przepisy na wielkanoc - 10514 przepisów (strona:561/701)

Jajka ukryte w białej kiełbasie 220

Dziś przedświąteczna próba wielkanocna. Na śniadanie zrobiłam jajka ugotowane na twardo, obtoczone w surowej kiełbasie i panierce a następnie usmażyłam. Przepis podpatrzony od innych z

Bon Appetit Małgorzaty
Mazurek na andrucie (dla leniwych) 159

Dodaj napisJest to propozycja dla leniwych takich jak ja :-P w smaku jak tradycyjny, wielkanocny mazurek a jednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na waflach

Bon Appetit Małgorzaty
Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek) 206

Mięso gotowane na parze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął. czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim) 166

Według jednej z wersji historii, pomysłodawca potrawy był Lamuel Benedict, XIX-wieczny broker z Wall Street. Lamuel był człowiekiem miasta - bywającym w towarzystwie, zawsze nienagannie ubranym

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i marchewką 177

Na Wielkanocnym stole obowiązkowe są faszerowane jajca. Dziś odsłona z cudownymi pomidorami suszonymi oraz fetą. Ładny kolor jajka zawdzięczają marchwi oraz paście paprykowej. Następne planuję zrobić

Bon Appetit Małgorzaty
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 153

Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 183

Domowy zakwas na żurek to  sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego.Jakiej mąki użyć ? Dziś w

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka faszerowane awokado, wasabi i oliwkami 202

Kolejna wielkanocna odsłona faszerowanych jajek, tym razem z awokado, oliwkami i wasabi. Jeśli ktoś obawia się wasabi - można w przepisie pominąć. Ale wasabi to nic innego

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 184

RZEŻUSZANKA...jak to wdzięcznie brzmi :) nie uwierzycie, ale jest to oryginalna włoska zupa podawana zimą lub wiosną, której głównym składnikiem jest... rzeżucha, spożywana na ciepło lub

Bon Appetit Małgorzaty
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 170

jeśli szukasz przepisu na rzeżuszankę, kliknij: tutajPodstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie tutajSkładniki: Naturalny zakwas

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy 198

Eleganckie podanie jajek bo z czarnymi diamentami morza...czyli z kawiorem. Ser Gruyère jest to rodzaj szwajcarskiego sera z mleka krowiego. Smak tego sera

Bon Appetit Małgorzaty
Wyśniłam GO sobie... Fiołkowy mazurek. 132

Wyśniłam sobie ten mazurek. W pięknym  kolorze violet i z fiołkami zerwanymi na łące. A marzenia senne należy urzeczywistniać. Jestem szczęściarą ponieważ w ogrodzie fiołków

Bon Appetit Małgorzaty
Muffinki z jagodami 160

W zamrażarce znalazłam garstkę mrożonych borówek. Skorzystałam z przepisu Emmy1 i wyszły pyszne muffinki w fioletowe ciapki:)Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2/3 szklanki cukru2 łyżeczki

Kuchnia domowa Ani
Żurek 194

Wielkanocny i nie tylko :) My bardzo lubimy żurek i robię go od czasu do czasu, nie tylko od święta.Składniki:300-500 ml zakwasu na żurek

Kuchnia domowa Ani
Babka kajmakowa 149

Dziś coś dla miłośników kajmaku. Przepis na babkę znalazłam na blogu Słodka pasja. W oryginale babka była posypana prażonymi migdałami - ponieważ ich nie miałam uprażyłam kokos

Kuchnia domowa Ani