przystawka - 12862 przepisów (strona:21/858)

Przystawka fasolki z puszki 186

ekspresowa prosta przystawka o wspaniałym smaku  Przepis dostałam od koleżanki Ta fasolka jest wspaniałą przystawką  dla niespodziewanych gości zrobiła renomę w śród moich znajomych  Od kiedy znam ten przepis u mnie w domu można zawsze znaleźć   puszkę fasoli w zapasie Składniki - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 ząbek czosnku średni - sos sałatkowy koperkowo - ziołowy

W królestwie smaków Beaty
Sakiewki ze szpinakiem i feta 109

Łatwe do przygotowania i z niewielkiej ilości składników. Nadaje się zarówno na przystawkę jak i na przekąskę, a także na drugie danie :) "Farszem"  można posmarować tosty i wystawić na imprezowy stolik, można także podawać farsz na krakersach - jest na prawdę wiele form podania tego pysznego nadzienia i pod każdą postacią będzie smakować :) SKŁADNIKI:  na "farsz" - 4 garstki świeżego(...)podpiekamy - ciepłe odkładamy na papierowy ręcznik aby wciągnął oliwę :) Ostudzonego naleśnika faszerujemy naszym miksem ze szpinaku i fety . Coś pysznego, farsz polecam także wykorzystać do innego typu przystawek - jak dla mnie jest boski :) Smacznego

dlaSmaQ
Sakiewki serowe z sosem mietowym 132

Sakiewki z ciasta francuskiego, z mieszanką  serów i z suszonym pomidorem - bardzo fajny pomysł na przystawkę, podany z sosem miętowym, który łamie mdły smak serów. Niestety nie mam finalnego zdjęcia na talerzu, jednak wstępne przygotowania zostały udokumentowane - i mam nadzieję, iż Was zachęcą. SKŁADNIKI: 1 rulon z ciasta francuskiego 1 ser camembert 15 dag sera cheddar ( dojrzewający(...)pokrojone sery, oraz plasterek suszonego pomidora. Zamykamy szczelnie sakiewki z ciasta - pieczemy w temp. 180 stopni do zezłocena ciasta. Podajemy z sosem miętowym. Polecam  ten przepis na szybką przystawkę, wypróbowałam na znajomych - byli zachwyceni.                                            Smacznego

dlaSmaQ
Tiropitakia 177

Greckie pierożki serowe świetnie sprawdzają się jako przystawka do Ouzo. Wyśmienite są ze świeżymi oliwkami. Składniki 250 g fety 2 jajka pół szklanki startego parmezanu posiekana natka pietruszki 2 łyżki stopionego masła 500 g ciasta Fillo Przygotowanie   Ser feta rozgniotłem widelcem, dodałem starty parmezan, jajka i pieprz. Ciasto pokroiłem w paski 25x5 cm, złożyłem razem, aby się nie wysuszyły(...)Rozłożyłem je na natłuszczonej blaszce i posmarowałem reszta masła. Piekłem 15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 290 stopni C.  Podałem na ciepło. Tiropitakia mogą być przystawką do ouzo

R'n'G Kitchen
Faszerowane grzyby Portobello 221

Dzisiaj pomysł na szybką przystawkę. Faszerowane grzyby Portobello. Są moim zdaniem smaczniejsze od zwykłych pieczarek, a dzięki swojej wielkości, łatwiejsze do faszerowania. Jeżeli podajemy je jako przystawkę lub przekąskę, warto po upieczeniu podzielić każdy na cztery części. Jeżeli podamy taki grzyb w całości z dużą porcją sałaty - będziemy mieli całkiem solidne danie np na lunch. składniki 4 duże grzyby Portobello

