Takie serniki lubię. Ciężkie i gęste.Wystarczy jeden kawałek, żeby nasycić sernikowe żądze ;)Ale ten jeden kawałek potrzebuje naszego czasu i pełnej celebracji.Z tym sernikiem to
bistro mamaKilkanaście lat temu nie jadłam żurku w ogóle.Omijałam szerokim łukiem i odwracałam wzrok jak widziałam żurek w kogoś na talerzu. Czytaj więcej »
bistro mamaMam taką starą książkę kucharską po mojej mamie.Książka zaczyna się od strony 16.Nie znam jej tytułu ani nie wiem, w którym roku została wydana.Nie ma
bistro mamaCzy wiedzieliście, ze dzisiaj jest Dzień na OPAK?Pewnie nie, bo to zupełnie nowa inicjatywa. Jej pomysłodawcą i patronem jest nasze opolskie stowarzyszenie OPAK (Opolski Projektor
bistro mamaTak to już jest, że każde święta to wspomnienia. Z dzieciństwa przede wszystkim. Cenne tym bardziej, że pozostają już tylko schowane głęboko w sercu, bo brakuje
bistro mamaObiecałam sobie, że jak tylko kiedyś moje serce, a przy okazji trochę pieniędzy, zostawię w jakimś fantastycznym sklepie z żywnością, to napiszę o tym na blogu
bistro mamaW tych świętach lubię to, że nie wymagają dużo czasu w kuchni i wielu przygotowań. Wystarczy kilka ulubionych smaczków i już człowiek szczęśliwy. Najbardziej nie mogę
bistro mamaDawno nie piekłam sernika, aż dziw, bo serniki bardzo lubię. Kiedy już zapadła decyzja, że w weekend musi być, zrobiłam listę zakupów mając w pamięci podstawowe
bistro mamaJeśli ktokolwiek pyta mnie czy pamiętam co było moim pierwszym samodzielnym wypiekiem, to bez chwili zastanowienia odpowiadam: sernik z zieloną galaretką. Wyglądał fatalnie, ale smakował całkiem
bistro mamaSernik znany wszystkim, chyba nie ma wyjątków. Król imprez urodzinowych, imieninowych, zwłaszcza tych obchodzonych w pracy. Właśnie na takich biurowych urodzinach koleżanki z pracy jadłam go
bistro mamaDo Świąt zostały zaledwie dwa dni. I choć w tym roku Święta wypadły wyjątkowo późno, to i tak te ostatni dni biegną za szybko.Czytaj więcej »
bistro mamaPora się odgruzować... wyciągnąć stare przepisy i dodać zdjęcia z dysku, które czekają w kolejce od miesiąca. Dawno nie miałam tak długiej przerwy na blogu i
bistro mamaCoś mnie ostatnio wzięło na serniki. Był już świąteczny, były małe serniczki migdałowe, a dziś pora na kajmakowy. Bardzo kremowy, bardzo! Na spodzie herbatnikowym
Słodkie PrzyjemnościPrzygotowania świąteczne zachęciły mnie do wypieku kilku ciast na wielkanocną rozpustę. Na pierwszy ogień poszedł keks nadziany bakaliami w polewie z białej czekolady. Czas przygotowania
kulinarnyJaAch, te baby... Mój kolejny wypiek wielkanocny. Prosta i szybka w przygotowaniu babka cytrynowa z lukrem.Czas przygotowania: 70 min.Składniki na formę o śr. 21 cm.Koszt
kulinarnyJa