owocami, krakersami i pyszną oliwkową tapenadą. Moim ulubieńcem jest też melon z dojrzewającą szynką np. parmeńską. Obowiązkowo muszą też pojawić się oliwki, suszone pomidory i wyśmienite (najlepiej domowe) pieczywo maczane w oliwie z oliwek. Do pochrupania nadają się wyśmienicie domowe grissini lub inne pieczywo. 2. Kolejnym niezastąpionym elementem grilla są warzywa - w formie surowej w sałatkach, czy też grillowane
Kuchnia Bon Appetitproste danie z pysznych dojrzałych truskawek z dodatkiem mleka kokosowego i żeby było trochę bardziej sycące dodałam chrupiące krakersy z quinoy z orzechami włoskimi, czarnym sezamem, olejem kokosowym i mąką z czerwonej soczewicy. Krakersy polecam zrobić w większej ilości, można je przechowywać w pudełku i następnym razem, gdy będzie potrzebny chrupiący dodatek do zupy czy sałatki, będą jak znalazł
Quinoa Raz!postaci surówek, czy sałatek? Surówka z pora z dodatkiem jabłka, marchewki i majonezu jest prosta i szybka w przygotowaniu. Inne propozycje surówek: surówka z marchewki Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z kapusty kiszonej i jabłka Przepis na łatwą i pyszną surówkę z pora
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAromatyczna sałatka z kurczakiem, awokado i innymi warzywami. Serdecznie zapraszam! Składniki : - 1/2 opakowania rukoli -1/2 czerwonej papryki - 1/2 piersi z kurczaka (może być pieczona lub gotowana) - 1/3 awokado - około 20 ziaren dyni - 1/4 ogórka zielonego - łyżka kaparów dresing : łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka włoskiej oliwy z oliwek, sól, pieprz cytrynowy, ocet balsamiczny. Pyszny pomysł
SMYKWKUCHNIKilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od ubiegłej jesieni. Pora grzybobrania jeszcze przed nami, ale już widziałam w sprzedaży kurki, więc można wypróbować przepis. Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby(...)Najważniejsze, żeby używać małych, jędrnych grzybów. Marynujemy grzyby leśne, ale można użyć również pieczarek lub boczniaków. Pysznie smakują i pięknie się prezentują mieszanki grzybów np. kurki, podgrzybki i prawdziwki. Jedynie maślaki marynujemy tylko z maślakami, ze względu na niewielki śluz jaki wydzielają. Składniki: Grzyby (małe - kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki, pieczarki, boczniaki) sól do każdego słoika - plaster cebuli
Codziennik KuchennyDIETETYCZNA SAŁATKA Z DOMOWYM FALAFELEM Robiliście kiedyś sami w domu falafel? Jeśli nie to koniecznie nadróbcie zaległości! Co to takiego ten falafel? Falafel to danie kuchni arabskiej, ja przygotowuje falafele według przepisu Samar Khanafer, której korzenie pochodzą z Libanu, kraju gdzie kuchnia arabska chyba najlepiej smakuje. Podstawą falafela, jest cieciorka, produkt dostępny bez problemu w każdym sklepie, ważne abyście kupili(...)opakowaniu. Ponadto potrzebujecie kilka prostych składników takich jak: cebula, czosnek, soda oczyszczona, olej, kolendrę, miętę, sól, pieprz. Składnik- Siedem przypraw libańskich, możecie zrobić sami, prościzna! Polecam spróbować, bo to pyszne jedzenie! SKŁADNIKI NA FALAFEL (receptura - SAMAR KHANAFER) - 200g ciecierzycy - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 płaska łyżeczka sody - olej do smażenia -2 łyżeczki zmielonej kolendry i kuminu
SMYKWKUCHNIW dzisiejszym wpisie na blogu debiutuje kalarepa! Warzywo z rodziny kapustowatych - trochę przez nas niedoceniane. A szkoda, ponieważ kalarepa jest bogatym źródłem witamin z grupy B
W kuchni KatieW moim domu miłośnikiem śledzi jest mój mąż. Niestety, ze względu na zdrowie staram się ograniczać rzeczy słone i marynowane, czy surową cebulę. Jednakże śledź z
Di gotujeZa tydzień z hakiem wypada majówka, czyli oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Jednak po ostatnich przygodach pogodowych bliżej chyba do wznowienia sezonu… grzewczego 😉 I jak tu
gotować!Jakiś czas temu otrzymałam od Fit & Easy ich nowość makarony z buraka i marchewki . W związku z tym, że uwielbiam marchewkę w każdej postaci, postanowiłam
karmelowyJakiś czas temu otrzymałam od Fit & Easy ich nowość makarony z buraka i marchewki . W związku z tym, że uwielbiam marchewkę w każdej postaci, postanowiłam
karmelowyNadeszły cieplejsze dni, a wraz z nimi czas na lżejsze obiady i kolacje. Dziś proponujemy Wam prostą, w miarę szybką, a przede wszystkim bardzo smaczną i
W kuchni Katiehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Odkąd sięgam pamięcią - w moim domu często gościły buraczki zasmażane oraz te - z majonezem. Kiedyś przyrządzała je moja mama
Di gotujeDziś królewskie śniadanie, i choć mogłoby się wydawać, że babeczki są czasochłonne, to uwierzcie nam na słowo, nie są! Znudziły nam się kanapki, a takie dwa
W kuchni KatieMam dla was coś co zabierzecie do pracy i z pewnością nie będzie obojętne dla Waszego zdrowia. Zrobimy pyszny baton z gotowanego orkiszu i żurawiny ze
Kuchnia PROzdrowotna