Przepis na sałatę z wątróbką już kiedyś tutaj zapisywałam. Dziś z pomidorkami koktajlowymi i mixem tegorocznych sałat prosto z mojego ogródka :) Podobną sałatką kiedyś wyzbyłam się
Weekendy w domu i ogrodzieDziś przedstawiam wariację na temat kapuśniaku z młodej kapusty. Proponuję go w postaci kremu z warzywami z ziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci piwa:). Podana z
karmelowySkładniki: 10 sporych pieczarek 1 drobno posiekana cebulka 5 pomidorów suszonych z zalewy, posiekanych w kosteczkę 5 plasterków szynki lub innej wędliny, pokrojonej w kosteczkę pół
Kulinarny PamiętnikJajko w koszulce na szparagach Za oknem słonecznie, w sklepach nowalijki, więc czas na lekkie wiosenne danie ! Jajko w koszulce na szparagach to
Fit-aminaMamy kalendarzową wiosnę, a mnie dzisiejsza pogoda jakoś jesiennie nastraja. Niebo zachmurzone, wieje silny wiatr, pada. I naszła mnie ochota na pieczone warzywa, choć wczoraj miałam
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: (na 2 porcje) 1 duży seler oliwa z oliwek 1-2 łyżki bądź obejść się bez tłuszczów- frytki bez oliwy będą suchsze sól i
KreatywnePinypęczek dymki, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 3 łyżki mąki pszennej, sól, cukier, masło lub oliwa do smażenia Dymkę oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować
królestwo garówPaździernik - miesiąc powrotów studentów na uczelnie, powrotów do nauki, ale i przyjemnego życia studenckiego... powrotów do natłoku zadań i braku czasu. Właśnie z uwagi na studentów
Kuchenne aromatyMój klasyk sylwestrowy- ryba w pomidorach...zajadam się jej pozostałościami po sylwestrowymi, przy kieliszku wina i książce. 0,5 kg filetów z miruny (bądź innej
Kuchenne aromatyMięso mielone najlepiej na doczekaniu zmielić w rzeźnika i samemu doprawić w domu, robiłam je kiedyś z gotowego mięsa klopsikowego, przyprawionego, kupionego na tacce i powiem
Kuchenne aromatyWitajcie wybaczcie te długie przerwy, niestety z przykrością stwierdzam, że nie mam ostatnio głowy do pisania i to dosłownie. Od tygodnia głowa mi pęka, chodzę do
Kuchenne aromatyPierwowzorem cebularzy były placki pszenne- tradycyjnie pieczone na obszarach obecnego Bliskiego Wschodu. W Polsce przekąska ta została poznana w momencie sprowadzenia Żydów przez króla Kazimierza Wielkiego
Kuchenne aromatySmaczne, szybkie i niedrogie - świetna propozycja na zakąskę w czasie majówki, można je podawać na wiele sposobów, jako potrawę samodzielną, bądź też zapieczone z serem. Ja
Kuchenne aromatyBardzo dobrze przez wszystkich znana jadalna dekoracja stołu. Prosta i zarazem efektowna. Pomysł zaczerpnięty z Biblioteczki poradnika domowego nr 9/2011 Jolanta Kasperska"Ugotuj mi mamo
Kuchenne aromatyKolejny już pomysł bardzo często przeze mnie wykorzystywany nie tylko jako dekoracja stołu, ale również przekąska, zaczerpnięty z Biblioteczki Poradnika Domowego, wydrukowanej z podtytułem "Lato" z
Kuchenne aromaty