Pyszne burrito po mojemu - w samodzielnie przygotowanych tortillach kukurydzianych. Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis tutaj SKŁADNIKI Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy(...)Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut , aż ser się rozpuści. Możemy podawać same, z kwaśną śmietaną lub - tak jak my lubimy- z sosem czosnkowym
Moje Kuchenne Rewelacjesiebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się używać kostek rosołowych, vegety, zdarza mi się iść na łatwiznę, ale tym razem poszłam swoją ścieżką i przyprawy, które użyłam stworzyły jak dla mnie super smak(...)listek laurowy. Kiedy mięso będzie już miękkie wrzucamy pieczarki, doprawiamy pieprzem, solą ziołową, kminem rzymskim, papryką wędzoną słodką, papryką chili w proszku, przykrywamy i dusimy jeszcze jakiś czas. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt wodnisty, wystarczy odparować trochę płynu. Podajemy z ziemniakami, kuskusem, ulubioną kaszą lub ryżem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujefrytki na pieczone warzywa korzeniowe. Efekt końcowy może i odbiegał od tego, co początkowo chodziło mi po głowie, ale zdał egzamin na piątkę! Da się? Da się! Wyszło pysznie i zdrowo, a przecież o to chodziło :) Polecam wszystkim amatorom domowych burgerów! Aromatyczne burgery z kurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów i warzywa dla dwóch osób(...)patelni odstawiamy na przynajmniej minutę i dopiero wtedy podajemy w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! PS. A do takiego obiadu koktajl marchewka-pomarańcza :) PPS. Następnym razem zrobię jeszcze domowy sos ziołowo-czosnkowy! Że też ja wcześniej na to nie wpadłam, a dopiero przy jedzeniu. Pasowałby idealnie
Ratunku obiadjest tu fantazyjne rozrzucenie składników na półmisku, szczególnie dekoracyjne powykręcanie paseczków cukinii. Na pewno dacie radę! Dajcie się ponieść Waszej artystycznej stronie i koniecznie przygotujcie tę sałatkę , bo jest pyszna:) P.s. Polecam Wam również sałatkę z zielonej fasolki z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką . Wiedzieliście, że cukinię można jeść na surowo ? Nadają się do tego młode cukinie o delikatnym miąższu(...)Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor. Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj. Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym
Chilli Czosnek i Oliwadobrze poznala w poprzednich latach. Ale apetyt rosnie w miare jedzienia, nic wiec dziwnego, ze zapragnelam czegos nowego. I tak na otwarcie corocznego Festiwalu dyni organizowanego przez Bee przygotwalam pyszne pierogi. Do ostatniej chwili nie bylam pewna jaki powinien byc farsz, ktorego uzyje, i jak to czesto u mnie bywa stal sie on dzielem przypadku. Zanim zaczelam nadziewac moje pierozki(...)dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia. Placuszki bardzo fajnie smakuja ze sosem tatarskim. Smacznego
Przysmaki Karolkidomu. Jeszcze przyjemniej jest, gdy temu ciepłu towarzyszą ulubione zapachy: czekolady, cynamonu, goździków, kardamonu. Zawsze mówię, że to najlepsza aromaterapia, jaka może być. Do tego jest to zapowiedź czegoś pysznego. Czasami są to małe ciasteczka, czasem niesamowite ciasto do popołudniowej herbaty, a innym razem danie główne. Dziś zdecydowanie jest to danie obiadowe. Proste, z małą ilością składników, a mimo(...)sokiem z pieczenia. Na 10 minut przed końcem czasu do schabu dokładamy pomarańcze. Upieczony schab wyciągamy z naczynia i przekładamy na paterę. Mięso obkładamy pomarańczami. Natomiast powstały z pieczenia sos na bazie soku zaciągamy 2 łyżkami mąki rozpuszczonej w wodzie, zagotowujemy. Sos będzie bardziej zawiesisty. Gotowy sos przelewamy do sosjerki. Dla 4-6 osób Czas: 105 minut (przygotowanie
Przysmaki KarolkiI pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu nie wzięłabym żadnego z owoców morza do ust. Po prostu nie i koniec! Gumowata konsystencja morskich żyjątek sprawiała, że