Stare Gary
Bliny ziemniaczane z łososiem 174

gałązki koperku - owoce miechunki peruwiańskiej * ilość w zależności od potrzeb   Bliny miałam gotowe, więc pozostaje mi tylko przybliżyć kolejny sposób ich podania. Tym razem możemy je wykorzystać jako przystawkę. Metalową obręczą wykrawamy koła jednakowej wielkości. Podgrzewamy na patelni, osuszamy na papierowym ręczniku. Łososia kroimy na cienkie, długie paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek rolujemy i wywijamy(...)ozdabiamy listkami mięty i gałązką koperku. Tym razem to w zasadzie nie jest przepis, ale sposób podania. Bliny ziemniaczane z łososiem są tak samo pyszne, jak z jogurtem. Jako przystawka będą atrakcyjnym akcentem na stole. Samo przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności, a mam nadzieję, że zainspiruje Was do innych twórczych „kombinacji”. Czasem banalna potrawa podana „inaczej” nabiera zupełnie nowego wymiaru

mojewypiekiinietylko
Karmelizowana pierś z kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami 133

złożony. Charakteryzują go świeże, tropikalne aromaty (liczi, marakuja, mango, ananas), kwiaty (zwłaszcza róża), skórka pomarańczowa i przyprawy (piernik, miętą, goździki i pieprz). Z reguły serwuje się je do przystawek, deserów i dań kuchni tajskiej. Po degustacji i konsultacji z mężem zdecydowałam się na przystawkę. Z każdym łykiem wina rodził się jeden składnik i tak powstała karmelizowana pierś kurczaka na gruszkowym

Wiem co jem
Jajko zapiekane w awokado 397

cytryny i odrobiną soli. Tym razem naszło mnie na pokuszenie się czegoś oryginalniejszego. Dla tych, którzy obchodzą 14 lutego dzień zakochanych podpowiem, że tego dnia będzie to idealna przystawka do wykwintnej kolacji przy świecach. ;) dwa dwóch osób: 1 dojrzałe awokado 2 jajka kurze (rozmiar M lub S) garstka żółtego sera sól ząbek czosnku folia aluminiowa Awokado kroimy na połowę(...)wydrążone połówki avocado, leżące już stabilnie, wbijamy po jednym jajku i lekko z wierzchu je solimy. Całość posypujemy startym żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy doń gotową przystawkę i zapiekamy około pół godziny, w zależności od wielkości awokado. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem z plasterkami czosnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczeń rzymska 129

podać w analogiczny sposób na ciepło. W każdym razie, ze względu na swoją uniwersalność oraz łatwość przechowywania, jest ona częstym gościem na naszych stołach, zwykle jednak w charakterze zimnej przystawki, zarówno na co dzień jak i od święta. Pieczeń rzymska 2015-03-31 10:49:20 Popularna zimna przystawka z mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo

Kulinarna Pokusa
Kosteczka pomidorowa alla Babeczki wytrawne Apetina smak: India papaja curry vs Tapas grillowana papryka i oliwki 126

Warzywna kosteczka marchewkowa z bardzo oryginalnymi kremami. Nie mogąc się zdecydować wybrałam walkę smaków:  Tapas vs India. Obydwa wypadły świetnie i swoim aromatycznym smakiem nadają całego charakteru tej przystawce. Moją walkę jednak wygrywa India, definitywnie jest ona moją nową małą miłością ! Polecam serdecznie wypróbowanie obu smaków. Ciekawa jestem, który Wam posmakuje bardziej. :) Kosteczkę robi się bardzo szybko, więc będzie(...)idealną przystawką bądź śniadankiem. Podana w ten babeczkowy sposób na pewno urozmaici Wasze stoły podczas spotkania z koleżankami. A robi się je zaledwie kilka chwil. No to pieczemy :) Składniki: (na 6-9 sztuk)  Pomidorowa kosteczka: 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko 2 jajka duża szczypta soli

