Bardzo dobre delikatne ciasto, konsystencja podobna jak babka gotowana, mniam Ja zrobiłam z połowy porcji i użyłam blaszki o wymiarach 25 x 21 cm, w składnikach
Kuchnia Pokoleńprzedstawiam kolejne ciasto - Zośka. Skąd ta nazwa? Dlaczego Zośka? Nie mam pojęcia, ale ciasto jest bardzo dobre, duże i prezentuje się zawsze bardzo ładnie, a to się ceni. Ja wyjątkowo zamieniłam kolejnością warstwy, dając orzechowy placek na spód (swoją drogą - trochę marnie orzechowy, bo orzechy były na wykończeniu ;)), ale praktycznie zawsze układam w to miejsce kakaowy placek. Ciasto Zośka(...)włoskich 1 łyżeczka amoniaku 3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa) 400 ml śmietanki 36% lub 30 % Powidła, filiżanka drelowanych wiśni Wykonanie: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: 1+orzechy, 2+kakao, 3+2 łyżki mąki, i pieczemy trzy placki. 2 galaretki rozpuszczamy
psgotujemynieco, do popołudniowej herbatki i wieczornego alkoholu. Poprosiła mnie o jakieś mokre ciasto z owocami. Też lubię takie ciacho, więc wybór był prosty. Ciasto wychodzi puszyste, trochę mokre i idealnie słodkie. Pomysł na ciasto przechwyciłam z bloga Słodkie Fantazje. To ciasto będę robiła jeszcze nie jeden raz! "Składniki:2,5 szklanki mąki3 jajka0,5 szklanki(...)waniliowym na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło, ciągle mieszając. Dodajemy śmietanę na przemian z sypkimi, wcześniej połączonymi składnikami. Miksujemy tylko do połączenia się składników.Na formę o wymiarach 23 x 25 wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/bułką tartą , albo wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a następnie wysypujemy równomiernie wydrążone wiśnie.Pieczemy około
Słodkie Przyjemnościcienka w stosunku do warstwy ciasta, która wyrosła imponująco. Zamieszczam więc oryginalną ilość składników a w nawiasie obok zamieszczam moją sugestię zmiany.Robiąc po raz pierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję.Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka(...)pyszna. Polecam!Kruche ciasto: 4 szklanki mąki1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki)250 gram margaryny4 jajka (3 żółtka + 1 całe)2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy2 - 3 łyżki śmietany Masa wiśniowa:Słoik wiśni drylowanych (800g)2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu.Piana z białek:3 białka4 łyżki cukru pudruKruszonka:200 gram kokosu100 gram
Walijskie PichcenieWiśniowa chmurka zwana również zemstą teściowej to świetne ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt , galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie tych składników daje piękny efekt biało czerwonego ciasta. Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki Szczypta soli Galaretka z wiśniami 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana
RAROSSAzostanie z nami na dłużej. Zatem jak poprawić swoje samopoczucie? Sposobów jest wiele, jednak obojętnie co wybierzecie, kawałek smakowitego drożdżowego ciasta z wiśniami i chrupiącą, słodką kruszonką pomoże przegonić wszelkie smutki w kąt! Do ciasta użyłam kwaśnych, wydrylowanych, mrożonych wiśni. Choć według mnie niezbyt nadają się do bezpośredniego spożycia (wykręcający w charakterystycznym grymasie usta smak) to z kolei rewelacyjnie sprawdzają(...)zbijać w grudki. Kruszonka jest gotowa. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilkę wyrabiamy. Następnie wkładamy je do formy (użyłam kwadratowej o wymiarach 26x26 cm – można użyć większej jednak wtedy ciasto nie będzie tak puszyste i wysokie), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozkładamy wiśnie (jeśli używacie mrożonych tak jak ja, dobrze jest
MyCookBook.plWiśnie to idealne owoce do ciasta, nie za słodkie nie za kwaśne ale w sam raz. Teraz te pyszne wiśnie łączymy dodatkowo w czekoladą i wychodzi idealne połączenie. Pachnąca kawa i kawałek ciasta. Pycha. Składniki: 1 szklanka cukru 4 jajka ¾ szklanki oleju ¾ szklanki mleka Cukier wanilinowy 3 szklanki mąki 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wiśnie ze słoika(...)Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Powoli, porcjami dodajemy mleko, mąkę i olej. Przez cały czas miksujemy. Typową blaszkę (prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy ciemną masę a następnie układamy odsączone wiśnie. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 o C. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyłyżka proszku do pieczenia Krem : 1 puszka zagęszczonego mleka,200 g masła, 1/2 szklanki orzechów (można dodać owoce np. wiśnie) Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika.Piec 30 min. Wyjąć, zostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć
