pełni i miałam dziś dylemat czy wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie. Wybór padł na te ostatnie . A z nich bułeczki. Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego sera , delikatne , wilgotne i puszyste.. A na dokładkę solidna porcja słodkiego lukru ... mmmm.... nie da się nie oblizywać palców. Składniki(...)jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera . Ciasto musi zrobić się gładkie , lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić
Malinowa Kawiarenkaładnie się prezentuje. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. i cieście z jeżynami i michałkami które mogę Wam polecić . To ciasto jest wybawieniem na zachcianki domowników na coś słodkiego. Murzynek z serem jest puszysty i wilgotny, posypany obficie cukrem pudrem smakuje wybornie. Polecam też: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki(...)ciasto serowe: 300 g serka homogenizowanego smakowego (waniliowy z pokruszoną laską wanilii) 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej 1/3-1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki na mase serową przekładamy do miski i mieszamy mikserem. Przygotowanie Murzynka z serem, czyli ciasta kakaowego z serem: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i cukier, miksujemy na puszystą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki mleka • wiśnie, mogą być z kompotu KREM: • 400 ml mleka • 1 budyń waniliowy • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki soku z cytryny • 250 g masła, w temperaturze pokojowej PRZYGOTOWANIE : CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy, do puszystej masy wlewamy olej(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do ciasta na przemian z mlekiem, za każdym razem mieszamy łyżką, połowę ciasta wylać do formy 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, do drugiej połowy ciasta dodać przesiane dwie łyżki kakao i dwie łyżki mleka, dokładnie wymieszać i wylać równomiernie na jasne ciasto, ułożyć odsączone wiśnie (można lekko je wcisnąć ręką), formę wstawić do rozgrzanego
KUCHNIA POLSKAszansa na jeszcze trochę. Jeśli tak jak my macie dostęp do świeżych wiśni, koniecznie zróbcie z nimi ciasto. Taka okazja nieprędko się powtórzy, a wiśnie prosto z drzewa nie mają sobie równych. Ja wiem, że dżemy i kompoty, ale bądźmy szczerzy- to nie to samo. Historia naszych wiśni jest długa i krwawa- przycinając je dwa lata temu konQbek rozharatał sobie(...)owoców będzie jeszcze więcej. Do wykonania dzisiejszego ciasta nie potrzeba wielu wiśni, ale nie bądźcie też nieśmiali wtykając je w ciasto. Niech przy jedzeniu w każdym kęsie będzie kawałek wisienki- bo to ich kwaskowaty smak definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK Z WIŚNIAMI (wg książki "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy") 500g wiśni 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki
les mirabellessoli – 4 kostki smalcu lub 1 litr do smażenia – cukier puder do posypania – słoiczek wiśni kandyzowanych – 1 białko do sklejania ciastek Wykonanie: Ciasto – Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem. – Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem
To co kochamWiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również(...)utrzeć je z cukrem na puszystą masę, a białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Do masy żółtkowej dodać laskę wanilii, kremówkę oraz przesianą mąkę i całość wymieszać. Ubite białka delikatnie połączyć z masą. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania przelać połowę masy, ułożyć mrożone wiśnie i zalać pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec
Kraina Miodem Płynącarobić, to błyskawiczne ciasto jest wybawieniem na takie niespodziewane zachcianki. Można powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych, niecierpliwych lub wygodnych, a teraz okazuje się, że jest to przepis dla oszczędnych. Murzynek jest puszysty i wilgotny, dodatkowo posypałam ciasto cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczny murzynek(...)gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao gruszki i jeżyny cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier miksujemy na puszystą masę, następnie dodajemy kakao i miksujemy dalej. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej, mleko i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżek oleju 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce: u mnie jeżyny i wydrylowane wiśnie- 30 dag Przygotowanie : Jaja utarłam z cukrem na puszystą masę, dodawałam stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodałam olej i ponownie wymieszałam Ciasto przelałam do wysmarowanej tłuszczem foremki, posypałam po wierzchu owocami i lekko wcisnęłam je w masę Piekłam w foremce
Proste PotrawyBardzo tanie,proste i szybkie do zrobienia ciasto-a do tego bardzo wilgotne i puszyste,możne zrobić z różnymi owocami u mnie dziś z truskawkami,ale super sprawdzą się również wiśnie,śliwki czy jabłka-polecam gorąco Składniki: ok. 300g truskawek 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru(...)zwykłego (ok. 230g) 1 opak. cukru wanilinowego 2 duże jajka 100 ml oleju 330 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego! 2 łyżki soku z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy
Swojskie jedzonkoPo dłuższej nieobecności znowu jestem, gotuję i piszę... Dziś o serniku! Pierwszym upieczonym w nowym piekarniku, w nowym mieszkaniu, w nowiutkiej kuchni:) Przepis na ten
Kulinarne InspiracjeDonauwelle - klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z wiśniami, maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty(...)cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodawać partiami na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Połowę ciasta wylać na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy wmieszać kakao przesiane przez sitko i 2 łyżki mleka, następnie wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na jasne ciasto. Na ciemnym cieście rozłożyć wiśnie odsączone z kompotu i delikatnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słodko-kwaśne letnie ciasto Składniki:Ciasto:~ 400 g marcepanu~ 100 g masła~ 50 g cukru~ 3 jaja~ 150 g maki~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaPonadto:~ 250 g mieszanych owoców jagodowych( ja wykorzystałam, maliny, porzeczki, truskawki i... wiśnie ;)-wiem, to nie jagodowy owoc, ale pasuje do ciasta)Marcepan ścieramy na tarce ( duże oczka(...)wyłożonej papierem/natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, rozsmarowujemy równo ciasto.Umyte i przebrane owoce(wiśnie wydrylowane) wykładamy na ciasto.Placek wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 35-40 min.Przed podaniem , wystudzony placek można udekorować świeżymi owocami i posypać cukrem pudrem. Smacznego!! Lubicie takie mocno owocowe ciasta
FarmażonyBabka jest wilgotna, puszysta i łatwa w przygotowaniu. Jest idealna do popołudniowej kawy czy na ploty z przyjaciółkami. Składniki: 125 g miękkiego masła 3/4 szkl. cukru 2 jajka 100 g roztopionej czekolady 1 1/4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 szkl. mleka 100 g wiśni 100 ml jagód(...)puszystą masę. Po ok 7 minutach ubijania dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Mąkę przesiać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao. Do puszystej masy dodać roztopioną czekoladę. wymieszać do połączenia się składników. Dodać suche składniki w małych ilościach na przemian dolewając po odrobinie mleka. Do ciasta dodać wydrylowane wiśnię, jagody praz posiekaną
Kuchnia w oparachprzedstawić to aromatyczne i lekko kwaskowe ciasto dwukolorowe. Sezon na wiśnie trwa więc może skusicie się :)Składniki:- 500 g wiśni- 6 jajek- 2 i 1/2 szklanki mąki- 1 i 1/2 szklanki cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 1/2 szklanki oleju- 2 łyżeczki kakaoPrzygotowanie:Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę a następnie powoli wsypujemy przesianą(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy jasne ciasto, na nie przekładamy wydrylowane wiśnie a na nie ciasto czarne. Pieczemy je w 180 C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchniBiszkoptowa rolada z wiśniami to pyszny deser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest(...)materiału, następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Ciasto, razem ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do ostudzenia wydrylować wiśnie. Można delikatnie nasączyć amaretto, jedanak przed ułożeniem na kremie należy odsączyć na papierowym ręczniku mascarpone ubić z cukrem pudrem i amaretto. Dodać śmietanę kremówkę i ubijać przez kilka minut do otrzymania puszystego kremu. Krem początkowo bardzo się rozrzedzi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!