czegoś przyznać. Jako dziecko uważałam, że ciasto bez kremu to nie jest ciasto. Babki, drożdżowce, ucierane- jadłam, bo w końcu słodkie, ale najgłębszą miłością pałałam do tych warstwowych, przekładanych puszystym dobrem. Nie wiem skąd mi się to wzięło i z pewnością mi już przeszło, ale sentyment pozostał. I dziś mam dla Was właśnie przepis na ciasto właściwe- przynajmniej według mojej(...)wypowiadane słowa. Ale wróćmy do ciast mojej mamy. Firmówka- niby nie taka spektakularna jak ze sklepu, ale uwielbiałam to ciemne ciasto i domowy krem na wierzchu posypany kakao. Jogurtowy sernik- wiecie, taki w stylu jogurt plus galaretka, biszkopty na spód i owoce na wierzch. No i biszkopt z galaretką. Klasyk nad klasykami. Z kremem budyniowym. I owocami- latem głównie
les mirabellesJeżeli lubicie sernik i makowiec a macie dylemat, które ciasto upiec, to ta propozycja będzie dla Was. Takim kompromisem jest seromakowiec. Może to ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt i smak bez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha(...)seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca jest sernik) przeważnie dekorowane są czekoladą lub posypwane cukrem pudrem. Tym razem skorzystałam z „podpowiedzi” Doroty i seromakowiec ozdobiłam
mojewypiekiinietylkopiekę serników, bo mój mąż za nimi nie przepada, ale w tym roku sobie powiedziałam, że będzie musiał się przyzwyczaić, bo będą częściej, a ten mu bardzo smakował). Sernik jest rewelacyjny z ciastem kruchym na wierzchu, spód piernikowy plus masa serowa, no niebo w gębie jak to się mówi :-). Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" przepisy Mistrza Pawła Małeckiego(...)mocno podgrzewamy (do 60-70 stopni), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do 30-35 stopni Celsjusza. Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wylewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej
kruche babeczkiPołączenie kakao, banana i śliwki brzmi dziwnie? Otóż nie! To ciasto jest idealne na długie, jesienne wieczory! Zachęcam je upiec! Składniki: 2 jaja 50 ml białek
Truskawkowa FiestaPascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy. Przygotowany jest z białego sera ucieranego z cukrem i żółtkami. Według klasycznego przepisu paschę przygotowywało się mleka, które gotowało się ze śmietaną, tak powstawał ser, który był bazą paschy. Ja poszłam trochę na skróty i przygotowałam paschę z gotowego sera. Pascha wielkanocna Czas przygotowania(...)laski wanilii 2 garści rodzynek 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biały ser mielimy. Żółtka z ziarenkami wanilii ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli kremówkę, cały czas ubijając. Następnie miskę z utartymi żółtkami wkładamy do większego garnka z gorącą wodą, garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu. Masę mieszamy do momentu
Kulinarne przygody GatityJakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości. Coś szybkiego i lekkiego, co będzie mi przypominało czasy dzieciństwa. Tak właśnie zastanawiając się wpadły mi do głowy te biszkopty. Bardzo szybkie i niezwykle smaczne. Smak ten kojarzy mi się z babcią, jak robiłyśmy(...)oprószenia Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodać żółtka i ubijać, do połączenia. Powinniśmy otrzymać gęstą, bardzo puszystą żółtą masę. Wsypywać powoli przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę
dom-agi.plCiasto nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby dodawać ostudzoną galaretkę. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Biszkopt udał się puszysty i bardzo smaczny. Mąka ze Smokiem powstaje z bielma ziarna, dlatego jest tak wyjątkowo biała. Powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)nasączenia: 180ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: około 180g konfitury malinowej lub wiśniowej Krem: 450ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 70g cukru pudru 2 galaretki wiśniowe w proszku 400ml gorącej wody 2 łyżeczki cukru z wanilią Masa wiśniowa: 700ml gorącej wody 2 galaretki w proszku (użyłam
