gdy studzi się nam farsz, czas
Smaki Brazyliiwędzonym tofu Polsoja to zamknięte w małe pierożki wyjątkowe połączenie aromatycznego tofu i delikatnego ciasta. Produkt w 100% roślinny o szerokim zastosowaniu w kuchni. Doskonale smakuje w towarzystwie sosów ,ziół, oliw i zup. Tortellini zostały przygotowane z surowców niemodyfikowanych genetycznie bez użycia konserwantów. Ja zrobiłam dziś coś ciekawego, dodatek do tortellini. Składniki -kapusta pekińska -marchewka -por -salasa pomidorowa- ja miałam(...)Wyłóż na talerz, podawaj z duszonymi jarzynami. Posyp ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. To bardzo sycące danie. Jest bardzo dobre, gdyż tortellini z wędzonym tofu...nie mialam nigdy przyjemności. Pyszne! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni