pstrag - 1678 przepisów (strona:92/112)

SZYBKI TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA 202

poradzę sobie z odstawieniem ryb. Zawsze uwielbiałam ich delikatność, smak, lekkość - nawet zapach, przez wielu tak nienawidzony mnie nie odstraszał. Ale znów jak większość, łosoś jest moim faworytem. Oczywiście - pstrągi, dorsze, tołpygi, barramundi, miruny, szczupaki czy polski śledź, nie pogardzę, ale mimo łosoś to król moich rybnych podbojów gastroświatka, do którego tak mi daleko jeszcze. Zawsze, kiedy rozważam siebie

W kuchni Karmel-itki
5 sposobów na dobry nastrój 186

organizm traktujemy jak śmietnik?.  Nic nie pozostaje bez odpowiedzi organizmu, dlatego też kiepskie samopoczucie bardzo często jest wynikiem diety. Spróbujcie przygotować sobie świeżą rybę np. łososia lub pstrąga, do tego przygotować sobie soczewicę i zetrzeć na świeżo marchew z której przygotujecie surówkę. Gwarantuję Wam bardzo szybki skok energii i samopoczucia zaraz po spożyciu. 5/ SUPLEMENTY - Czasem najzwyczajniej w świecie

Kuchnia PROzdrowotna
Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone 145

noża, aby je zgnieść trochę i rzucam na ziemniaki. I tak sobie piekę na moje zielone oko :) Prawda, że proste? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)   Tu podałam je z Pieczonym Pstrągiem Tęczowym z Pistacjami . (Jak klikniesz czerwoną nazwę, wpadniesz na przepis na tą rybę

Blondynka Gotuje
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 169

wykonaniu obiad. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane

Grunt to przepis!
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 266

składniki – ser, brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały, które okazały się być przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza

Poezja smaku
Pstrąg łososiowy na parze z kaszą gryczaną i warzywami 195

Ryby i kaszę często lubię jeść. Idealne połączenie na bardzo szybki i smaczny obiad, który robi się w niecałe 15 minut. :) Składniki: 80g płatu z pstrąga łososiowego pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej 150g warzywne trio mrożone 4 czarne oliwki Sposób przygotowanie: Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy

Truskawkowa Fiesta
Dorsz w korzennej marynacie 95

Kolejna rybka marynowana po pstrągu  i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki  : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren

Gosia gotuje
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 172

Nigdy, przenigdy nie byłem miłośnikiem słodkowodnych ryb. Tak na prawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli ze mną problem, bo nie zmusili mnie do nawet spróbowania karpia w wigilię. Jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty przyszedł czas na przygotowanie jednej z ryb nie lubiących słonego otoczenia. Do dzieła tołpyga! Czego użyłem

BaRepas
Kurczak w pomarańczach z miętą 118

tych co lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie

UgotujmyTo.pl
Kurczak w pomarańczach z miętą 151

tych co lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie

UgotujmyTo.pl
Ryby 234

Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno warzywną Paprykarz z tuńczykiem Pstrąg z grilla Sałatka warstwowa z tuńczykiem Dorsz na szpinaku Sałatka z wędzonej makreli Sałatka z tuńczyka z groszkiem

Ala piecze i gotuje
FILET Z PSTRĄGA W PAPILOTACH 107

wybawienie), postanowiłam jednak dzisiaj zrobić obiad. Szybko, smacznie i zdrowo. Tak przygotowana ryba jest delikatna i soczysta. Nie traci cennych witamin i mikroelementów.     SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga ze skórą 4 plasterki cytryny przyprawa do ryb 1 łyżeczka masła 1 ząbek czosnku suszona natka pietruszki suszony koperek i lubczyk sól pieprz pieprz kolorowy A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 149

proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka czerwona 2 marchewki 250 ml passaty pomidorowej sól pieprz sok z cytryny natka pietruszki do ozdoby Gotowy bulion podgrzewamy, dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz

Mango Papaja
Pstrąg w sosie musztardowym 184

naprawdę smaczne i proste danie. Fakt, że może nie takie tanie, ale dwie osoby choć trochę zaspokoją głód :) Składniki : około 50 dag świeżej ryby, u mnie pstrąg tęczowy, łososiowy -kupiłam w "biedronce" warzywa, cebula, 2 ząbki czosnku sól, pół cytryny, kilka ziaren pieprzu, szczypta majeranku Sos musztardowy : 2-3 łyżki musztardy sok z cytryny 2 łyżki mąki 1 żółtko sól

Proste Potrawy
Łosoś pieczony w folii 310

pieczenie ryby w folii. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba smakuje naprawdę wspaniale. Przedstawię Wam mój pomysł na przykładzie łososia, ale w ten sam sposób możecie upiec również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz

Sagneska - gotowanie i lifestyle