kulinarnajamka.blogspot.comduże garście ) drylowane Ciasto zagniatamy i wylepiamy formę do tarty. Podpiekamy przez 14 min w temp 180 st. Ser, mleko, cukier, cukier waniliowy, białka i mąkę ziemniaczaną ubijamy blenderem na puszystą masę. Odlewamy białej masy w kubek i dodajemy kakao po czym znów blendujemy dokładnie. Podpieczone ciasto wyjmujemy, rozkładamy drylowane wiśnie i oblewamy białym i kakaowym nadzieniem
Gotowanie jest łatweochotę na najprostsze ciasto z dodatkiem owoców i chrupiąca kruszonką. Przy okazji przeglądania blogów kulinarnych natrafiłam na ten przepis na stronie „Słodkie Inspiracje”. Ciasto bardzo przypadło mi do gustu. Jest wilgotne, puszyste, proste w przygotowaniu, z wyraźną nuta kokosową i wspaniała kruszonką. Polecam amatorom tradycyjnych ciast. Ciasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką Składniki
Mania Gotowanianieobecności, powraca na nasz stół. Polecam to ciasto wszystkich czekoladoholikom, jest bardzo czekoladowe (jak dla mnie nawet za... ale ja nie przepadam za czekoladą...), moi domownicy są zachwyceni tym ciastem, nieprzerwanie od lat. Jest puszyste, wilgotne i baaardzo czekoladowe. Można pokombinować i dodać do ciasta np. odsączone wiśnie drążone (to ulubiona wersja mojego małżonka), ale można
Smaczne ZdroweDokładnie od siedmiu lat, tylko raz w roku, czyli na święta Bożego Narodzenia piekę właśnie to ciasto czekoladowe. Po raz pierwszy w tym roku zrobiłam je wegańskie. Jest wyjątkowe, niech was nie zmyli skromy wygląd, z dnia na dzień coraz lepsze, bo nabiera wilgoci i czekolada osiada na jego spodzie. Należy je jeść dosłownie jak lekarstwo, bo ma tyle czekolady(...)roztop w kąpieli wodnej. Daktyle namocz w dokładnie 300 ml gorącej wody i zblenduj na idealnie gładką i puszystą masę. Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masę daktylową, syrop i roztopioną czekoladę przełóż do dużej miski. Idealnie wszystko wymieszaj. Dodaj wiśnie. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. :iecz ciasto około 45 minut w temp
greenscarfCiasto trzepane z jabłkami to kolejny wypiek z przepisów s.Anastazji. Ciasto bardzo proste do zrobienia, puszyste i bardzo smaczne. Ja zrobiłam z jabłkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki.... zapewniam Was, że zawsze się udaje. Piekłam go trzy razy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny. To jedno z tych szybkich ciast. Polecam
O kuchni z uczuciemCiasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem to świetny deser, jeśli macie w spiżarni trochę domowego soku lub kompotu wiśniowego. Takie warstwowe ciasto z kisielem jest bardzo proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na święta (na przykład Boże Narodzenie) lub na wszelkie uroczystości rodzinne. Biszkopt(...)wieńczymy okruszkami ściętego biszkoptu i uprażonymi na suchej patelni wiórkami. Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem świetnie smakuje z filiżanką kawy lub herbaty. To świetne ciasto na imieniny, urodziny, Nowy Rok i inne okazje. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta warstwowe:) Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25
Lekcje w kuchniciasto jest pyszne o każdej porze roku. Uwielbiam je z wiśniami i masą budyniową, ale równie pyszne jest z innymi owocami, nawet bez masy. Jest doskonałe na specjalne okazje, ale może być też świetnym dodatkiem do herbaty. Na pewno posmakuje tym, którzy jeszcze go nie znają. Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 szklanki(...)wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać wodę lub mleko i kakao. Delikatnie wymieszać. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto jasne. Na wierzch delikatnie wlać ciasto ciemne. Na ciemne ciasto wyłożyć wiśnie lekko je dociskając. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Masa: Ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie