przystawki - 16128 przepisów (strona:30/1076)

Polędwiczki z szałwią 108

Przepyszna przystawka. Jestem pewna, że potrawa ta na moim stole zagości jeszcze nie raz. Polędwiczki przygotowane właśnie w tej wersji idealnie nadają się jako przystawka na różne przyjęcia. Pyszne aromatyczne mięso, szynka szwarcwaldzka i szałwia to połączenie idealne. Danie to ma jednak jedną wadę. Zdecydowanie za szybko znika z talerza. Składniki: 50 dag polędwicy opakowanie szynki szwarcwaldzkiej

Pobite gary Barbary
Krewetki z Sherry zapiekane w piekarniku 132

Bardzo smaczna przystawka z krewetek. W sam raz na letni wieczór. Możemy ją przygotować w jednym większym naczyniu, tak tym razem zrobiłam, lub podzielić na małe, pojedyncze porcje. Z tej ilości  zrobimy niewielkie przystawki dla czterech osób. W zależności od wielkości użytych naczyń czas pieczenia może się skrócić lub lekko wydłużyć, należy więc pilnować piekarnika.  inspiracja   tutaj

Stare Gary
MŁODE ZIEMNIACZKI Z ŁOSOSIEM I WASABI 112

niezwykle smaczne, gotowane w mundurkach i podane z masłem i koperkiem to prawdziwy rarytas. Ale dla urozmaicenia możemy je przyrządzić nieco inaczej. Dlatego dziś polecam wam oryginalną i smaczną przystawkę z młodymi ziemniaczkami. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Przygotowanie 15 min Pieczenie 1 godz. Dla 4-6 osób 18 małych młodych ziemniaków 6 plastrów wędzonego łososia 1 słoiczek ikry(...)nałóż po jednej łyżeczce śmietany z wasabi. Ułóż na wierzchu kilka pasków łososia i odrobinę ikry z taszy (lub innej ryby). Udekoruj gałązkami koperku, podawaj na ciepło jako przekąskę, przystawkę lub danie główne, na przykład z sałatą doprawioną sosem winegret. *Np śmietany Szefa Danone 22% do sosów

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Krewetki z awokado podane na liściach sałaty rzymskiej 165

Krewetki z awokado podane na liściach sałaty rzymskiej  Propozycja przystawki oraz lunchu, jedna z moich ulubionych. Zapraszam i życzę pięknego weekendu.    Składniki: 200 g podgotowanych oczyszczonych krewetek tygrysich   1 dojrzale awokado 1 garść pomidorków koktajlowych  1 garść oliwek  1 mała ostra papryczka   1 cytryna 1 mała sałata rzymska  1/4 czerwonej cebuli(...)cytryną, lekko przemieszać, ułożyć na przygotowanych liściach sałaty.  Przyozdobić szczypiorkiem oraz plastrami cytryny.  Podawać z bagietką oraz ulubionym schłodzonym białym wytrawnym winem jak i winem musującym na przystawkę. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Pieczarki zapiekane z serem 104

Pieczarki zapiekane z serem to świetna propozycja na przystawkę na grilla, z patelni grillowej a nawet na przekąskę z domowej kuchenki. Po przyrządzeniu na grillu, smak pieczarki z serem mile mnie zaskoczył. W tym przepisie wykorzystałam duże pieczarki, ale przystawkę z pieczarek można także przygotować z mniejszych kapeluszy. Składniki na: Pieczarki zapiekane z serem cztery […] The post Pieczarki zapiekane

Magiczny Garnek
Torcik chłodnikowy 113

Chłodnik litewski w postaci torciku z jajkami. Sprawdza się jako przystawka albo kolacja na zimno. Świetnie smakuje w upalne dni, ponieważ super ochładza. Można go podać z pieczywem lub dodatkową porcją krakersów. SPÓD: 50 g solonych krakersów CHŁODNIK: 1 pęczek botwinki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 1 świeży ogórek 400 g śmietany(...)jajek i posypać świeżym szczypiorkiem. Torcik im dłużej będzie stał, tym białko jajek będzie nabierało różowego koloru. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Przystawki Tagged: botwinka , jajka , krakersy , ogórki , śmietana , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Szparagi zielone z pieczonym łososiem 88

