pyszne sosy - 1946 przepisów (strona:103/130)

Zapiekanka wszystko co mam 120

Zapraszam dzisiaj na pyszną zapiekankę , nazwałam ją Wszystko co mam :) w lodówce . Przygotowałam ją z pysznego makaronu    Penne Fabijańscy  wykonanego z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej . Połączenie makaronu z pieczarkami , mozzarellą i innymi   dodatkami daje niesamowity(...)temperaturze 180 stopni  około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika .  Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny .  Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu i kilku łyżek ketchupu , mieszamy i gotowe, wy swoją możecie podać z czym lubicie . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Okrasa - jesteś Bogiem! 128

kolejny kuchnia lidlowa zawitała w moim domu. Po raz kolejny spotkała się z ogromnym zachwytem. Śmiało stwierdzam, że Okrasa jest geniuszem. Jakie to było pyszne. Niestety nie doczekało się zdjęć, gdyż zostało wciągnięte w chwilę. Mogę jedynie zaprezentować zdjęcia mojego pięknego makaronu. Całkowicie kopiuję przepis ze strony kuchnia lidla ,jedynie z leciutko zmienionymi proporcjami. Składniki: 100g łososia wędzonego makaron fusilli(...)chwili łatwiej obierzemy paprykę ze skórki.  Do cebuli na patelni dodajemy jeden posiekany ząbek czosnku. Pomidory pelati siekamy w drobną kostkę wlewamy na patelnię wraz z sosem z pomidorów. Mieszamy.  Paprykę odwijamy z folii i obieramy ze skórki.  Dobrze odparowane pomidory na patelni zalewamy śmietanką, doprawiamy odrobiną pokrojonej ostrej, świeżej papryczki, dodajemy kapary (kilka zostawiamy do dekoracji

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak tikka masala 1255

lepsze. Przepis zaczerpnęłam od   Jamiego Oliviera, oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Jeśli chodzi o przyprawy to zamiast użytych przeze mnie możecie skomponować swoją własną mieszankę garam masala. Danie wyszło pysznie i ostro J A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam   czerwonej pasty curry firmy Thai Heritage . Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka(...)około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy   mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go z ½ łyżki

Mania Gotowania
Szaszłyki 224

Pysznych przekąsek ciąg dalszy.  Od kiedy nauczyłam się jak je przyrządzać,  aby nie były suche i twarde goszczą na naszym stole dość często. Jako szczęśliwa posiadaczka piekarnika z możliwością pieczenia z parą mogę sobie poszaleć.  Idealnym dodatkiem  do szaszłyków jest Party Dip Barbecue Prymat.   Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać  taki(...)upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla i pieczemy ok 15 min lub mniej. Tak, aby odrobinkę się zarumieniły. gdy są gotowe wyjmujemy i podajemy z ulubionym sosem. U mnie boski Party Dip Barbecue Prymat. Party Dip Barbecue Prymat przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Najlepsze są gorące podane z frytkami

Malinowe Pocałunki
Krokiet z farszem grzybowym 175

Krokiet z farszem grzybowym Po krokietach szpinakowych , kapuścianych i pieczarkowych nadszedł czas na krokiety z leśnych grzybów . Czas akuratni , bo w lasach pojawiły się piękne pachnące

Ogrodnik w podróży
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 237

również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty – znajdziecie je na blogu. W tym przypadku nie miałam wątpliwości, że kurczak będzie wilgotny, mięciutki i pyszny. Nie spodziewałam się jednak aż tak ciekawego smaku. Kurczak smakował wszystkimi przyprawami, które umieściłam pod skórą i w środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia(...)grubość około 1 cm. Na rozwałkowanym cieście układamy kurę, zwijamy brzegi ciasta i bardzo dokładnie sklejamy. Pakunek powinien być całkowicie szczelny tak by mięso mogło piec się we własnym sosie. Kurczaki w soli umieszczamy na żarze i pieczemy 3 godziny. Kula którą wyjmiemy z żaru będzie czarna i twarda. Uwaga. Otwierając pakunek należy użyć rękawic żaroodpornych i uważać ponieważ uwolni

OstryKęs
Jesienny makaron z dynią 120

życiu dyni, że mu już ona dawno wyszła uszami, więc miałam nie lada problem, jak ją bezboleśnie “przemycić” w obiedzie. Postawiłam na makaron ( u nas nigdy dość) w aksamitnym sosie z dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami. O szpeku pisałam tutaj . Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie przyćmiła jej słodycz(...)wrzucamy na patelnię, na której dusiła się dynia, dodajemy pokrojoną rukolę i delikatnie mieszamy, aż dyniowy sosik całkowicie otuli makaronik. Na sam koniec posypujemy szpekowymi chipsami). Polecam serdecznie, bo pyszne!!  Tym wpisem dołączam do durszkalowej akcji Dynia

Mia Cucina Sofieta
S jak... smakowity sylwester! 239

dzisiejszy przepis, to powstał on właśnie w taki wieczór, kiedy zaszyłam się sama w kuchni, odrzuciłam na bok wszelkie książki, zeszyty, karteluszki i dałam ponieść wyobraźni ;) Powstało wtedy coś pysznego, co idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku?Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowymskładniki(...)kiedy puszczą sok, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, by nie pozostały większe kawałki (zbitki). Smażymy jeszcze ok. 5 min., a następnie dodajemy śmietanę, rozprowadzoną w mleku mąkę i przyprawy. Sos zagotowujemy i jeśli jest zbyt rzadki, chwilę odparowujemy. Jeśli natomiast zgęstnieje za bardzo, dolewamy trochę mleka. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Studzimy.Metalową formę do muffinów natłuszczamy. Wyrośnięte ciasto