W kuchni Katieciastem i pysznym, pomarańczowo-zielonym nadzieniem. Mam rację? ;) W zrobieniu są łatwiejsze niż myślicie. Jeżeli po raz pierwszy macie styczność z ciastem filo, zajrzyjcie do przepisu na te pyszne cygara z fetą i ziołami , gdzie znajdziecie porady, jak się z nim obchodzić. Na dole zamieściłam również obrazkową instrukcję zwijania ślimaków, która mam nadzieję będzie dla Was pomocna(...)posyp sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min, aż staną się rumiane, a ciasto chrupiące. Upieczone ślimaki chwilę przestudź i podawaj. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym lub dipem z pieczonych pomidorów . Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google
Chilli Czosnek i Oliwatawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem. Giouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska(...)danie główne. Tawerna w Hotelu Costa Angela, Lambi, Kos Ta rodzinna tawerna mieści się w hotelu, w którym mieszkaliśmy na Kos, stąd jedliśmy w niej najczęściej. Atuty to pyszne jedzenie, rodzinna atmosfera, sympatyczna obsługa i wspaniały taras z widokiem na zachód słońca oraz wyspę Pserimos i tureckie Bodrum. Tawerna w Palaio Pyli Warto wspiąć się po stromych kamiennych schodach
Chilli Czosnek i OliwaKiedyś bałam się przyrządzania ryby i wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Odkryłam jednak sposób na pieczenie ryby w folii. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba
Sagneska - gotowanie i lifestylepytanie - "co do dżemu"?I tak zrodziły się one - bezglutenowe, amarantusowo-owsiane gofry... migdałowe! Smaczne, zdrowe, chrupiące i bosko pachnące gofry... dżemem malowane. To był smaczny dzień. To była pyszna pobudka.SKŁADNIKI:- jajka, 4 (w przypadku nietolerancji - 8 jajek przepiórczych),- mąka amarantusowa prażona, pół szklanki,- mąka owsiana, 4-5 łyżek,- migdały mielone, 3/4 szklanki,- bezglutenowa mąka chlebowa, 2-3 łyżki(...)Skworcu."MĄKA Z MIGDAŁÓW są to dokładnie rozdrobnione orzechy migdałowca. Jest to bezglutenowy produkt z przeznaczeniem do wypieków cukierniczych i nie tylko. Sprawdzi się w zagęszczaniu zup i sosów, przygotowaniu pasztetów i farszów. Można nią zastąpić bułkę tartą w panierce.Mąka z migdałów, dzięki wysokiej zawartości białek, jest doceniana w kuchni wegetariańskiej. Produkt ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy
Wypisz WymalujSkyrim obfituje w elementy związane z jedzeniem, w karczmach czy salach jadalnych możemy znaleźć przeróżne smakołyki, nie wspominając o zawartości spiżarni domków, które zwiedzamy. Co więcej
Nerds Kitchenpierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę dla polskich(...)smażymy na nim kiełbasę. Kiedy jest już równomiernie usmażona, z powrotem dokładamy warzywa, a także koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Odstawiamy do ostygnięcia. Moja pyszna kiełbaska prosto z Hiszpanii :) Dip możemy przygotować od razu, gdy skończymy przyrządzać farsz. Wtedy smaki lepiej się przegryzą. Kapary, czosnek, dymkę i szczypiorek siekamy bardzo drobno. Dodajemy do śmietany
Ratunku obiadpory używałam..Suszone morele można wykorzystać do ciast ..ale ja jedną paczkę tej moreli dodałam do gulaszu..i chyba pierwszy raz robiłam mięso z dodatkiem owoców...ale efekt był pyszny..dodatek przyprawy do gulaszu też podkreślił jego smak..Pomysł na takie danie podpatrzony gdzieś w necie.. 50 dkg mięsa wieprzowego cebula przyprawa do gulaszu opakowanie suszonych moreli(...)84mg Miedź 0,77mg Mangan 0,93mg Jod 2,7µg Przyprawa do gulaszu to aromatyczna mieszanka nie tylko do gulaszu ale również do wszelkiego rodzaju farszy mięsnych czy sosów. Może służyć również jako marynata do mięs. Skład: sól papryka słodka czosnek cukier majeranek kolendra cząber gorczyca pieprz pieprz ziołowy rozmaryn
Moje domowe kucharzeniePyzy drożdżowe, pampuchy, kluski na parze wszystkie nazwy określają ten sam produkt- pyszne domowe pyzy. U mnie uwielbiają je wszyscy, a już w szczególności dzieci. Kiedyś przygotowywałam je dość często, wówczas nie było jeszcze takiego wyboru pyz w sklepach. Teraz wróciłam do ich samodzielnego przygotowywania nie z powodu ich braku w sklepie, te bywają w ogromnym wyborze. Po prostu coraz(...)sitko następne. Uwaga: kontrolujmy stan wody, jest jej bowiem niewiele a czas gotowania jest dość długi. Najlepiej co jakiś czas dolewać wrzącą wodę. Takie pyzy najlepiej smakują podane do sosu pieczeniowego np. z kaczki, gęsi lub innych smażonych mięs. Smacznego
Smaczne Zdrowe