Czas na szparagi zbliżył się małymi krokami, więc podzielę się z Wami nowymi na nie przepisami.  Tym razem przystawkę bardzo szybką przygotowałam, gdzie do zielonych szparagów łososia dodałam.  Ryba pierwsze została lekko podsmażona, a następnie z musztardą, kaparami i tymiankiem w piekarniku upieczona.   Nie macie czasu, a głód Was dogania(...)zdrową przystawką  przegonicie  tego „drania” :p   Składniki na 3 porcje: 500 g szparagów zielonych, ok. 450 g surowego filetu z łososia norweskiego, 4 łyżeczki musztardy ostrej, 3 łyżeczki ziaren kapary, świeży tymianek, pieprz cytrynowy, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki cukru, pomidory suszone w oleju. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo

Moniki Smakołyki
Guacamole wg Aleex 104

sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, āhuacamolli (w języku nahuatl āhuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole. Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu(...)popularną przekąską, szczególnie w USA. Ja do tej pory nie przygotowywałam guacamole w mojej kuchni. Nawet nie miałam tego w planach, bo… jakoś nie mogłam sobie wyobrazić smaku tej przystawki. Ale życie wszystko weryfikuje. W sylwestrowy wieczór przyjechała Gwiazdeczka z M. Przywieźli kilka różnych produktów, a wśród nich było awokado. Mamuś, trzeba je szybko zużyć, bo jest dojrzałe – usłyszałam

W mojej kuchni
6. pieczarki w muszelkach 107

Według mnie porządna przystawka na zakrapianą ucztę. Na 4 osoby potrzeba: Ok. 16 pieczarek 1 cebulę Pół cytryny 2 żółtka 2 łyżki startego parmezanu Pół łyżki mąki Szklankę słodkiej śmietany 2 łyżki tartej bułki Niecałe pół kostki masła Sól Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w talarki i skrapiamy cytryną. Razem z poszatkowaną cebulą wrzucamy je na rozgrzane na patelni(...)mnie 200 st z termoobiegiem).  Przesadziłam z ilością masła z zasmażki i miałam wrażenie, że potrawa "pływa". Proszę więc z masłem ostrożnie ;-). Bardzo kaloryczna i sycąca przystawka, ale naprawdę warta uwagi

Na tropach smaków Maryi Monatowej
Kiełbaski w cieście francuskim z sosem majonezowo-chrzanowym i keczupem. 182

Bardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu

Kuchnia z widokiem na ogród
Przystawka ze śledzia 114

Śledzie podane w takiej właśnie postaci już od wielu lat goszczą u nas w rodzinie na stole. Robi je moja mama, robię i ja. Zaletą tej przystawki jest to, że bardzo szybko się ją robi, rewelacyjnie smakuje, a przy tym jeszcze ładnie prezentuje się na stole. Tak podane śledzie polecam na różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Składniki:  4 jajka

Pobite gary Barbary
Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem 154

Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem. Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos winegret. Proporcje dla dwóch osób. Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki (bio) w folii aluminiowej 2 pomarańcze 2 łyżki uprażonego sezamu  1 garść posiekanego szczypiorku Sos winegret:   3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Wino Francja Kuchnia
Tartaletki z awokado i oliwkami. 82

roku na Walentynki chcę przygotować pyszną kolację, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Jak już kiedyś wspominałam nie obchodzę Święta Zakochanych. Ale jest okazja i warto ten dzień uczcić pysznym posiłkiem oraz miło spędzić czas razem :-). Najpierw dam Wam przepis na przystawkę. Chcę podać tartaletki z awokado i oliwkami. Pyszne, kruche ciasteczka w wersji wytrawnej z pikantnym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Babeczki z ciasta francuskiego 244

Babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć

Kuchnia Pełna Pasji
Grzanki z szynką dojrzewającą i suszonymi pomidorami 133

Grzanki z szynką dojrzewającą i suszonymi pomidorami to idealna przystawka na karnawałowe przyjęcia lub zbliżający się Sylwester. Są łatwe do przygotowania i bardzo efektowne. Składniki możecie dobierać dowolnie, tworząc kolorowe i ciekawe kompozycje. Przepis pierwotnie ukazał się w naszym zimowym Magazynie Aromat. Oprócz niego zaprezentowałam jeszcze dwie inne przystawki, które z powodzeniem mogą znaleźć się na karnawałowym spotkaniu. U mnie

Pasja Smaku