pyszny lunch gotowy. Kombinacji jest wiele i dziś prezentuję Wam jedną z nich, bardzo popularną w moim domu. Pikantna cukinia, czosnkowe tofu i szpinak, a do tego odświeżająca sałata zielona z pomidorami i ogórkami podana z ugotowanym ryżem. Mniam, mniam Polecam też to danie w wersji na lunch do pracy lub szkoły! Składniki: tofu smażone cukinia po koreańsku sałatka zielona
Lamarida.plPyszny pomysł na kolację we dwoje. Kruchy kurczak z winnym posmakiem, słony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka
VioletoweKucharzeniesałatkę ;) ale nawet ja mam czasami ochotę na jakiś deser. Jest tylko jeden warunek - musi być zdrowy! Dlatego raczej nie znajdziecie tu białego cukru, niezdrowych tłuszczy, a już na pewno białej mąki, która ze względu na celiakię jest dla mnie zupełnie zakazana. Nie znaczy to wcale, że nie może być smacznie. Deser, który Wam dziś przedstawię jest obłędnie pyszny
Quinoa Raz!ŚMIETANIE SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU ŚLEDZIE CYTRYNOWE WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU W ofercie firmy znajdziemy też wiele gotowych dań ze śledziem w roli głownej, które tylko wystarczy przełożyć na talerz. Są to m.in: *Beczka śledzia - Śledzie z ziołami w oleju * Beczka śledzi-Filety z olejem wiejskim Na szybko można mieć pyszne śledziki
Z Majeczką w kuchnikiedyś w restauracji, bardzo mi smakowało, tym razem zrobiłam w domu. Powiem Wam, że jest rewelacyjne. Z buraczkami idealnie łączy się rukola, prażony słonecznik, ser feta i do tego pyszny sos na bazie miodu, oliwy, sosu balsamicznego i soku z cytryny. Mniam :-) Sos zrobiłam na oko, dodawałam składniki i próbowałam, czy smakowo mi odpowiada. Polecam Wam bardzo i życzę miłego(...)cienkie plasterki buraki układamy na większym płaskim talerzu. na buraczki dajemy umytą rukolę, pokrojoną w kostkę fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy i posypujemy po naszej sałatce. 3. Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny (ja dałam około 1 łyżkę), miód (łyżki), kilka kropel sosu balsamicznego i mieszamy. Sos musimy smakowo dopasować pod siebie, więc jeśli chcemy jakiegoś
kruche babeczkijest Francja, a vinaigre znaczy po francusku po prostu ocet. Sos ten stał się tak popularny dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i temu, że z wieloma potrawami tworzy on niezwykłe, pyszne połączenia. Sos ten służy przede wszystkim do różnego rodzaju sałat , ale można go także podawać do jarzyn na zimno, a nawet w pewnych przypadkach do mięs i owoców morza. Choć(...)bardzo proste. Wystarczy zmieszać ze sobą dokładnie trzy części oliwy z jedną częścią dobrego octu, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos będzie świetnym dodatkiem do każdej sałatki . Można go także uzupełnić własnymi dodatkami. Post Sos winegret pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy też mówicie dzisiaj "w końcu piątek"? Po 17:00 można uznać, że oficjalnie zaczął się weekend. Można spędzić miły wieczór, trochę odetchnąć. Do menu na
Pełny talerzDzień dobry, Dziś chciałam pokazać Wam kanapeczki, które przygotowałam z włoskich bułeczek ziołowych . Wykorzystałam do nich ulubiony ser mojego Męża, czyli halloumi, bazyliowe pesto, świeże warzywa
Chilli Czosnek i Oliwasałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu nie gotowało się takich knedli, więc do ich przygotowania potrzebuję przepisu, a poza tym wydało mi się być to idealne danie na jesień. I rzeczywiście – knedle były pyszne
