Nóżki wieprzowe w galarecie 231Świąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe
Niezły Młynek
Tatar wołowy - najpopularniejsza polska zakąska 256Dawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry. Grzegorz Łapanowski
Bon Appetit Małgorzaty
Gryczane placuszki z serkiem mascarpone 239Placuszki, wspaniałe na obiad np. piątkowy, a może ciepłą kolację, nie da się ukryć, że z bardzo zdrową, niezrównaną w tym względzie kaszą gryczaną, to jej
kgwjanczewo
Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem 582Widzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" - pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na Wielkanocnego śniadania. Składniki
Pyry na Gaz
Uśmiechnięty facet w okularach, czyli Oscypek pieczony z dżemem 180Składniki: Oscypek dżem Są tylko dwa składniki i nie ma żadnej filozofii w zrobieniu tego dania :) wystarczy dużego oscypka pokroić w plastry grubości około centymetra, a
Smakowy Raj
Roladki z szynki konserwowej z serkiem w galarecie 234Roladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego
Smakowy Raj
Andrzejkowa wróżba na patelni 199Ciasto lane to przysmak mojego dzieciństwa. Robiła je zawsze moja babcia. Co prawda nie było wtedy patelni teflonowych, a ciasto smażyło się na tzw. „blasze” z
Smakowy Raj
Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez 190Śledzie są w moim domu obowiązkowym przysmakiem na każde święta. Zazwyczaj robi się śledzie według poniższego przepisu (tzw. ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale
Smakowy Raj
Masło ziołowe - czosnkowe 193Zrobienie takiego masła wcale nie jest trudne i można je dowolnie modyfikować, w zależności od posiadanych składników można zrobić masło czosnkowe, masło ziołowo – czosnkowe, albo samo
Smakowy Raj
Puree z selera i ziemniaków 194Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych w Ciechocinku miałam okazję skosztować puree z selera i ziemniaków, a jako że jestem wielką fanką tego warzywa, postanowiłam przygotować go w
Jadło i czytadło
Sos z boczników. 226Sos z boczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis TU Boczniaki to
W kuchennym oknie Ewy
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 196Wiosna. Okres, kiedy wszystko budzi się do życia a kobiety postanawiają coś ze sobą zrobić. Zazwyczaj zaczyna się od narzekania i solennego postanowienia, że już od
ladykitchen
Fasola z ziołami 346Fasola, to źródło białka pochodzenia roślinnego, więc warto przyrządzić to danie choćby z tego względu... Składniki: 400 g fasoli Jaś łyżeczka soli po szczypcie ziół Estragonu
kgwjanczewo
Szynka pieczona z jabłkami 220Jeżeli macie już dosyć kupowanych wędlin i chcecie jakiejś odmiany i jeszcze nie macie pomysłu na obiad to ta szynka jest 2 w jednym. Najpierw zjadłam
Humanistka w kuchni
Sałatka jajeczna z szynką, papryką i cebulką dymką. 2833Chyba już pisałam, że u nas w domu uwielbiamy wszelkie sałatki, wymyślamy je wspólnie z córką i czasem tak szybko znikają, że nawet nie zdążę zrobić
Kuchnia z widokiem na ogród