Ratunku obiad
Placek po węgiersku 177

Może to i prawda, ale mnie nie przekonuje. Moim zdaniem danie to, nawet jeżeli nie należy do kanonu tradycyjnej kuchni węgierskiej czerpie z niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków(...)również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem, po ewentualnym dodaniu większej ilości wody.  Ziemniaki obrałem ze skóry i opłukałem w zimnej wodzie. Połowę z nich starłem na tarce o drobnych oczkach, a pozostałą część

Wyprawy kulinarne
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 173

śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina z truskawkami lub wieprzowina z sosem porzeczkowym - w życiu! Jednak od czasu do czasu staram się przełamywać moje uprzedzenia kulinarne i spróbować czegoś nowego. Tak było z moją dzisiejszą propozycją, letnią sałatką z pomidorów i brzoskwiń(...)świeżym powietrzu i grillowaniem, dlatego postanowiłam podać ją z grillowanym kurczakiem według mojego sprawdzonego przepisu . Mięso przygotowuję na patelni grillowej, trwa to zaledwie chwilkę, a wychodzi bardzo soczyste i pyszne. Jak to robię? Smażąc kurczaka stosuję się do zasad typowych dla przygotowywania wołowego steka - mięso układam na dobrze rozgrzanej patelni i nie przesuwam, póki dobrze się nie usmaży. Nie smażę

Chilli Czosnek i Oliwa
Azjatyckie inspiracje 173

dzisiaj chcę Wam zaprezentować zdecydowanie się nie nadają. Nawet nie poczulibyście, że tam są, przytłoczone przez bogactwo przypraw i smaków. Natomiast tygrysie to już inna bajka. Są po prostu pyszne, delikatne i w zasadzie mogłabym je jeść podsmażone jedynie na czosnkowo-cytrynowym masełku, posypane np. natką pietruszki. Pycha. Muszę niedługo przygotować je właśnie w taki sposób, ale dziś zapraszam(...)przez ok. 1 min. Następnie dorzucamy krewetki. Smażymy je do momentu, gdy ładnie zaróżowią się ze wszystkich stron. Wtedy zdejmujemy je z ognia i odstawiamy na bok. Do do sosu dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. (Mała uwaga odnośnie curry. Należy sprawdzać smak swojej przyprawy. Moje było tym razem nieznośnie ostre. Ta sama przyprawa różnych firm różni się składem i niestety

Ratunku obiad
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 242

mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego(...)SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone na połówki, listki mięty, jadalne kwiatki, pokrojony szczypior, cebulę, rzodkiewkę i nektarynkę. Całość

OstryKęs
Placki i naleśniki jaglano-gryczano-kukurydziane z pieczarkami i serem, czyli coś pysznego!:) 137

Oswoiwszy mąki bez glutenu w ciastach nabrałam rozpędu i następnym moim krokiem było przygotowanie placuszków i naleśników na takiej mące. Tym bardziej, że dawno, bardzo dawno

Zdrowa Kuchnia Sowy
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 194

Przenoszenie się w różne zakątki świata za sprawą jedzenia to wspaniała przygoda. Klucząc paluchem po mapie, w ciepłym fotelu, dzięki pysznej strawie można wyobrazić sobie, jak tam jest. Nieokiełznane i nieprzetarte szlaki pokonuję na trasie "usta-przełyk-żołądek". Poznałam mnóstwo tajników, interesujących metod. Zasmakowałam w przyprawach, składnikach , z którymi raczej nie miałam do czynienia z tej prostej przyczyny(...)inspiracja stąd: Kwestia Smaku .) gniazda makaronowe pełnoziarniste (tego typu: klik ) 20 krewetek 3 ząbki czosnku papryczka chili 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 duży por pęczek posiekanego szczypiorku sos sojowy olej roślinny olej sezamowy 3 łyżki sezamu Sos: 5 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki brązowego cukru Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzam

W kuchni Karmel-itki
LUTY: KULINARNA BIBLIOTECZKA - Gogo's kitchen Smaki Republiki Południowej Afryki 85

południowoafrykańskich. Dowiemy się jakie wina z RPA są najlepsze i znajdziemy wskazówki odnośnie dobierania wina do poszczególnych potraw. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: przekąski, dania główne, przystawki i sosy oraz ciasta i desery. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)temat kuchni RPA polecam program „Przy stole Siby” na Polsat Food Network. Oglądnęłam wszystkie odcinki i jestem zachwycona. Przetestowałam już niektóre przepisy, na moim blogu znajdziecie przepis na pyszny limonkowy sernik na zimno Siby

noteskulinarnyfiga
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 155

mózgi skojarzeniowe mamy, to od razu przypomniał nam się smak podjadanej wtedy przynęty. Nie - robali nie wcinałyśmy! :) Glisty zostawiłyśmy dla ryb a my zadowalałyśmy się kukurydzą. I nagle pyszne wspomnienie uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany.  SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew(...)które lubią, więc do nas ona trafiła w 100%. Jest słodycz, jest ostrość, jest... prędkość i łatwość - jest dobrze! :) Kombinowałyśmy długo z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji (bo najpierw wyszedł nam sos kukurydziany - fajny tak swoją drogą), ale dałyśmy radę.  Reasumując - jaka ona jest: - szybka, - łatwa, - rozgrzewająca, - kremowa, - słodko-ostra, - niedroga, - sycąca, :)) Co prawda gdy te ryby łowiłyśmy (czyt. gdy się

Wypisz Wymaluj