menu restauracji zamówiłyśmy rosół jerozolimski i aromatyczną herbatę. Rosół nie podbił ani mego serca, ani podniebienia. Cóż, nie każdy lubi to samo. Herbatki za to wypiłam dwie ogromne filiżanki. Pyszna, to mało powiedziana. W tej filiżance kryła się jakaś zimowo-świąteczna magia, która upajała me zmysły i roztaczała cudowne ciepło, ciepło nie tylko fizyczne, ale i ciepło spokoju wewnętrznego(...)była uboga, licha i nie do syta. Najadłyśmy się i to jak ! Na okoliczność spotkania, każda z dziewczyn przygotowała coś specjalnego od siebie. I tak na stole pojawiły się: sałatki, śledzie, pierożki i paszteciki, grzanki i ciasto. Wigilia nasza skończyła się szybko. Niestety, poza nami w tym samym pomieszczeniu odbywało się inne spotkanie. I wiecie - komfort rozmów przy stole
kolorowotorcikowoSłynne nuggettsy w wersji light- bez dodatku tłuszczu, w panierce kukurydzianej i marynacie maślankowej. Są po prostu pyszne! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 szklanka maślanki, 1 szklanka płatków kukurydzianych, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka. Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić. Następnie przełożyć do miski, zalać maślanką wymieszaną z przyprawą do kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Płatki(...)pokruszyć i panierować mięso, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podawać z dowolnym sosem lub sezonową sałatką
Tradycyjna Kuchniaprzepis od mojej koleżanki Asi-jadłam ją u niej wiele razy i jest naprawdę pyszna i robi się ją w kilka minut-spróbujcie koniecznie SKŁADNIKI: makaron z 2 zupek chińskich ogórek zielony ok 20-25 dag mielonki np. tyrolskiej 2 łyżki majonezu,vegeta (można również dodać koperek lub natkę pietruszki,ale ja nie daje bo mój mąż nie lubi(...)PRZYGOTOWANIE: makaron zalewamy wrzątkiem ,przykrywamy na kilka minut aż spęcznieje,następnie odcedzamy, tarkujemy szynkę na tarce jarzynowej, ogórka też(ale zanim dodamy go do sałatki to odciśnijmy go z wody) dodajemy majonez i doprawiamy vegetą!! gotowe-smacznego
Swojskie jedzonkoprawdziwe, a my co? Biegniemy ile sił przed siebie, byle do piątku. Bez sensu.Myślę, że czas na zmiany, czas na delektowanie się każdym dniem, czas na moją przepyszną sałatkę, bez wtranżolenia ale ze smakowaniem każdego kęsa, zróbmy to samo z życiem... Składniki: 2 szklanki ugotowanej na sypko zielonej soczewicy 1 zielony ogórek 1 pomidor obrany ze skórki(...)czosnku Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, pokroić w malutką kosteczkę. Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem, przyprawami. Soczewicę połączyć z warzywami, polać sosem przed podaniem. Tak proste a takie pyszne
pieprzny smaczekkukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 por (około 15 cm) 280 g śmietany 12% 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier sok z 1/4 soku z cytryny Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko(...)oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Inspiracja z drobnymi zmianami: kobieceinspiracje.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniTort nie zawsze musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można(...)żeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może
Smaczna PyzaNa wstępie krótko o nasionach chia (szałwii hiszpańskiej). Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana była już przez Azteków. Te malutkie nasionka zawierają minerały, witaminy i antyoksydanty
Oryginalny smakDziś przedstawiam przepis na przepyszną babkę cytrynową , oczywiście bezglutenową . Wypieki bezglutenowe polecam nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej z przyczyn medycznych, polecam wszystkim , ponieważ wypieki
Kawa z mlekiemHej! Święta już za nami i czas wracać do zwykłego życia. Nie wiem jak u Was, ale jak to mówi moje dziecko "w ciągu tych
Tylko pyszniePyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 150 g sera(...)feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzenieSchnitzelwirt - Neubaugasse 52 - prawdopodobnie najlepszy sznycel po wiedeńsku Kolej na typowe danie obiadowe - danie z naszej listy. Przed daniem głównym zamówiliśmy bulion wieprzowo-wołowy z ogromną kulką z wątróbek. Pyszne i zarazem syte danie. Ale przecież przyszliśmy tutaj na na kotleta. Jednak najprawdziwszy sznycel wiedeński jest robiony z cielęciny - ten nazywany będzie Wiener Schnitzel. Ze względu na niższą cenę wieprzowiny(...)wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy
Right Behind The Kitchenpapkach mojego mniejszego syna. Nadszedł czas to zmienić. Zakupiłam królika i zabrałam się za gotowanie. Szczerze przyznam, że przygotowując go posiłkowałam się nieco przepisem Pascala z książki Lidla. Wyszło pyszne delikatne mięso w cudownym rozmarynowym sosie. Polecam wszystkim amatorom króliczego mięska i nie tylko :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 1h Ilość porcji: 4 Składniki: Królik (waga(...)gorczycą 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 20g masła 3-4 gałązki rozmarynu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól U nas królik został podany z ziemniaczkami i sałatką z buraków, jednak dodatki można komponować całkowicie dowolnie. Królika myjemy i osuszamy. Usuwamy cały tłuszcz, również ze środka. Jeśli są w króliku podroby również je usuwamy. Czas na podział królika. Najpierw
Kolizje Smakówwynika to z sentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona pokazała mi po raz pierwszy mały sklepik w którym sprzedawano znakomite, świeże i niezwykle kolorowe sałatki , ciastka i babeczki . Od tamtej pory sklepiki się rozrosły, właściciele wydali parę książek i pojawili się w mediach. A ja z podziwem czytałam przepisy - pamiętając smak i wygląd ich potraw(...)dzięki blogowi Kulinarna pasja Hani Kasi . Pojawiły sie na nim przepisy Yotam'a Ottolenghi (i linki do filmów), i wszystkie są tak smakowite, że trzeba było zacząć. Bakłażany są pyszne! Nie wolno jedynie żałować oliwy - trzeba dać jej dużo. Sos maślankowy to prawdziwe odkrycie - będzie świetny do wielu innych dań. składniki 2 duże i długie bakłażany (użyłam czterech
Stare GaryPrzedstawiam przepis na moją wersję leniwych pierogów bezglutenowych. Ze względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ
Kawa z mlekiemBomboloni, to tradycyjne pączki Włoskie, obtoczone w cukrze i nadziane kremem budyniowym. Są po prostu cudowne w smaku, mięciutkie, niezbyt słodkie, puszyste i leciutkie. Bomboloni
Kuchnia Łukasza