Bardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu
Kuchnia z widokiem na ogródŚledzie podane w takiej właśnie postaci już od wielu lat goszczą u nas w rodzinie na stole. Robi je moja mama, robię i ja. Zaletą tej przystawki jest to, że bardzo szybko się ją robi, rewelacyjnie smakuje, a przy tym jeszcze ładnie prezentuje się na stole. Tak podane śledzie polecam na różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Składniki: 4 jajka
Pobite gary BarbaryPrzystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem. Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos winegret. Proporcje dla dwóch osób. Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki (bio) w folii aluminiowej 2 pomarańcze 2 łyżki uprażonego sezamu 1 garść posiekanego szczypiorku Sos winegret: 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Wino Francja Kuchniaroku na Walentynki chcę przygotować pyszną kolację, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Jak już kiedyś wspominałam nie obchodzę Święta Zakochanych. Ale jest okazja i warto ten dzień uczcić pysznym posiłkiem oraz miło spędzić czas razem :-). Najpierw dam Wam przepis na przystawkę. Chcę podać tartaletki z awokado i oliwkami. Pyszne, kruche ciasteczka w wersji wytrawnej z pikantnym
Zakątek rozkoszy kulinarnychBabeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć
Kuchnia Pełna PasjiGrzanki z szynką dojrzewającą i suszonymi pomidorami to idealna przystawka na karnawałowe przyjęcia lub zbliżający się Sylwester. Są łatwe do przygotowania i bardzo efektowne. Składniki możecie dobierać dowolnie, tworząc kolorowe i ciekawe kompozycje. Przepis pierwotnie ukazał się w naszym zimowym Magazynie Aromat. Oprócz niego zaprezentowałam jeszcze dwie inne przystawki, które z powodzeniem mogą znaleźć się na karnawałowym spotkaniu. U mnie
Pasja SmakuDzisiaj w kuchni rządził mój maż, szykując się na imprezę wymyślał ciekawe przystawki. Inspirował się zawartością lodówki, p rzyznam, że smakują rewelacyjnie, chce i chce się jeść. Taka męska przystawka, będzie Wam smakowała. Może trochę Panów się skusi na zorganizowanie imprezy i zaskoczenie gości. Składniki: 12 kukurydzianych muszli Taco 0,5 kg mielonej wołowiny puszka czerwonej
Niezły MłynekProsta a efektownie wyglądająca przystawka z żółtego sera cheddar , greckich oliwek kalamata, i sardynek, to propozycja na imprezową przystawkę czy karnawałowe przyjęcie, sprawdzi się na każdej uroczystości, a podana z białym półwytrawnym winem smakuje wyśmienicie. Składniki: 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek -fileciki w oliwie z oliwek sól
Wanilia i Kardamonjajko pokroić na plasterki , oliwki również pokroić na plasterki, ułożyć dekoracyjnie , posypać szczypiorkiem , oblać keczupem. Udekorować natką pietruszki i piórkiem cebuli. Szprotki podwędzane Graal to doskonałe rybki również na przystawkę Dostałam do testowania rybki w puszkach. Lubimy , więc nawet się nie zastanawiałam. Po otworzeniu pierwszej puszki jestem zadowolona. Rybki są dobre, nie rozpadają się, można z nich przygotować(...)pyszne śniadania czy kolacje a nawet przystawki. http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatwednie naczynia ułożyć lekko pokrojoną rzeżuchę, na wierchu ułożyć rybę wraz z sosem w całości, Przykryć bokiem drobno posiekaną papryką szczypiorkiem , udekorować koperkiem i podawać na stół jako przystawkę lub lunch. Dostałam do testowania rybki w puszkach. Tym razem postanowiłam przygotować pstrąga w pomidorach na przystawkę. Ten pyszny kawałek ryby ukryty pod aksamitnym sosem może zachwycić niejednego amatora rybek
Gotowanie jest łatwedania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie zaskakiwać swoich gości nowymi połączeniami, które dla niektórych(...)wydają się absurdalne a w rzeczywistości potrafią powalić na kolana spróbujcie zrobić to danie. Jest to idealna przystawka na każde przyjęcie! Składniki (na 10-12 grzanek dla 3-4 osób): Polędwica wieprzowa z cydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego
Mango Papajadania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie zaskakiwać swoich gości nowymi połączeniami, które dla niektórych(...)wydają się absurdalne a w rzeczywistości potrafią powalić na kolana spróbujcie zrobić to danie. Jest to idealna przystawka na każde przyjęcie! Składniki (na 10-12 grzanek dla 3-4 osób): Polędwica wieprzowa z cydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego
Mango PapajaHumus to jedna z moich ulubionych przystawek. Dziś w wersji ekspresowej. Idealnie nadaje się na letnią przystawkę. Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 7,00 zł SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy (240 g netto po odcedzeniu) 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej) 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 limonka szczypta soli pieprz czarny świeża kolendra
kulinarnyJasierpnia, centralna Polska). Od razu przypomniała mi się Saragossa, którą miałam przyjemność zwiedzać niedawno i w której o godz. 20-stej temperatura w cieniu wynosiła 40 stopni C. Na przystawkę do obiadokolacji podano nam danie, które stało się inspiracją do wykonania poniższej sałatki . Ta przystawka otworzyła mi oczy na wykorzystanie kalafiora, bo do tej pory robiłam go tylko
Weekendy w domu i ogrodzieprzeznaczeniem na grilla. Ja napełniłam je kaszą jęczmienną z bobem, obłożyłam plasterkami pomidora i upiekłam w piekarniku :) Są na tyle soczyste, że można je zjeść solo bez sosów, jako przystawka lub lekki obiad. SKŁADNIKI: 6 sztuk dużych pieczarek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Mazurska Perłowa Średnia Kupiec 200g bobu 2 jajka sól pieprz czarny 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 pomidor(...)każdej pieczarki położyć oliwkę. Posmarować całość oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20min. Smacznego :) Kategoria: Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Przystawki , WYTRAWNIE , Zapiekanki Tagged: bób , kasza jęczmienna , pieczarki , pomidory
https:KKuchniaMniam