sukcesie muffinek szarlotkowych powstały muffinki na bazie przepisu na sernik z brzoskwiniami. Kruche ciasto, kremowy sernik, brzoskwinie i piana z kruszonką to mini serniczki i mini porcyjki w sam raz do kawy! Pychotka… mniam. Składniki na 15 muffinek: Ciasto kruche • 1,5 szklanki mąki • 125 g masła(...)lodówki na minimum 30 minut. • Blachę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Dno i boki lekko wyłożyć kruchym ciastem. Ser • Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodawać po łyżce sera cały czas miksując. • Wrzucać po jednym całym jajku, następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach
To co kochamNazwa robocza: Bananowy jest … Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową
moj przepis nazwana też Chatką Puchatka , często była robiona przez moją Mamę i był to jeden z naszych ulubionych serników. Chyba nam się po jakimś czasie przejadła, bo przepis na ten sernik bez pieczenia nie został przepisany do nowego zeszytu. Przyjemne wspomnienie z dzieciństwa przetrwało i po latach wspólnie z Bartkiem zrobiłam ten deser, wzbogacając wizualnie i smakowo chatkę Baby Jagi(...)Galaretkę rozpuścić we wrzątku, przelać do małego, płaskiego, prostokątnego pojemnika. Pozostawić do wystygnięcia, następnie włożyć do lodówki do stężenia. Miękkie masło ucierać z cukrem 10-15 minut do uzyskania puszystej, białej masy. Zmniejszyć obroty miksera i w kilku partiach dodać biały ser. Z masy serowej odłożyć 1 / 3 , wmieszać do niej łyżkę kakao. Do pozostałej masy dodać ekstrakt waniliowy. Wykonanie
niecodziennikparyObłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać? Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto(...)wodne Kąpiel wodna: do garnka wlej wodę i zagotuj, na wierzchu umieść miskę (uważaj by nie dotykała gotującej się wody) do naczynia wrzuć czekoladę Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Żelatynę moczymy w 12 łyżkach wody. Gdy napęcznieje stawiamy na ogniu i rozpuszczamy uważając by nie zagotować. (Żelatyna traci swoje właściwości powyżej 60 stopni Celsjusza) Do każdej miseczki
U Fiolkiprosty do wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni! Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm) 1,5 szklanki mąki(...)stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę całość do połączenia się składników. Masę serową wylać na budyń. Piec w temp. 180 stopni 60 minut
Walijskie PichcenieObłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać? Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto(...)wodne Kąpiel wodna: do garnka wlej wodę i zagotuj, na wierzchu umieść miskę (uważaj by nie dotykała gotującej się wody) do naczynia wrzuć czekoladę Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Żelatynę moczymy w 12 łyżkach wody. Gdy napęcznieje stawiamy na ogniu i rozpuszczamy uważając by nie zagotować. (Żelatyna traci swoje właściwości powyżej 60 stopni Celsjusza) Do każdej miseczki
Fiolka w kuchniciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – tort czekoladowy z owocami – sernik z borówkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem – blok czekoladowy – ciasto zebra(...)Najpierw zetrzyj skórkę z cytryny, używając do tego drobnej tarki, a następnie wyciśnij sok. Do misy miksera wsyp cukier puder i miękkie masło i ubijaj, aż ciasto stanie się puszyste. Następnie do ciasta wbij po jednym jaju i nadal ubijaj. W dwóch osobnych miskach wymieszaj suche i mokre składniki. Suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i mokre: jogurt
nietylkopasta.plosoby, które nie wyobrażają sobie świąt bez keksu na stole. Czy u Was też tak jest? P.s. Szukając innych prostych wypieków koniecznie zajrzycie do działu ciasta (klik) . Znajdziecie tam serniki, babki, ciasta czekoladowe, ciasta z owocami i wiele innych. Polecam. A wracając do przepis na mój prosty keks – jak go przygotujecie, to koniecznie napiszcie mi jak Wam smakował(...)mniejsze kawałki (nie za małe!). Mieszamy z dwoma łyżkami mąki i odstawiamy na bok. Sodę mieszamy z mlekiem. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodajemy po 1 żółtku (po każdym takim dodaniu miksujemy całość przez co najmniej 1 minutę). Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz ze startą na drobnych oczkach skórką
Słodkie okruszkiDzisiaj mam dla Was wspaniałe bezglutenowe ciasto na bazie mielonych migdałów z intensywną cytrynową nutą. Bardzo lubię takie nietypowe ciasta, bo ile można jeść tradycyjne serniki i szarlotki? Od czasu do czasu warto przygotować coś niecodziennego i próbować swoich sił w innych daniach. Jak większość moich przepisów – ten też jest bardzo prosty i przygotujemy go z zaledwie(...)dekoracji – ksylitol w pudrze do dekoracji Piekarnik rozgrzewamy na 160 stopni. Żółtka oddzielamy od białek. W misie miksera umieszczamy masło i połowę ksylitolu, ucieramy do momentu otrzymania jasnej, puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy żółtka, ziarenka wanilii oraz otartą skórkę cytrynową. Następnie dodajemy migdały, ricottę i mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo, łyżka
Be Fit Be Strongcoraz chętniej i nawet nie notuję wpadek :) - po trzecie zakochałam się z żurawinie , zarówno w deserach jak i w innych daniach No i o to powstał taki oto sernik zasypany białym puchem jak krajobraz za oknem . Popękany wierzch ciasta jest podobno oznaką ,że coś poszło nie tak ... jak dla mnie takie pęknięcia są niezwykle urocze(...)suszonej żurawiny Wykonanie : Składniki na spód połączyć ze sobą i wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Żurawinę namoczyć w ok pół szklanki letniej wody. Śmietanę ubić na puszystą masę ,ale nie do całkowitej sztywności. Ser ubić z jajkami , dodać pozostałe składniki . Na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać . Piec ok 70 min w 170 'C Smacznego
Malinowa KawiarenkaNo cóż sporo czasu nie publikowałem nowych przepisów, ale wreszcie powracam z nowym pysznym przepisem na ciasto czekoladowo-kawowe! Ciasto jest pyszne! Uwierzcie mi, że
Kuchnia Łukaszastwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym(...)cukier puder do oprószenia (ja nie Użyłam) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółtka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno
moj przepis nastwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym(...)cukier puder do oprószenia (ja nie Użyłam) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółtka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno
moj przepis na