Mała CukierenkaSernik gotowany dodatkowo z warstwą jabłek..pycha..pomysł podpatrzyłam tutaj. składniki na masę serową: 800g tłustego twarogu 100g masła 1 szkl cukru 1 szkl mleka 2 budynie śmietankowe karmel Delecta składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe] dodatkowo: 2 duże paczki herbatników polewa czekoladowa Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia(...)garnka z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie przywarła do dna. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż masa będzie puszysta, dodać karmel i wymieszać.Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do wystygnięcia.Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę [ zetrzeć na tarce]. Przełożyć do garnka
Moje domowe kucharzenieczasie wydarzyło. Mam nadzieję, że Wy również dostrzegacie zmiany i to na lepsze, robie co mogie, że tak powiem :):):) Osobiście nie jestem miłośniczką serników na zimno ale mimo to się skusiłam. Zaufałam kremówce z mascarpone i świeżym owocom. Oj pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi(...)galaretka truskawkowa opcjonalnie: ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek 150 g. borówek (u mnie pokrojone truskawki i mrożone czerwone porzeczki) 1 galaretka jagodowa Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok 20 minut. Studzimy. Przyrządzamy galaretki
Dzieje kuchennej WiewióryDwukolorowy serniczek z dynią, bananem i cukierkami DOUBLE COCOA od YARO ? Oczywiście! Szczególnie w te jesienne, szare dni... Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 100
Truskawkowa FiestaWprawdzie kuchnia działa dopiero na pół gwizdka, ale już coś tam udaje się powoli wyczarować. Po dość długiej przerwie witam więc Was pysznym
To co kochamByły już mini serniczki z twarogu i jajek, Dziś wersja dłuższa o mąkę i banana :) Dodatek mąki sprawia, że serniczki nie opadną bardzo. Dodatek banana sprawia
Kucharzycaskładniki ciasto 10 dag miękkiej margaryny 12,5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 15 dag mąki 5 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku
Mix smakuUwielbiam sernik, a ciasteczka Oreo w szczególności. Postanowiłam połącz serek z ciasteczkami. Kombinacja wyszła nieziemska! Składniki: Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 5 łyżek oleju 3 łyżki ksylitolu szczypta soli Masa serowa: 1 opakowanie serka homogenizowanego (400g) 5 łyżek ksylitolu 2 jaja 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego aromat 8 ciastek Oreo Sposób przygotowania: Kruche ciasto Do miski wsypujemy(...)dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z ksylitolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 4 rozkruszone ciasteczka. Mieszamy. Masę przelewamy
Truskawkowa FiestaProsty i szybki sernik na zimno. Raptem kilka składników i cos pysznego do kawy wyczarowane. Bo (moim skromnym zdaniem) sernik jest pyszny. Lekki, delikatny, nie mocno słodki czyli taki jak lubię. Jeśli ktos jednak lubi bardzo słodkie ciasta proponuję dodać do masy nie 2, ale 3 łyżki cykru pudru. Dla mnie jednak te 2 łyżki są w zupełności(...)oczkach gorzka czekolada Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce serka homo. To otrzymaj masy wlewamy tężejącą galaretkę. Mieszamy wszystko delikatnie przy użyciu trzepaczki. Wsypujemy czekoladowe wiórki, mieszamy i wylewamy do tortownicy. Wstawiamy
Walijskie PichcenieZwany przemiennie Królewski lub Warszawski a jest to po prostu inna wersja sernika Krakowskiego , ponieważ do królewskiego dodajemy kakao, a zamiast kratki na wierzchu jest starte na tarce ciasto kakaowe. Warto wypróbować w zbliżające się święta 😃 SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 80 g cukru pudru 100 g masła -1 żółtko 2 łyżki gęstej kwaśnej(...)podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce twarogu, miksujemy do połączenia. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Prostokątną blaszkę
RAROSSAjedynie, że zrobiłam z połowy porcji (na tortownicę o średnicy 20 cm), bo może zostało by na dzisiaj, poniżej podaję proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm. Składniki na sernik na zimno z truskawkami 1 płat biszkopta o grubości 1,5-2 cm, czyli z 2 jajek (ja najczęściej piekę biszkopt z 4 jajek, przekrawam go na pół, niewykorzystana(...)truskawki ewentualnie galaretka truskawkowa Blaszkę wykładamy folią spożywczą (lub aluminiową), na spodzie blaszki układamy biszkopt, biszkopciki lub herbatniki. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy na puszystą pianę, przed końcem ubijania dodajemy połowę porcji cukru, który trochę usztywni jej strukturę. W osobnej misce ucieramy ser z żółtkami i przestudzoną żelatyną, dodajemy 3-4 łyżki bitej śmietany, resztę
Rozpustne gotowanie