Cooking for Emilyniż feta (oczywiście mówimy o oryginalnej greckiej fecie). Nie jest tak słony – jest delikatny, lekko kremowy przez co trochę rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do kanapek, sałatek ale można go też upiec w piekarniku. I smakuje super! Co jest jeszcze lepsze, że przygotowanie takiej przystawki zajmuje niewiele czasu. Dodatkowym atutem jest możliwość podania sera w dwóch wersjach(...)ciepło i zimno. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: 1 plaster sera manouri przedzielony na pół 1 jajko mąkę sezam (jadłam też w wersji z migdałami, obie są pyszne) ewentualnie żurawinę, borówkę lub coś podobnego do podania Przygotujcie sobie trzy talerzyki – pierwszy na rozbełtane jajko, drugi na mąkę a trzeci na sezam/płatki migdałów. Każdy kawałek sera obtaczamy w jajko
Szybko Tanio Smaczniepyszne i zdrowe warzywo, które dodaje charakteru wielu potrawom. Zawiera mnóstwo witamin: C, A, E, B1, B2, PP. Poza tym pory maj ą ogromn ą wartość odżywczą, a przy tym są mało kaloryczne. Podobno pory pomagają w leczeniu kaca 😃 nie wypróbowałam tego jeszcze, ale w najbliższym czasie postaram się sprawdzić(...)Uwielbiam pory w różnych odsłonach, dzisiaj podsuwam przepis na sałatkę z porem w roli głównej. W moim rodzinnym domu taka sałatka gościła na stole w porze wiosennej, niestety zima jeszcze trwa, ale chociaż na talerzu możemy poczuć wiosnę 😉 Składniki: por 1 szt, ogórki kiszone duze 5 szt, kukurydza konserwowa 1/4 puszki
kulinarne odsłony patiPolubiłem mąkę gryczaną, Wy też? W zeszłym tygodniu robiłem z niej pyszny chleb , a w dzisiejszym wpisie kolejne danie, czyli buraczkowe naleśniki bezglutenowe z mąki gryczanej. Bardzo ciekawe, kolorystyczne urozmaicenie na talerzu – ja proponuję czerwień złamaną różnymi odcieniami zieleni ale kolorystykę dobieracie Wy! (smak też bardzo dobry, nadaję się też np. na tortillę). Nikomu chyba nie muszę tłumaczyć(...)zdrowe są buraczki. Często pojawiają się u nas w domu jako sałatka do obiadu, ostatnio w zapiekankach (nadają im fajny, słodkawy posmak), a teraz jako naleśniki bezglutenowe Składniki: 1 ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki mąki z tapioki 1 szklanka soku burakowego 1 łyżka oliwy 2 jajka sól i pieprz zioła np. bazylia, oregano, kminek lub cokolwiek innego co lubicie do smaku
PaleoLifePolędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym z dodatkiem śmietany i makaronem. To pyszne danie ze znakomitym sosem, które zrobisz w naprawdę krótkim czasie. Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym z makaronem papardelle 1 opakowanie makaronu De Cecco papardelle 1 kg polędwiczek wieprzowych 3 łyżki musztardy starofrancuskiej 2 łyżki miodu górskiego(...)łyżki oliwy 1 łyżeczka pieprzu 500 ml śmietanki Łaciata 30 % + 2 łyżki wody 5 łyżek oliwy 5 łyżek masła klarowanego Sałatka: rukola pomidorki koktailowe oliwa Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W miseczce przygotować marynatę : wymieszać musztardę, miód, oliwę oraz pieprz. Polędwiczki umyć i osuszyć papierem ręcznikowym, usunąć ewentualne białe błony. Polędwiczki dokładnie natrzeć marynatą przygotowaną wcześniej. Odstawić
Kuchnia na wzgórzusałatki są pomidory- powinny być soczyste, pełne słońca i słodyczy. Oliwa z oliwek najwyższej jakości, jeśli jest tłoczona przez gospodarzy, to będzie gęsta i ciemnozielona, a w smaku lekko pikantna. Będzie pachniała świeżo zerwaną oliwką , której skórkę natniecie paznokciem, wyczuwając zapach ostry , zdecydowany. W caprese kluczowa rolę gra również mozarella, jeśli jest to mozarella di bufala, to zapewne będzie pyszna
Z Kuchni Do Kuchni