Witamy! :) Nareszcie przyszła wiosna.. Jest słonecznie, ciepło, zielono, na straganach mieni się od kolorów, w ogrodach dominują piękne kwiaty i summa summarum - chce się żyć
Symfonia SmakówŻeby uznać, że moje wakacje były udane muszę odwiedzić Kazimierz Dolny. Jest to dla mnie miasteczko magiczne, urokliwe i pełne pyszności. Każda wizyta kończy się zakupem
paapilotkaaPyszne racuchy drożdżowe na podwieczorek są dobrym pomysłem, uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko, gdyż amatorów drożdżowych specjałów nie brakuje, w letnie, ciepłe dni mogą stanowić
kgwjanczewoTakie ciasteczka z parmezanem to ciekawy sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości włoskiego sera. Są wytrawne i świetnie pasują do piwa – idealne na wieczór czy
Pasja SmakuKolejny grzybowy eksperyment. Tym razem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Składniki: 1 kg świeżych grzybów ½ szklanki białego wytrawnego wina 10 dag orzechów włoskich Sól Pieprz Czosnek
Tradycyjna KuchniaNazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około
Tradycyjna KuchniaDomowy przepis na pyszną roladkę. Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka 1 jajo ½ szklanki kaszy manny 5 dag żurawiny Przyprawa typu Vegeta Papryka słodka Pieprz biały
Tradycyjna KuchniaKiedyś natknęłam się w jakiejś restauracji na połączenie masła z rybkami anchois. Spróbowałam- pyszne! Od tego czasu często przerzedzam je w domu. Poniżej przepis na masełko
Tradycyjna KuchniaGribiche jest to francuski, zimny sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych
Tradycyjna KuchniaFinger food (z ang. żywność jedzona palcami) jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj dań jedzonych przy użyciu rąk. Są to przekąski, które zawsze goszczą na
Tradycyjna KuchniaIdealne na szybką przekąskę. Składniki: 40 dag młodej cukinii 6 dag żółtego sera 2 jajka 1/3 szklanki otrąb pszennych Sól czosnkowa Tłuszcz do smażenia Ketchup Sposób
Tradycyjna KuchniaNietypowy chlebek, bez drożdży, na białkach, z dodatkiem cukru, aromatu i proszku do pieczenia. Składniki: 7 białek 14 dag mąki 7 dag masła 14 dag cukru
Tradycyjna KuchniaTak podane jajka zachwycą chyba każdego :) Składniki: 8 jajek 10 dag szynki 4 łyżki startego chrzanu 2 łyżki ketchupu 8 pomidorów (średnich) 1 główka szczępiastej sałaty
Tradycyjna KuchniaSzybka potrawka- sałatka z kukurydzy, z słodkim akcentem Składniki: 1 puszka kukurydzy ½ szklanki orzechów włoskich 10 dag rodzynek lub żurawiny 1 łyżka masła ½ łyżeczki cynamonu 2
Tradycyjna KuchniaPyszna, soczysta sałatka oczyszczająca. Nietypowe połączenie, ale efekt bardzo smaczny. Składniki: 1 puszka kukurydzy, 1 seler, 3 jabłka, 15 dag suszonych śliwek, 2 pomarańcze, 1 cytryna
Tradycyjna Kuchnia