KreatywnePiny
Tatar po francusku 108

smaku sokiem z cytryny, solą, ketchupem i ewentualnie Tabasco. Francuzi podają tatara z frytkami, ziemniakami pieczonymi sałatkami. Jest to bardziej danie główne a u nas raczej z pieczywem jako przystawka.   Podczas warsztatów w Le Bistro Rozbrat , które prowadzili Maciej Nowicki i Alain Budzyk mieliśmy poznać smak tatara francuskiego. Dla mnie dodanie ketchupu było czymś nowym, nieznanym. Sposób podania nieco(...)odmienny niż u nas i w innym charakterze. W Polsce podajemy tatara jako przystawkę a doprawiamy korniszonami, grzybkami w occie, cebulką, musztardą, czasem sardynkami z puszki, olejem... Kapary przyjęłam jako coś oczywistego. Tu zaskoczeniem dla mnie był ketchup, który okazał się całkiem „niegłupim” dodatkiem do doprawienia mięsa.  No i zaskoczeniem był sposób podania z ziemniakami – frytkami, ziemniakami zapiekanymi

królestwo garów
Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku 205

się proszą, aby wykorzystać je do faszerowania. Moja dzisiejsza propozycja to pieczarki po liguryjsku, czyli faszerowane czosnkiem, natką pietruszki i bułką tartą. Bardzo aromatyczne, świetnie nadają się na elegancką przystawkę z kieliszkiem wina. My zjedliśmy je na kolację, w towarzystwie chleba opiekanego na oliwie. Było naprawdę pysznie! Pieczarki portobello są coraz łatwiej dostępne, ostatnio widziałam je nawet w kilku popularnych(...)pietruszki, rozdrobniony czosnek i ostrą papryczkę. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i koniakiem/rumem, jeżeli używasz. Napełnij kapelusze grzybów nadzieniem, lekko dociśnij. Piecz przez ok. 20 minut. Podawaj na przystawkę albo kolację. Pasuje do nich opiekany chleb oraz kieliszek wina.  Przepis dodaję do akcji Mopsa "Pieczarkowy Tydzień 2015 "   *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
rolada szpinakowa z łososiem 11415

Roladę szpinakową z łososiem warto każdemu polecić to bardzo prosty przepis a w wyniku dostajemy ładną przystawkę. Mimo że wygląda na oko dość skomplikowanie to wykonanie jest maksymalnie proste i dla każdego kto piecze regularnie biszkopty to będzie pestka. Przy tym jest to bardzo dobre połączenie smaków, a i wygląda pysznie Save Print rolada szpinakowa z łososiem Autor:  zjemto(...)Kategoria:  przystawka Czas przygotowania:  30 minuty Czas gotowania:  15 minuty Całkowity czas:  45 minuty   Składniki 200g łososia wędzonego 4 jajka 450g mrożonego szpinaku 200g serka śmietankowego/kanapkowego skórka z 1 cytryny 4 łyżki posiekanego koperku sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić

zjem to blog kulinarny
Surówka z selera w buraczkowych miseczkach 140

Gotowane buraczki  nadziewane selerową surówką to doskonała przystawka  do dań mięsnych.  Szczególne  świetnie pasuje do wielkanocnego obiadu. Dodatek  do surówki  suszonych owoców gojii lub żurawiny  stanowi fajny akcent   smakowy i dekoracyjny.   Odrobina  kiełków buraka podkreśla  naturalny i wiosenny  charakter przystawki. Składniki: /4 porcje/ 4 buraki ćwikłowe

Zakamarki mojej kuchni
Idzie wiosna więc zrzuć zbędne kilogramy jedząc perską mizerię 41292

Odchudzone jogurty to najczęściej nieco wodnista lub galaretowata tekstura, nijaki kolor i zdecydowanie kwaśny posmak. Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania jogurtu naturalnego został rozpropagowany przez kuchnie perską. Ich przystawka z naturalnego jogurtu z zielonymi perskimi ogórkami i miętą stała się kolejną, niezastąpioną na moich domowych imprezach. Podany z ciepłym chlebem pita, który macza się w jogurcie, zadowoli podniebienie najwybredniejszego(...)człowieka. Przygotowanie takiej przystawki zajmuje mniej niż 5 minut. Nie jestem pewna, czy w Polsce dostępne są małe, fenomenalne w smaku, lekko słodkie perskie ogórki (jeśli nigdy nie próbowaliście to zachęcam do ich odnalezienia, bo smak, szczególnie tych najmniejszych o średnicy nie większej niż 2 cm, jest niepowtarzalny), ale jeśli nie to użyjcie tych, które są dostępne. W sezonie ogórkowym

Jem więc Jestem